SASTALI SE KUSTIĆ I STARČEVIĆ

BORBA ZA VLAST U LICI 'Svatko je iznio svoje uvjete, odluka će se znati idući tjedan'

 
Marijan Kustić
 Robert Fajt / CROPIX

Lički HDZ predvođen Marijanom Kustićem i HSP Karla Starčevića praktično su postigli dogovor o formiranju većine u Skupštini Ličko-senjske županije. Njih dvojica sastali su se jučer prijepodne u Gospiću i tijekom sastanka koji je trajao nešto više od pola sata svatko je stavio na stol svoje uvjete.

Gospićem su već u podne kolale neslužbene informacije kako je koalicija dogovorena te da će se na konstituirajućoj sjednici ličko-senjske županijske skupštine sazvane za 9. travnja izabrati njen predsjednik i zamjenik. No, Starčević je malo prizemljio loptu rekavši kako je sastanak s Kustićem protekao dobro, ali da ništa još nije dogovoreno.

- Svatko ima svoju viziju suradnje. Sve smo si rekli i sada će se on konzultirati sa svojima, a ja sa svojima i početkom idućeg tjedna ćemo se opet naći - rekao je Starčević odbijajući iznositi detalje pregovora.

- Mogu vam samo reći kako su nam glavne teme za Liku demografija i siromaštvo - rekao je predsjednik HSP-a.

Izvršni direktor

Predsjednik ličkog HDZ-a Marijan Kustić rekao je da će se sa Starčevićem ponovno vidjeti u ponedjeljak i da će tada objaviti što su dogovorili. Lička županijska skupština ima 33 vijećnika. Na izborima je najviše mjesta osvojio HDZ - njih 16, a za većinu mu je dovoljna koalicija s HSP-om koji je osvojio šest mjesta.

Na pitanje je li neupitno da on bude predsjednik županijske skupštine, Marijan Kustić je izbjegao odgovor. Potvrdio je, međutim, da je, nakon što je u četvrtak izabran za novog izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) umjesto Damira Vrbanovića, vratio saborski mandat. U HDZ-u doznajemo kako će umjesto Kustića u saborske klupe ponovo sjesti Martin Baričević, načelnik općine Jasenice u Zadarskoj županiji i predsjednik Udruge općina.

Usporedno s Kustićevim izborom na funkciju drugog čovjeka HNS-a otvorile su se priče o tome kako je HNS zapravo jedini istinski Kustićev interes te da je ulazak u politički okršaj s bivšim stranačkim šefom i bliskim suradnikom Darkom Milinovićem uvjetovao pozicijom u HNS-u.

Budući da je Kustić iz Novalje, govori se da je u Gospiću samo na proputovanju za Zagreb. - Može se razgovarati o tome je li netko u Zagrebu ili je u Lici. No, i oni koji su 25 godina bili u Lici napravili su neke loše stvari, jednako kao i oni koji su u to vrijeme bili u Zagrebu - rekao je o toj temi Starčević i poentirao “da nije bitno gdje je čovjek, nego koliko je spreman napraviti”.

Na pitanje što očekuje od suradnje s Kustićem, predsjednik HSP-a je rekao da od te suradnje neće biti ništa ako iza Kustića ne bude stajala Vlada.

Mandat do kraja

Ličko-senjski župan i bivši HDZ-ovac Darko Milinović izjavio nam je da se s Kustićem sreo u gradu. - Pozdravili smo se i dogovorili da ćemo se vidjeti kako bismo porazgovarali o proračunu - rekao je Milinović, napominjući kako zasad ima obećanje HDZ-a i Starčevićeva HSP-a da će mu podržati proračun. Ističe da mu je jako stalo da se do 11. travnja usvoji proračun, i to zato da ne bi propao projekt za razvoj ruralnog turizma. Kaže kako je podrška proračunu bila i razlog zbog kojega se nedavno sastao sa Starčevićem i nositeljem liste Bura promjena Antom Dabom. - Razgovarali smo isključivo o proračunu, a o potencijalnoj koaliciji nije bilo ni riječi - rekao je Milinović i demantirao glasine da bi s Dabom i Starčevićem mogao formirati većinu u Skupštini (zajedno bi imali 17 vijećnika) i ostaviti HDZ u oporbi.

Demantirao je i nagađanja kako bi nakon 26. svibnja, kada mu prođe pola mandata pa se u slučaju odlaska župana ne moraju održati novi izbori, nego nastupa zamjenik, mogao aktivirati saborski mandat. - Nije mi u planu povratak u Sabor, nego mandat župana odraditi do kraja - zaključio je Milinović.

Mirovanje mandata: Umjesto Mikulića u Sabor bi trebao ući Ante Plazonić

Zbog imenovanja na čelo objedinjenog Državnog inspektorata HDZ-ov Andrija Mikulić neće se povući samo s funkcije predsjednika zagrebačke gradske skupštine, gdje će ga naslijediti Drago Prgomet, nego će u mirovanje staviti i svoj saborski mandat koji je također nespojiv s novom funkcijom.

Prema informacijama iz HDZ-a, umjesto Mikulića koji je izabran u II. izbornoj jedinici, u Sabor bi trebao ući Ante Plazonić. Riječ je o predsjedniku HDZ-a u Sesvetama kojega je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić prije godinu dana imenovao svojim posebnim savjetnikom za ostvarenje projekta produženja Branimirove ulice. Bandićev posebni savjetnik za jednu ulicu za to prima naknadu. Za savjetnički posao Grad je s Plazonićem sklopio ugovoru o djelu, a mediji su pisali kako mjesečni iznos koji mu se isplaćuje iznosi oko 12.000 kuna bruto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:27