MANJI DIO DALA I GRADU

BOGATAŠICA IZ ĐURĐEVCA PRED SMRT PROMIJENILA OPORUKU I ŠOKIRALA SVE Milijune smo trebali dobiti mi, a na kraju ih je odlučila ostaviti svojim mačkama!

Ilustracija
 Profimedia, CROPIX

Grad Đurđevac prije nekoliko je dana dobio 30.000 dolara, odnosno nešto više od 195.000 kuna u nasljedstvo od Marije Horvatek, rođene Đurđevčanke koja je prije više desetljeća odselila u Chicago, piše Prigorski.hr.

Horvatek je preminula prije dvije godine, a toliko dugo je trajalo i provođenje oporuke. Pokazalo se da je Đurđevčanka s američkom adresom dio svog bogatog nasljedstva ostavila rodnom gradu.

- Prije nekoliko smo dana dobili vijesti da je (Marija Horvatek) željela da u njezinoj imovini uživaju mačke i djeca. Dok o njezinim mačkama brine njezina prijateljica, Grad Đurđevac je dobio zadaću da 30 tisuća dolara iskoristi za dobrobit djece - rekao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

- Odlučili smo dobivenim novcem kupiti glazbene instrumente za djecu kako bismo iz ovog lijepog iskustva u dugotrajnoj budućnosti stvarali sreću i veselje kod najmlađih.

Đurđevčane je nenadani dar Marije Horvatek razveselio. - Budući da u Đurđevcu postoje i osnovne i srednje škole i brojne udruge koje se bave djecom, nadam se da će taj novac završiti u dobrim rukama - rekla je Tea Krnjak iz Đurđevca.

Osim rodnom gradu, Horvatek je nešto ostavila i rodbini. Međutim, u Đurđevcu zapravo i nema više njezinih nasljednika. O njezinoj majci, Katici Legradi, koja je preminula 1989., brinula je također pokojna Ana Matejak, čiji se kćer i zet Roza i Branko Vukres, danas i sami u poodmakloj dobi, sjećaju Marije Horvatek, rođ. Legradi.

- U jednom od pisama koje je slala majci Katici, Mara je napisala da će sve svoje bogatstvo ostaviti osobi koja će je dohraniti, dakle mojoj majci, odnosno nama - kazala je Roza i dodala kako se sjeća da je Mara slala majci čestitke za Božić s po jednim dolarom u kuverti.

No, najveći će dio nasljedstva Marije Horvatek - namještaj, nakit, srebrninu te 470 tisuća dolara (nešto više od tri milijuna kuna) - dobiti njezinih pet mačaka. One će se tim sredstvima moći koristiti do svoje smrti. Za njih u Chicagu brine izvjesna Eva Barcelona, njiezina prijateljica, koja će u njihovo ime i moći raspolagati s novcem. Vukresove je ta odluka šokirala.

- Imala je ona mačke - rekla je Roza, na što je Branko dodao da je Horvatek "spavala" s mačkama. Roza je potom rekla da su Horvatek jednom prilikom posjetili poznanici iz Đurđevca te da su po povratku Vukresovima rekli da ona u Chicagu dosta siromašno živi, da živi s 20 mačaka i da je dosta neuredna.

- Nisam mislila da ona ima neke novce ili da ima nešto. Nakon priče ovih ljudi, tko je mogao misliti da ona ima tolike novce - rekla je Roza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:15