ALERGIČARI, OPREZ

BLIŽI SE VRHUNAC SEZONE ALERGIJE NA AMBROZIJU Onima koji ju ne uklone iz svojih vrtova prijete itekako visoke kazne

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.08.2019. u 23:29

Osijek, 190812.
Susno vrijeme pogoduje ambroziji i ubrzalo je njeno cvjetanje tako da je vec sada visoka koncetracija peludi u zraku. Ove godine se moze ocekivati iznimno visoka rekordna koncetracija peluda te biljke koja je jak alargen na podrucju Osijeka i okolice. Po podacima Klinickog bolnickog centra sve vise djece postaju alergicni na njeno cvjetanje.
Foto: / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Vrhunac sezone alergije na ambroziju je pred vratima, a alergičari probleme već osjećaju.

Kako bi se usporilo njezino širenje važno ju je uklanjati prije početka cvatnje, a to je i zakonska obveza. Ne učinite li to na vrijeme, platit ćete kaznu.

- Nakon prijave izlazimo na teren i ako je potrebno obavještavamo vlasnike zemljišta. Daje im se rok, obično od 10 dana i ako ne postupe po toj obavijesti piše se prekršajni nalog i naplaćuje im se kazna - rekla je za RTL Marija Profozić, poljoprivredna redarka GradaZagreba.

Za neodržavanje zemljišta propisane su kazne, od 500 do 15.000 kuna za fizičke osobe te od 10.000 do 30.000 kuna za pravne osobe.

Najvažnije je ambroziju ukloniti prije početka cvatnje, čupanjem biljke zajedno s korijenom.

- Idealno bi ju bilo redovito čupati, kositi ili preoravati zemljište. Može se i kemijskim sredstvima, ali najbolje je mehanički, kako bi je suzbili do kraja - kaže Profozić.

Prve simptome alergičari već osjećaju. Jedna biljka ambrozije otpušta i do osam milijuna peludnih zrnaca na godinu i proizvodi velik broj sjemena.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo