NOVI PROJEKT

BOLNIČKE NARUKVICE Barkod na ruci čuva identitet pacijenta

Narukvica služi za identifikaciju, a sadržavat će i podatke o tretmanu

Prva hrvatska bolnica koja je uvela narukvice za identifikaciju bolničkih pacijenata kako ne bi došlo do zamjene identiteta je zagrebački KB Sveti Duh. Za taj je projekt prošlog tjedna dobio i nagradu Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata.

Ravnatelj Mladen Bušić objašnjava da su identifikacijske narukvice postale dio standarda kvalitete i sigurnosti pacijenata u toj bolnici. Svetom Duhu su se u projektu pridružile i KB Dubrava, OB Šibenik te Specijalna bolnica Magdalena u Krapinskim toplicama. Radi se o narukvicama koje se ne mogu slučajno skinuti već se moraju prerezati kad pacijent napušta bolnicu.

Istina, višestruka provjera i dalje mora biti prisutna i nitko se ne može osloniti samo na bar kod, kaže iskusni abdominalni kirurg prof. dr. Leonard Patrlj, na čijem se odjelu u KB Dubravi ta vrsta kontrole bolničkih pacijenata provodi protekla dva mjeseca. Zasad su u kodu ime i prezime i osnovni podaci o pacijentu, a ubuduće bi se to trebalo proširiti nalazima, kao i pretragama ili zahvatima koje pacijent treba obaviti tijekom boravka u bolnici. Patrlj kaže da se bar kod kontrolira uz pomoć brojeva koji ga prate, a to je moguće i čitačima.

Naglašava da je to osobito dobro za pacijente koji su u komi ili iz nekog drugog razloga ne mogu komunicirati s liječnicima ili medicinskim sestrama. No, i uz bar kod treba biti dodatna provjera svakog pacijenta. U Hrvatskoj je još u svježem sjećanju pogreška iz dubrovačke bolnice od prije dvije godine. Hospitalizirane su bile dvije pacijentice istog imena i prezimena, a zbog zamjene identiteta jedna od njih ostala je bez zdravog bubrega umjesto da joj je operirana kralježnica. Postupno uvođenje narukvica za bolničke pacijente s identifikacijskim bar kodom trebalo bi takve pogreške svesti na minimum.

Veliko iskustvo s narukvicma pacijenata imaju u Australiji, gdje se uz ove identifikacijske bijele koriste i druge vrste. Primjerice, pacijenti s alergijom dobiju još jednu narukvicu crvene boje. U slučaju da narukvice smetaju liječenju na zapešću, mogu se kod nekih pacijenata staviti i na gležanj. No, i Australci ističu da to nikako ne može zamijeniti tzv. trostruko čekiranje pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:41