ZAGREBAČKI REKTOR

BORAS 'Sveučilište ne može održavati zgradu Muzičke akademije, za to treba skrbiti Hrvatska'

Damir Boras
 Ronald Goršić / CROPIX

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ustvrdio je u utorak da Sveučilište ne može održavati zgradu Muzičke akademije koja je u lošem stanju i s koje otpadaju dijelovi fasade te prokišnjava, već je to dužnost države te je odbacio tvrdnje ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da za to nema novaca.

"Izvedba zgrade je jedno, a financiranje drugo. Ne možemo ju održavati, jer kada je izgrađena voljom Republike Hrvatske nju je onda potrebno održavati, a znate da za ovakvo novo zdanje, koje je veliki robot s puno tehnologije, grijanja i elektornike... za to treba skrbiti Republika Hrvatska. Po Ustavu nitko obrazovne ustanove ne može dovoditi u probleme", kazao je Boras koji je nazočio svečanom otvorenju dvodnevne konferencije "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu".

Rekao je i da Sveučilištu u Zagrebu po njihovim proračunima nedostaje minimalno 100 milijuna kuna za održavanje.

"Nažalost tog novca nema. Mi za naše studente plaćamo 350.000 kuna medicinske skrbi od vlastitih sredstava, jedino smo sveučilište u Hrvatskoj koje sedam dana u tjednu, 24 sata dnevno ima organiziranu zdravstvenu skrb za studente s invaliditetom i posebnim potrebama. Dajemo veliki broj stipendija, dosad smo to uspijevali od fondova koji su bili preostali, no sada više nemamo", kazao je Boras.

Smatra i da novac na izgradnju Muzičke akademije nije bačen u vjetar.

"Kada investitoru dam novac, jesam li ja odgovoran ili investitor? Novac nije bačen u vjetar, to su minimalni tehnički kvarovi. Gospođa Divjak tvrdi da za to nema novaca, što nije točno. Oni moraju postaviti prioritete, to moram otvoreno reći. Mi smo kao Sveučilište Muzičkoj akademiji pomogli s dva milijuna kuna, no nije Sveučilište ono koje to od svojih prihoda mora financirati, država je dužna nadoknaditi stvarne troškove", kaže Boras.

Boras: Hrvatski studiji su potpuno zakonito uspostavljen fakultet

Komentirao je i da je Fakultet hrvatski studiji potpuno zakonito uspostavljen fakultet.

"Postoji Zakon o znanstvenoj djelatnosti. Sveučilišta osnivaju fakultete, a po Ustavu i nekoliko odluka Ustavnoga suda, Sveučilišta imaju pravo odlučivati o vlastitoj strukturi. Čak i da se primjenjuje Zakon o radu, mi smo prijavili prije 1. siječnja, pa da se i primjenjuje, ne moramo unaprijed tražiti dozvolu. Ako smo se obratili sudu koji je druga instanca i koji je registrirao taj fakultet, kako može Ministarstvo koje nije sudbena vlast davati suglasnost da je nešto zakonito", upitao je Boras.

Sveučilišta su, kaže, autonomna, osnivaju fakultete i kao takva imaju pravo po sadašnjem Zakonu o radu osnovati svaki različite odjele, centre i fakultete, "kao što su i druga u zadnjih par godina, njih 15, i nitko se nije čudio".

Boras ne zna kada će Senat donijeti odluku o tome hoće li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dobiti titulu počasnog doktorata. Odbacio je i mogućnost da se na njih vrši pritisak zbog kojeg se odluka odgađa.

"Grad ne ovisi o gradonačelniku i njegovoj žalosti je li dobio neko priznanje. S gradom je uvijek bila korektna suradnja što se tiče sveučilišta", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:09