AVIO USLUGE

Booking: Najjeftinije ponude aviokarata nisu nužno i najbolje

 Tea Cimaš / CROPIX

Momondo pretraživač aviokarata ima najniže cijene, nakon njega slijede Cheapflights i Kayak, ali popularni Skyscanner, iako uglavnom skuplji, većinom od jeftinijih pretraživača karata ima najveću ocjenu korisnika.

Tako je barem pokazala istraga britanske udruge za zaštitu potrošača Which čiji su članovi proveli veliku istragu online pretraživača karata u nadi da će pronaći najbolji.

Analiza je rađena tako da je odabrano sve skupa 10 pretraživača na čijim su stranicama potrošači istražili ponude za deset letova iz Britanije u neka od popularnih svjetskih ljetovališta, a pokazalo se kako je Momondo izbacio najjeftinije cijene u svih deset analiziranih ruta.

Cheapflights i Kayak, s druge strane, najjeftinije ponude izbacili su u osam od deset slučajeva, ali iako je dobar dio pretraživača izbacivao iste jeftine ponude, pokazalo se kako bi cijene do prije završetka kupovine na kraju bivale različite.

Najveće razlike u cijenama događale bi se na letovima za Sjedinjene Američke Države, i to gdjekad u iznosu od čak 300 funti, odnosno oko 2500 kuna.

Recimo, dok bi Momondo na jednoj ruti pronašao najjeftiniju kartu u jednom smjeru u iznosu od 464 funti, cijena Google flighta istodobno bi iznosila 770 eura.

Ipak, kako cijela stvar ne bi ostala isključivo na cijeni, Which je tražio korisnike da ocjene pretraživače ovisno o iskustvu korištenja, čime je Momondo, usprkos najjeftinijoj cijeni, pao negdje u sredinu.

Najveći problem tu im je navodno bila činjenica da se finalna cijena karte često dosta zna razlikovati od one prvo ponuđene.

Zbog lošeg korisničkog iskustva pretraživač Gotogate tako je pao na zadnje mjesto, a čak 16 posto korisnika tijekom procesa bookinga prijavljivalo je probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:25