POBUNA DOMAĆIH

BORBA PROTIV 'UZURPATORA PLAŽA' Bijesni mještani zapalili sve ručnike ostavljene preko noći

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.07.2016. u 15:31

Makarska, 120815.
U gradu koji zivi od turizma, a glavni proizvod sto se turistima nudi su sunce i more, mjesto na plazi u jeku sezone je dragocijeno. Tako mnogi turisti ustaju rano i zauzimaju mjesto na zalu prostrtim rucnicima. Situaciju dodatno kompliciraju neki iznajmljivaci lezaljki koji, suprotno gradskim propisima, prekriju svoj dio plaze lezaljkama. Na fotografiji : Makarska glavna plaza u 7 sati ujutro.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Ilustracija

Nakon Makarske, Vodica i Tisnog, u borbu protiv 'uzurpatora' plaža, koji, da bi sačuvali dobro mjesto uz more, ostavljaju preko noći ručnike ili ih, pak, donose rano ujutro, krenula je i Općina Preko, pišu Naši školji.

Najgora je situacija na najpoznatijoj priješkoj plaži Jaz, gdje je općina prije dvije godine postavila drvene ležaljke. Plaža je iznimno uredna i čista, popularna je osobito kod obitelji s djecom zbog pijeska, plićaka i mnogih sadržaja, od ugostiteljskih do rekreativnih. Ali od ranoga jutra na plaži nema mjesta za „padobrance“ jer su sve ležaljke zauzeli oni koji misle da na to imaju pravo jer su dan ranije na „svojoj“ ležaljci ostavili ručnik.

Slična je priča i na drugim atraktivnim plažama od Preka do Ugljana. Stvar je otišla toliko daleko da je na nekim plažama postavljeno i više od 30 privatnih ležaljki, neke su čak i potpisane, a neke privezane - lancima. 

Dvaput su mještani, kažu u Općini Preko, uzeli stvari u svoje ruke, pokupili „rezervacije“, odnosno više desetaka ručnika i zapalili ih tijekom noći. Drugi put su ih odnijeli i izgubio im se svaki trag. 

-  Svakodnevno dobivamo pozive ogorčenih mještana i gostiju. Na nekim plažama ne mogu naći mjesto čak ni kada nema gotovo nikoga. Moramo tome stati na kraj i sukladno našoj Odluci o komunalnom redu, općinski komunalni redari počeli su rano ujutro s uklanjanjem „rezervacija“ s plaža, a vlasnici po svoje stvari mogu doći u općinsku zgradu. Na ovaj način čuvamo i njihove stvari, jer ne želimo da nestaju ili da ih netko ponovno zapali. Koliko god to nekima smetalo, moraju shvatiti da je riječ o javnim površinama i red se mora znati, a još više poštovati. Javna površina mora biti dostupna svima, jasan je načelnik Općine Preko Karlo Novoselić

 

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo