DOBAR POSAO U HRVATSKOJ

Bogati stranci će za 14 tisuća kuna na jahti od 50 metara s koronaliječnicima obilaziti lokacije serije 'Igra prijestolja'

 

Podrumi u kojima Daenerys Targaryen čuva svoje zmajeve zapravo su zidine Dioklecijanove palače. Drevni grad Mereen u kojem je ta vladarica oslobodila robove je Klis, a ikonična scena u kojoj Khaleesi kupa njezina Missandechi snimljena je u selu Žrnovica.

A to je samo maleni dio povijesti “Igre prijestolja” ispisane u Hrvatskoj, koja je trebala postati jedna od okosnica našeg filmskog turizma. Među prvima su to međutim prepoznali stranci, u agenciji Cruise Croatia, s uredima u Londonu, San Franciscu i Splitu.

Prošle se godine više od 30.000 ljudi prijavilo na njihovu nagradnu igru u kojoj je nagrada bila luksuzno tematsko krstarenje “Igra prijestolja” na relaciji Split - Dubrovnik. Da nije bilo koronavirusa, prvi bi brod isplovio baš ovih dana, no, kako doznajemo, od plana nisu odustali pa će prvi, a vjerojatno i jedini luksuzni kruzer, putovima GOT-a krenuti sredinom kolovoza.

Kostimi i partiji

- Prošle je godine završila posljednja sezona te planetarno popularne serije pa nam se činilo da je to idealna prilika da lansiramo ovo krstarenje na jednom od naših manjih brodova. Napravili smo nagradnu igru koja je dobila puno pozornosti svjetskih medija.

Uspjeli smo napuniti četiri broda - govori nam Graham Carter, direktor tvrtke Cruise Croatia, dodajući da brod koji vozi ove ture ima kapacitet od 38 ljudi, a cijene luksuznog krstarenja kreću se od oko 1800 eura po osobi, ovisno o kabini broda koju odaberete. Koronavirus ipak je poremetio planove agenciji, zbog čega su dio tura prebacili za iduću godinu.

- Bio je plan da prve dvije ture idu u lipnju i ranom srpnju, no prebacili smo ih za 2021. Ipak, imamo termin sredinom kolovoza i od njega zasad ne odustajemo - kaže nam direktor.

Sedmodnevno putovanje počinje u Splitu, u kojem nakon ukrcavanja na brod slijedi obilazak već spomenute Dioklecijanove palače. Prvi dan u programu su i Klis i Žrnovica pa povratak na brod i druženje s ostalim fanovima “Game of Thrones”. Sljedeći dan obilazi se Šibenik, a treći dan Vis.

U ponudi Cruise Croatia ističu da je ovaj otok poseban i po tome što se na njemu snimao film “Mama Mia 2”. Zatim se ide na Hvar, Korčulu, Mljet pa u Slano. Trsteno Arboretrum obilazi se kao kulisa “palace gardena” u Kings Landingu, a kao kruna putovanja i konačni cilj ide se u Dubrovnik, u “Igri prijestolja” prikazanom kao Kings Landing. Posjetitelje tamo čeka detaljna tura i prigodni GOT party.

- Kako bismo gostima omogućili pravi, živopisni uvid u nastajanje serije, na cijeloj smo ruti detaljno istražili gdje se što snimalo. Pazimo na sve detalje pa goste, recimo, već na dolasku na brod dočeka ‘goodie bags’ vrećica na temu ‘Igre prijestolja’.

Sve će kulminirati upravo kruženjem oko Lokruma u vrijeme zalaska sunca na jednom od tradicionalnih brodova koji su se koristili za snimanje serije. Nakon toga goste vodimo u jedno tajno zdanje, gdje će se održati tematski party - govori nam Carter, dodajući da je to “jedinstveno krstarenje s filmskim lokacijama iz magične ‘Igre prijestolja’”.

Posao i za Hrvate

- Imamo prilično velik marketinški i prodajni tim koji iznimno dobro poznaje Hrvatsku, a velik dio našeg osoblja također je iz Hrvatske. Njihovo nam je znanje pomoglo da identificiramo lokacije na kojima je snimana serija. Nije bilo teško prepoznati lokacije u Splitu i Dubrovniku, kao što su Bokar, Lovrjenac i podzemni podrumi Dioklecijanove palače. No uspjeli smo pronaći i neke zasad manje komercijalne lokacije, poput arboretruma Trsteno, Klisa i Žrnovnice - kaže Carter.

Otkriva nam da gosti koji se odlučuju na ovakvu vrstu putovanja većinom dolaze iz SAD-a, Velike Britanije i Kanade.

- Zato nam je važno da osoblje broda dobro govori engleski. Blagoslovljeni smo činjenicom da u Hrvatskoj većinom doista i jest tako. Jako smo zadovoljni suradnjom s lokalnim dobavljačima, kapetanima, vodičima i restoranima s kojima radimo - kaže, dodajući da još jednom vrijednom okolnošću smatra činjenicu da je Hrvatska vrlo sigurna zemlja.

Ovo krstarenje u koje je uključeno sedam noćenja odvija se na brodu MS Adriatic Sun Ship, dugom nešto manje od 50 metara sa 19 kabina za goste. Činjenica da je riječ o boutique krstarenju s malim brojem gostiju ide u prilog toj agenciji kad je riječ o trenutačno aktualnoj situaciji s koronavirusom. Ističu da je osoblje cijelo ljeto na brodu, a da su otoci koji se posjećuju mahom prošli koronakrizu bez ijednog slučaja zaražene osobe.

Za dodatnu sigurnost, na brodu će se svakih pola sata do sat dezinficirati zajednički prostori, gostima će se mjeriti temperatura, a u posadi će biti i medicinskog osoblja.

Peka i soparnik

U cijenu krstarenja uključene su ulaznice za sve atrakcije koje se posjećuju, pa čak i prijevoz od zračne luke do broda. U baru se neograničeno mogu konzumirati voda, čaj i kava, tu je stalno i svježe voće, a svaki dan poslužuju se doručak i ručak u tri slijeda.

- Hrana koju nudimo na brodu kombinacija je hrvatske i mediteranske kuhinje. Naši klijenti uživaju u uobičajenim delivcijama, poput brancina i janjetine, ali i u kušanju njima novih hrvatskih jela, kao što su pašticada, buzara ili soparnik.

Jedan od najpopularnijih obroka je i peka, koju redovito kušamo u konobi Belin u Korčuli. Naši klijenti obožavaju tamošnju rustikalnu lokaciju, upoznavanje obitelji Belin, i, naravno, ukusno meso te velike količine vina. Taj izlet obično bude najbolji dio krstarenja - govori Carter.

Osim krstarenja “Igre prijestolja”, njihova agencija u ponudi ima druge tematske ture, poput biciklističke pa one koja je koncentrirana na vinske puteve te jedne koja okuplja LGBTIQ zajednicu.

Direktor nam objašnjava strategiju vezanu za takve tematske odmore.

- Najpopularnije vrijeme za krstarenje na malim brodovima u Hrvatskoj su lipanj, rani srpanj i rujan. Tijekom tih mjeseci obično idu naše regularne ture na relaciji Split - Dubrovnik. Nešto manje su popularni svibanj, kolovoz i listopad, zbog čega upravo u tim mjesecima u pogon stavljamo specijalizirana krstarenja, na koja klijenti dolaze jer je riječ o posebnom iskustvu.

Imamo vinsko krstarenje, joga krstarenje te biciklističko krstarenje, i obično su na rasporedu u hladnijim mjesecima, a naše gay krstarenje popularno je u kolovozu, kad gosti mogu uživati u suncu, plivanju i predivnim osamljenim plažama - kaže Carter, dodajući da se krstarenje “Igre prijestolja” savršeno uklopilo u njihov raspored.

- Mislim da ne bismo smjeli podcijeniti koliko je ta serija podigla ugled Hrvatske, posebno Dubrovnika, i to u cijelome svijetu - zaključuje.

Lekcija koju Hrvati, očito, tek trebaju naučiti.

Što se snimalo i gdje

- 7 noćenja

- cijena od 1795 eura po osobi

- brod MV Adriatic Sun Ship

- relacija Split - Dubrovnik

- 38 putnika

1. polazak iz Splita, prva postaja Dioklecijanova palača, koja je u seriji kulisa za podrume u kojima Daenerys čuva svoje zmajeve

2. zatim odlazak u Klis, čije zidine utjelovljuju grad Meereen

3. potom Žrnovnica, u kojoj je snimljena poznata scena u kojoj Missandei kupa Daenerys

4. drugi dan na programu obilazak Krke i Šibenika

5. treći dan odlazak na Vis, na kojem je snimana “Mamma Mia 2”

6. četvrti dan Modra špilja i Hvar

7. peti dan Korčula

8. šesti dan Mljet, Slano i Ston, obilazak Arboretuma Trsteno koji utjelovljuje “Palace Garden” u King’s Landingu

9. sedmi dan Dubrovnik i Lokrum u kojima su neke od najpoznatijih GOT lokacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:04