UDAR NA ZDRAVSTVO

BOLNICE MORAJU NAĆI JOŠ 200 MILIJUNA KUNA Godišnji trošak za prekovremene sate diže bolničke budžete na čak 10 milijardi kuna!

Milan Kujundžić
 Goran Mehkek / CROPIX

Prošlo je tjedan dana od odluke Vrhovnog suda prema kojoj su liječnici u pravu kad traže da im se prekovremeni sati obračunavaju na isti način kao oni u redovitoj satnici. Naime, to bi onima koji rade prekovremeno povećalo mjesečna primanja za oko 500 do više od 1000 kuna, a liječnički sindikat drži da se ta odluka trebala primijeniti već s isplatom plaće za prosinac.

No, od toge neće zasad biti ništa jer Ministarstvo zdravstva još nije poslalo zahtjev Fini da u Centralnom obračunu plaća (COP) promijeni elemente po kojima se obračunavaju prekovremeni sati. Plaće će dakle za prosinac ostati iste, a i neizvjesno je kad će odluka konačno biti implementirana jer se teško oteti dojmu da se zapravo nastoji odugovlačiti rješavanje tog sve većeg problema s obrazloženjem - nema novca!

Izračuni

Istina, za svaki slučaj, bolnice su već napravile svoje izračune kako bi znale što ih čeka jer je odluka Vrhovnog suda, ma koliko se u Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu financija opirali primjeni, već “aktivirana”. Ono što su pokazali ti preliminarni podaci poprilično je oneraspoložilo ravnatelje koji će s istim limitima imati povećane troškove za plaće u prosjeku za 2 posto bolničkog limita. Na godišnjoj razini to bi značilo da će se potrošnja bolnica povećati za najmanje 200 milijuna kuna. Naime, za prošlu godinu bolnice su ukupno potrošile 8,8 milijardi kuna, a u ovoj, to će biti gotovo deset milijardi. Dva posto od tog iznosa je spomenutih 200 milijuna novog troška, kažu ravnatelji, što je veliki “napad” na, i bez tog troška, nedostatne bolničke limite.

Veći budžet Kratka “anketa” u bolnicama pokazala je da će novi obračun prekovremenih osobito teško pasti manjim odnosno općim bolnicama, koje su i dosad najveći dio prihoda trošile upravo na plaće. Tako bi po prvim izračunima za prekovremene po odluci Vrhovnog suda najveća hrvatska bolnica KBC Zagreb trebala mjesečno povećati budžet za plaće za 1,2 milijuna kuna ili jedan od mjesečnog bolničkog limita, odnosno više od 14 milijuna kuna godišnje. Za liječnike to je oko 850.000 kuna mjesečno, a ostatak je za plaćanje prekovremenih ostalim djelatnicima KBC-a.

Ranija potraživanja

Opća bolnica Dubrovnik trebala bi dodatnih 540.000 kuna ili 4,2 posto više od mjesečnog budžeta za plaće. U OB-u Sveti Duh to bi bilo oko 400.000 kuna ili 2 posto više, a u KBC-u Sestre milosrdnice 750.000 ili 1,5 posto više. U OB-u Karlovac izračunali su da su na ime prekovremenih sati za protekle godine, liječnicima koji su podnijeli tužbe, dužni oko 5,5 milijuna kuna, a dođe li do promjene obračuna prekovremenih, trebat će im mjesečno dodatnih 200.000 kuna.

Drugim riječima, u karlovačkoj će bolnici izdaci za plaće biti veći za 1,68 posto. Male će bolnice biti u velikom problemu jer zbog manjka liječnika imaju i više prekovremenih sati, kažu stručnjaci i ističu da će se morati voditi više brige o tome koliko tko radi i koji je dio prekovremenih zaista i odrađen. Svemu tome treba dodati i potraživanja liječnika iz prijašnjih godina, od kojih su neki već dobili pravomoćne sudske presude. Prema procjenama, bolnice bi trebale isplatiti do 1,5 milijardi kuna zaostataka, s tim da u to nisu uračunati sudski troškovi koji iznose 40-ak tisuća kuna po jednom procesu. No, ne samo da se nije ni počelo razgovarati o petogodišnjim dugovima, nego se odugovlači i s “budućom” primjenom odluke Vrhovnog suda koja je na snazi “od jučer” pa će, po svemu sudeći, dug samo rasti, kažu dobro upućeni u tu problematiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:09