KOMARCI NAPADAJU

'BODU GDJE STIGNU, ULIJEĆU U OČI I USTA. TRČEĆI SMO POBJEGLI IZ ZOO-a' Osječani se žale da ne mogu živjeti od najezde krvopija, traže zaprašivanje

 
 Vlado Kos / CROPIX

Što nam vrijedi lijepo vrijeme i razna događanja u gradu kad ne možemo izići iz svojih kuća od ovih krvopija! Vapaj je ovo brojnih Osječana koji, žale se, ne mogu živjeti od komaraca, pa sve češće zazivaju aviotretmane, poručujući odgovornima: “Dignite zrakoplove! Riješimo se komaraca onako kako smo to činili nekada!”, piše Glas Slavonije.

- Vodila sam djecu u Zoološki vrt u subotu, no nismo uspjeli obići ga cijelog jer smo morali pobjeći od komaraca! Pretpostavljali smo da bi ih moglo biti i poprskali smo se repelentom, no sve je bilo uzalud. Bodu gdje stignu, ulijeću u oči i usta! Nije nam preostalo ništa drugo nego trčeći pobjeći iz Zoološkog. Činjenica da nismo iskoristili plaćene ulaznice bila nam je manje važna. Mislila sam samo na to da mi djeca ne dobiju alergijsku reakciju na tolike ubode – rekla je sugrađanka I. S.

Slično su prošli i šetači na Promenadi te gosti u kafićima uz Dravu. Ne čudi stoga što mnogi ugostiteljski objekti uz standardnu ponudu nude i različita sredstva protiv komaraca.

Čitatelji iz Retfale također se javljaju. Jedni kažu kako više ne mogu u šetnju, drugi se žale da je rad u vrtu postao nemoguća misija.

- Preodjenula sam se u majicu dugih rukava i duge hlače. Pomislila sam kako je bolje da se 'skuham' nego da me izbodu stotine komaraca. Doista je krajnje vrijeme za aviotretiranje, jer ovo sa zemlje nije učinkovito. Nitko prije nije umro od zaprašivanja iz zrakoplova, zašto bi sada nekome naudilo – zaključila je R. B.

Ipak, čini se, od aviotretiranja zasad ništa, jer to priječi Pravilnik o načinu provedbe obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/03), ali i Zakon o zračnom prometu, doznajemo od Romana Kristića, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

- Pravilnici vezani uz zakonske propise ograničavaju letenje jednomotornim avionima na visinama nižim od 300 metara iznad najviše prepreke. Dakle, ako je, primjerice, osječka konkatedrala visoka stotinjak metara, zrakoplov bi morao letjeti na visini od bar 400 metara, a tada aviotretiranje ne bi bilo učinkovito. Nije stvar u tome da je aviotretiranje zabranjeno zbog “kemije”, već je postupak dezinsekcije iz zraka dopušten u slučaju ako je prostor nepristupačan, miniran ili da se ne može obaviti dezinsekcija na kakav drugi način – pojašnjava Kristić, želeći opovrgnuti mit o tome da je aviotretiranje zabranjeno zbog mogućih posljedica od kemijskih sredstava.

Pročelnik, naime, ističe kako su posljedice zračnih tretiranja potpuno jednake kao i posljedice tretmana sa zemlje. Podsjeća da se ionako svaki tretman mora medijski ranije najaviti, kako bi, primjerice, pčelari premjestili svoje pčele, ali i radi onih kojima smeta tretiranje u zdravstvenom smislu. Dodajmo tome da je prema spomenutom Pravilniku primjena pesticida iz zrakoplova nad naseljenim područjima, nacionalnim parkovima i ostalim zaštićenim područjima dopuštena ako je to područje minirano, poplavljeno ili nedostupno zbog nekog drugog objektivnog razloga, odnosno ako proces dezinsekcije nije moguće obaviti na drugi način.

Problem je, dakako, u tome što se dezinsekcija sa zemlje ne može obaviti na svim mjestima, pa čak ni, kaže Kristić, u nekim zatvorenim, odnosno nepristupačnim dijelovima gradskih četvrti.

- Ako Zavod za javno zdravstvo izda preporuku za aviotretman iznad grada, a Vetam kao ugovoreni pružatelj usluga pristane tu uslugu obaviti, onda nema zapreka. No, problem je u tome što se ne može dati preporuka za nešto što nije zakonski izvedivo - zaključuje Kristić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:07