IZBORI 19. OŽUJKA

BORBA ZA VOĐU 'SELJAKA' Zadnjeg dana za mjesto čelnika HSS-a kandidirao se i aktualni predsjednik Hrg

 Damir Krajač/Cropix

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka krajem ožujka izabrat će predsjednika, a za tu se dužnost, uz predsjednika zagrebačkog HSS-a Nenada Matića i samoborskog gradonačelnika i potpredsjednika stranke Krešu Beljaka, u četvrtak, zadnjeg dana za kandidiranje, prijavio i aktualni predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg.

Službena kampanja za predsjednika HSS-a počela je danas točno u podne, kada je završilo prikupljanje potpisa za kandidacijske liste. Tko će od trojice kandidata za predsjednika HSS-a: Beljak, Hrg ili Matić u iduće četiri godine voditi HSS znat će se na Glavnoj izbornog skupštini stranke koja će se održati u Zagrebu, 19. ožujka.

Tada će se, uz predsjednika stranke, birati i glavni tajnik, pet potpredsjednika, pet biranih članova Predsjedništva, pet regionalnih predsjednika, 30 članova Glavnog odbora, Nadzorni odbor, Časni sud i Statutarno povjerenstvo. Novo vodstvo HSS-a izabrat će 788 izaslanika iz cijele Hrvatske.

Hrg: Htio sam da se moja kandidatura poklopi s danom imenovanja prvih dužnosnika HSS-a u Vladi

Aktualni predsjednik HSS-a Branko Hrg u četvrtak je, nakon podnošenja kandidature, Hini izjavio da je čekao 25. veljače, zadnji dan za kandidiranje, jer je htio da se njegova kandidatura "poklopi s danom kada će biti imenovani prvi dužnosnici HSS-a u Vladi RH odnosno zamjenik ministra i neki od pomoćnika. Podsjetio je da je HSS kandidirao jednog zamjenika i četiri pomoćnika ministara u skladu sa Sporazumom s koalicijskim partnerom HDZ-om, a na današnjoj sjednici Vlade imenovani su zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija i pomoćnica ministra turizma Martina Jantol.

Hrg, koji je i gradonačelnik Križevaca, podsjetio je da ga je već ranije kao kandidata za predsjednika HSS-a na svom odboru jednoglasno podržala Županijska organizacija HSS-a Koprivničko-križevačke županije, ali ih je zamolio da tu odluku ne daju na stranačka tijela jer je u kandidaturu želio ići sa potpisima izaslanika iz čitave Hrvatske, budući da na HSS gleda kao stranku koja djeluje na području čitave države.

Ističe kako je prikupio puno više potpisa nego što mu je bilo potrebno za kandidaturu, a raduje ga, kaže, da su to potpisi iz svih djelova Hrvatske. Za kandidaturu je bilo potrebno prikupiti 100 potpisa.

"Budući da u prošlom razdoblju nisam uspio provesti ideju da se u unutarstranačke izbore uvede princip 'jedan član - jedan glas', jer većina županijskih organizacija tome nije bila sklona iako smo dva puta u proceduru slali HSS-ov Statut, onda sam se odučio za kandidaturu 'jedan izaslanik - jedan glas'", istaknuo je Hrg.

Vjeruje da će imati jak, dobar tim i da će se u kampanji dobro predstaviti. "I vjerujem da ću vam davati izjavu 19. ožujka u popodnevnim satima kao novi-stari predsjednik HSS-a", rekao je Hini Hrg.

Rekao je da mu je za pobjedu u prvom krugu dovoljno 395 glasova HSS-ovih izaslanika Glavne izborne skupštine stranke.

Hrg najavljuje novosti u vođenju stranke pa je osnovao radnu skupinu, mladih, obrazovanih ljudi koji rade na platformi proeuropskog, pučkog HSS-a.

"HSS će u idućem razdoblju čuvati i štititi ono gdje mu je tradicija, čuvati i štititi selo, ali će se jače okrenuti i poduzetništvu, obrtništvu, te ponovno obrazovanju i krenuti u tom pravcu", poručio je Hrg.

Beljak: Želim jaki i jedinstveni HSS koji će vlastitim radom ostvariti rezultat

"Dosta je podjela, izbacivanja i zakulisnih radnji, vrijeme je da svi zajedno skupimo glave i vratimo ugled HSS-u. Samo zajedničkim radom na svim razinama možemo stvoriti političku platformu koja će rezultirati povratkom HSS-a na mjesto koje mu povijesno pripada. Moramo ponovno postati stožerna hrvatska stranka i u pravom smislu tih riječi", poručio je Krešo Beljak, aktualni gradonačelnik Samobora i potpredsjednik HSS-a. Beljak je za kandidaturu za predsjednika HSS-a dobio povjerenje u samoborskom HSS-u, a zatim i u Županijskom odboru HSS-a Zagrebačke županije koji ga je i kandidirao.

Matić: "Preporodom HSS-a" vratit ću stranku tamo gdje je vidi narod

"Programom 'Preporod HSS-a' vratit ću HSS tamo gdje ga narod vidi, i u narod. Znači, prvo trebamo u fokus politike vratiti hrvatsko selo kao mjesto življenja s poljoprivredom, obrtom i poduzetništvom te održivim razvojem tog prostora kao sastavnom cjelinom budućnosti Hrvatske. HSS ponovno mora vratiti zelenu boju, tj. posvetiti se svim nacionalno važnim temama", poručio je kandidat za predsjednika HSS-a Nenad Matić, kojega je kandidirala Gradska organizacija HSS-a grada Zagreba, kojoj je predsjednik. Nenad Matić je i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:48