ZANIMLJIVA IDEJA

BLOGER KRULE HIT OBJAVOM ZAPALIO FACEBOOK 'Zašto sami ne izgradimo bolnicu za teško bolesnu djecu, sve sam izračunao, evo kako je to moguće'

 
 Facebook

Slučaj djevojčice Mile Rončević, koja se trenutno liječi od teškog oblika leukemije ne zahvaljujući efikasnom zdravstvenom sustavu u svojoj zemlji, već novcem osiromašenih građana iste, ne silazi danima s naslovnica svih medija.

Sa strepnjom se iščekuju vijesti o malenoj, pretragama koje rade liječnici dječje bolnice u Philadelphiji, tijek liječenja...

Zanimljivu opasku na temu iznio je na Facebooku Jadranko Hodak, hrvatskoj javnosti poznat kao Bloger Krule.

U podužem statusu on opravdano pita zašto Hrvatska sama ne bi izgradila bolnicu koja bi mogla liječiti ovako tšeko bolesnu djecu, a da nije riječ o nepromišljenoj ideji pokazuje računica koju je ponudio.

- Ako na godišnjoj razini po stanovniku izdvojimo 500 kn, na kraju godine imati ćemo cifru od 275 milijuna eura. Osnovali bi građevinsku firmu i sami izgradili bolnicu. Tu bi ušteda bila ogromna. Naravno, ne bi kupovali bagere i kamione, ali na tako veliku investiciju, sve građevinske firme koje bi sa našom građevinskom firmom sklopile kooperantski ugovor, dale bi povoljnu cijenu radova jer se to tako radi na velikim investicijama. U roku godinu i pol dana imali bi izgrađenu novu bolnicu. U tijeku gradnje bolnice, opet bi po stanovniku izdvojili 500 kn na godišnjoj razini, što znači da bi na kraju gradnje bolnice (nakon 18 mjeseci) sad imali: 412 mil. eura. S 300 mil. eura bi kupili kompletnu opremu za bolnicu, od igle do lokomotive - izračunao je poznati bloger.

Dodaje kako bi s ostatkom od 112 milijuna eura financirao rad bolnice.

- U bolnici bi radilo oko 1500 djelatnika. Bolnica bi bila jedna od najjačih u ovom dijelu Europe. Za sve one koji su izdvojili za bolnicu, usluge bi bile besplatne. Bolnica bi također zarađivala naplaćujući liječenje strancima, kao što to rade i druge bolnice. U njoj bi radili naši doktori, sestre, laboranti itd..., imali bi izuzetno dobre plaće a ne crkavice ka danas... a mi uslugu o kakvoj smo sanjali - napisao je, između ostalog, slavni bloger Krule.

Njegov je status, očekivano, izazvao golem interes na društvenoj mreži. U kratkom roku podijeljen je gotovo dvije tisuće puta, a prikupio je i više od šest stotina komentara koji, očekivano, uglavnom podržavaju ideju.

No, pribojavaju se neki, u kakvoj zemlji živimo - kada bi ideja i uspjela razni porezi, prirezi i ostale daće državi pojele bi sav novac ili bi ga, kako piše jedan, "ostalom taman za znak bolnica".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:27