MAJKA SE PROTIVI KEMOTERAPIJI

BOLNICA ISKORISTILA ZAKON I NASTAVILA S LIJEČENJEM DJEVOJČICE Doktori su postupili u skladu s ovlastima, a sjajna je vijest da se curica osjeća bolje

 CROPIX/Shutterstock

Desetogodišnja djevojčica oboljela od osteosarkoma, čija se majka protivi liječenju kemoterapijama jer ne vjeruje u njihovu učinkovitost, nastavila je primati sve potrebne terapije, sukladno protokolu i pravilima medicinske struke, i to odlukom same bolnice.

- Centar za socijalnu skrb nije majci ograničio roditeljsku skrb u području liječenja djeteta ni tražio postavljanje posebnog skrbnika jer za to nije bilo potrebe. Bolnica je, naime, postupila sukladno svojim ovlastima i nastavila vlastitom odlukom liječiti dijete bez pristanka zakonskog skrbnika - kaže Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb. Bolnica je, potvrđuje, o cijeloj situaciji obavijestila Centar te pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević, no nije čekala skrštenih ruku, nego je iskoristila zakonske mogućnosti i nastavila liječiti dijete.

Neodgodivo

Naime, Obiteljski zakon propisuje da, ako se radi o neodgodivoj medicinskoj intervenciji koja je potrebna djetetu, bolnica primjenjuje odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata, koje pak kažu kako liječnici u slučaju potrebe neodgodive medicinske intervencije, čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje pacijenta ili izazvalo trajna oštećenja njegova zdravlja, takvu intervenciju mogu poduzeti i ako za nju ne postoji pristanak pacijenta ili njegova skrbnika.

- Multidisciplinarni onkološki konzilij odlučio je da u konkretnom slučaju treba nastaviti s liječenjem, struka je preuzela odgovornost u okvirima zakonskih ovlasti, i to smatramo dobrim. Centar je upoznat sa slučajem, prati obitelj i poduzet će sve što bude potrebno, kad i ako bude potrebno - kaže ravnateljica.

Slučajevi u kojima se roditelji protive liječenju djeteta na način na koji to određuju pravila medicinske struke rijetki su, ali ne i nepoznati. Ured pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević susreo se u svome radu više puta sa slučajevima u kojima su roditelji odbili dati suglasnost za indicirano liječenje djeteta, čime su, kaže pravobraniteljica, ugrozili djetetovu dobrobit i postojala je opasnost da se izgubi dragocjeno vrijeme u borbi protiv teške bolesti.

- U svim takvim situacijama podržavamo brzu reakciju zdravstvene ustanove, što jest u interesu djeteta. U slučajevima u kojima roditelj odbija liječenje djeteta, za koje je liječnik utvrdio da je djetetu neophodno, potrebno je žurno djelovati kako bi se zaštitila dobrobit djeteta - upozorava ravnateljica.

Inozemstvo

Osim što zdravstvena ustanova sama može, bez pristanka roditelja, obaviti neodgodivu medicinsku intervenciju, ističe kako, kad je potrebno, centar za socijalnu skrb, koji bolnica odmah obavještava o takvim slučajevima, u skladu s Obiteljskim zakonom treba djetetu imenovati posebnog skrbnika koji će zastupati interese djeteta u procesu njegova liječenja, a protiv roditelja se može podnijeti i kaznena prijava zbog zanemarivanja zdravstvenih prava djeteta.

Majka desetogodišnje djevojčice u ponedjeljak je na javnoj Facebook stranici posvećenoj djevojčici ponovno potvrdila kako se protivila novom ciklusu kemoterapija, ali da joj zbog toga nije ograničena roditeljska skrb. Sjajna je vijest da je djevojčica bolje te da, kako je objavila mama, dolazi na dva-tri dana kući iz bolnice. Mama, prema objavi, čeka još neke nalaze te namjerava nastaviti s liječenjem djeteta u inozemstvu - u Njemačkoj ili Turskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:12