MINISTAR NA INTENZIVNOJ

BORBA ZA ŽIVOT Da je Ostojić u bolnicu došao nekoliko sati kasnije, ne bi mu bilo spasa

Potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić više od tjedan dana osjećao je zdravstvene probleme, ali je pomoć zatražio tek kad mu je pozlilo. Stručnjaci objašnjavaju što ga je dovelo u tako kritičnu situaciju
 CROPIX

Zdravstveno stanje ministra Ranka Ostojića nakon operacije apscesa na vratu (upalni bakterijski proces), zbog kojeg se bila razvila sepsa, u ponedjeljak se blago poboljšalo, ali i dalje je vrlo ozbiljno, rekli su nam liječnici iz KBC-a Zagreb. U Vladinu priopćenju od ponedjeljka kaže se da je stanje stabilno, no uz intenzivne mjere liječenja.

Da je situacija teška, govori i to da su Ostojiću zbog septičkog šoka otkazali jetra i bubrezi, a zbog slabije funkcije pluća prikopčan je na respirator. Liječnici u Zavodu za hitnu i intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb i dalje pokušavaju ministra Ostojića izvući iz septičkog šoka.

Prevezla ga Hitna

Treba podsjetiti da je ministar prošlog petka kao hitni pacijent prvo zbrinut u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ali je vrlo brzo, pošto je utvrđeno da je uzrok zdravstvenih problema apsces na vratu, prebačen na Rebro, gdje su ga liječnici Klinike za uho, grlo i nos hitno operirali. No, za sprečavanje sepse već je bilo prekasno jer se infekcija proširila po organizmu.

Tjedan dana prije nego što je završio u bolnici ministar je osjećao zdravstvene probleme i imao visoku temperaturu, ali liječničku je pomoć potražio tek kad mu je pozlilo. Za to se vrijeme sepsa širila i u bolnicu je došao u vrlo teškom stanju. Sad liječnicima ne preostaje ništa drugo nego da antibioticima, koji se daju intravenozno, i drugim lijekovima pokušaju suzbiti taj infektivni proces i spriječiti daljnje otkazivanje organa, odnosno u takvim slučajevima, kažu nam anesteziolozi s kojima smo razgovarali, svladavanje bolesti najviše ovisi o organizmu pacijenta.

A što je zapravo sepsa izazvana apscesom? Liječnici objašnjavaju da se radi o nakupinama gnoja koje mogu nastati na organima ili pak na površini kože, što je slučaj i kod Ranka Ostojića, na vratu.

Ta lokacija apscesa posebno je opasna jer se preko mišićnih ovojnica infekcija lako širi u medijastinum, vrlo osjetljivo područje između dvaju plućnih krila. Naime, kad bakterije napadnu tkivo, infekcija se širi, a naše bijele krvne stanice pokušavaju je svladati.

Otežano liječenje

Propale bijele krvne stanice i bakterije pretvaraju se u gnoj i sve više potiskuju zdravo tkivo, što je vidljivo iz činjenice da je okolna koža, primjerice, otečena, crvena i bolna, a “vrh” apscesa žućkasto bjelkast.

No, u jednom trenutku ta se reakcija može nekontrolirano proširiti preko krvnih žila na cijeli organizam i tada nastaje sepsa. U tom slučaju kod pacijenta se javlja visoka temperatura, povišen broj leukocita u krvi, ubrzani rad srca i ubrzano disanje.

Liječnici upozoravaju da kod nekih bolesnika ne mogu zaustaviti napredovanje sepse. U tom slučaju mogu otkazivati organi poput bubrega, jetre, a u konačnici i mozga. Naravno, funkcija pluća je smanjena pa da bi se osigurao veći dotok kisika u organizam, pacijenti moraju biti priključeni na respirator, što je slučaj i kod ministra Ostojića.

Najteži oblike sepse je septički šok, a to znači da pacijentu krvni tlak padne ispod 90 milimetara žive i to stanje preživi manje od 50% pacijenata. Liječenje se provodi u jedinicama intenzivne skrbi, a pacijentima se intravenozno daju velike količine tekućine kako bi im se podigao krvni tlak. Uz to se daju lijekovi koji stežu krvne žile i povećavaju krvni tlak ne bi li se povećao dotok krvi u srce i mozak. Naravno, i dalje je potreban koktel dva antibiotika kako bi se “pokrile” sve bakterije, odnosno povećala mogućnost uništavanja uzročnika sepse.

Naravno, jedno od pitanja koje se postavlja je i zašto su apscesi koji nastaju na koži opasni.

Crvenilo na koži

Liječnici objašnjavaju da se apsces pojavljuje odmah ispod kože i na tom se mjestu pojavljuju crvenilo, oteklina i na kraju gnojni vrh, ali on može nastati i dublje u tijelu pa se simptomi koje vidimo pojavljuju relativno kasno kad se infekcija već proširi po organizmu. Pretraga CT-om ili MR-om pokazat će liječnicima koliki je apsces, što je učinjeno i kod ministra Ostojića.

Liječnici kažu da je ministar po svemu sudeći sklon apscesima na koži jer je prije dvije godine imao sličan problem na stražnjici, kad je također dobio sepsu.

No, upozoravaju i da je vrat puno osjetljivije mjesto i sepsa se s njega puno brže i lakše širi. Naglašavaju da znakove upalnih procesa koje prati povišena temperatura ne treba zanemarivati jer u početku procesa antibiotici uspješno sprečavaju širenje bakterija.

Kako nastaje apsces na koži i zašto je tako opasan

- ubodna rana zbog inficirane igle injekcije

- uobičajene bakterije koje žive na površini kože katkad mogu postati opasne ako kroz ogrebotinu ili ubod kukca prodru pod kožu

Infekcije koje vode do sepse

- pluća

- trbuha

- mokraćnog sustava

- kože

- zbog postavljenog katetera i drena

- zbog kirurškog zahvata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 16:19