PROBLEMI U STRANCI

BLIŽI LI SE U SDP-u KRAJ BEROKRACIJE: RAZGOVARALI SMO S LJUDIMA IZ NAJBLIŽEG KRUGA UZDRMANOG ŠEFA STRANKE 'On sam neće otići, ni po cijenu raskola!'

 Bruno Konjevic / CROPIX

Davoru Bernardiću nije ni na kraj pameti podnošenje ostavke na položaj predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske. To je tema koja se u njegovu društvu uopće ne spominje, a i kada je tu i tamo netko otvori, istina, u rijetkim slučajevima, postaje jasno kako će Bernardić poduzeti sve da zaustavi pokušaje svoje smjene, čak i uz cijenu općeg sukoba u SDP-u. Jednostavno, on ne želi i neće otići bez borbe, potvrdila su u subotu dva izvora iz SDP-a bliska šefu socijaldemokratske stranke s kojima smo razgovarali povodom najava prema kojima veća grupacija članova Predsjedništva, saborskih zastupnika i gradonačelnika iz redova SDP-a, namjerava službeno zatražiti odstup šefa stranke, i najesen, izabrati novo vodstvo.

Tjedan odluke

Ako su mislili da će to ići mirnim putem, grdno su se prevarili jer Davor Bernardić je uvjeren kako ga podržava šutljiva većina u SDP-u. A to znači da otpada onaj dio plana pobunjenika, koji su mislili sjesti s njim za stol i drugarski ga uvjeriti da abdicira, i tako omogući mirnu tranziciju vlasti, a SDP poštedi razvlačenja po medijima i javnog sramoćenja.

Bernardić se ponaša kao da nije čuo za nezadovoljstvo u stranci zbog pada rejtinga, tako da o tome nitko nije rekao ni riječ u SDP-ovoj ekipi koja je u petak otišla u Brezovicu na proslavu Dana antifašističke borbe. Ipak, oni koji s njim imaju priliku razgovarati, tvrde da on pažljivo prati što se dešava u SDP-u i redovito kontaktira s istomišljenicima, kako bi se spremno mogli suprotstaviti ako suprotna strana formalizira zahtjev za odlazak sadašnjeg i izbor novog predsjednika.

- Nemojte zaboraviti da su prošlotjedni unutarstranački izbori u SDP-u pokazali kako Bernardićevi istomišljenici drže više od polovice županijskih organizacija, dakle, on još uvijek ima solidnu podršku na terenu. Osim toga, u slučaju otvorenog rata, Bernardić može ići na to da ga kritizira ekipa pod čijim vodstvom je SDP izgubio vlast i završio u opoziciji - ispričao je sugovornik Jutarnjeg lista.

Uostalom, što misli o oponentima, moglo se vidjeti prilikom ovotjednog Bernardićeva nastupa na televiziji N1, kada ih je optužio da u javnom prostoru kontinuirano pokušavaju stvoriti dojam kaosa u SDP-u. Stranačke protivnike je opisao kao pojedince u stranci koji stalno kritiziraju, a ne nude rješenja, nego sve rade kako bi snizili rejting stranke da zaštite svoje fotelje. Štoviše, aludirao je da su njegovi protivnici u dosluhu s HDZ-om jer je “interesantno i indikativno baš u trenutku kada se događa najveća korupcijska afera u državi, kada ministar napada novinare, kada se napada prava nacionalnih i seksualnih manjina, a oni napadaju mene”.

'Zna se procedura'

Iz perspektive Davora Bernardića, rijetko kada je SDP bolje kotirao.

- Otkad sam ja predsjednik obnovili smo dijalog sa sindikatima, s civilnim društvima, okupili ljevicu na Deklaraciji dobrog društva, napravili smo Političku akademiju Ivica Račan, pokrenuli savjete, promijenili nakon više godina program stranke, ponudili plan i konkretno rješenje gotovo za svaki problem u Hrvatskoj, nudimo cijelo vrijeme plan za umirovljenike, imamo plan i za Hrvatsku, u završnoj fazi je izrada našeg predizbornog programa. SDP je stranka koja ima pravila, statut i tijela stranke. Zna se točno procedura kako se opoziva i bira predsjednik - izjavio je nedavno.

Gubitak rejtinga

Zbog faktografije treba kazati kako je rejting SDP-a 18,5 posto, dok je krajem 2016. bio na 25-26 posto, što znači da su socijaldemokrati izgubili približno trideset posto birača, otkako ih je preuzeo Bernardić. Unatoč konstantnom padu, još nedavno je unutar SDP-a prevladavalo raspoloženje kako Bernardić treba ostati do europskih izbora u svibnju 2019., i zatim, na temelju postignutih rezultata, odlučiti o njegovoj sudbini. Čini se da je ovo rješenje arhivirano i slijedi početak sukoba u SDP-u.

- Koliko sam ga uspio upoznati, ne vjerujem da će Bero odustati od predsjedničkog položaja. Sve će, ipak, biti puno lakše ako mu Zlatko Komadina uskrati podršku jer on je posljednji od stvarno utjecajnih SDP-ovih senatora, koji ga i dalje podržava - komentirao je utjecajni saborski zastupnik SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:25