DVOSTRUKA MJERILA

Borci protiv garaže u Varšavskoj svoju sagradili bespravno

Supružnici Urša Raukar i Niko Gamulin ukopali su podzemnu garažu za dva auta u sklopu svoje vile koja je kulturno dobro
 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Supružnici Niko Gamulin i Urša Raukar, urbanist iz Zavoda za prostorno planiranje i glumica, inače najeksponiraniji protivnici gradnje podzemne garaže Hoto grupe u Varšavskoj ulici, sagradili su garažu u vlastitoj vili u Bosanskoj ulici bez građevinske dozvole.

Riječ je o kulturnom dobru, vili sagrađenoj 1924. , a za drastičan zahvat na takvoj građevini, tvrde u Gradskom uredu za graditeljstvo, potrebna je suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i građevinska dozvola. Podzemna garaža za dva auta nije upisana u katastar iako je sagrađena prije osam godina, a da objekt nema građevinsku dozvolu, potvrdio je i sam Gamulin, ističući da je za takav zahvat potrebna tek lokacijska dozvola.

Skup postupak

No, njegove navode demantira pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo Davor Jelavić.

- Za gradnju garaže, za tako snažan zahvat na kulturnom dobru, neizbježna je građevinska dozvola i to gospodin Gamulin dobro zna jer je urbanist po struci i zaposlenik Gradskog zavoda. Lokacijska dozvola na takvim objektima prolazi samo ako je riječ o manjim adaptacijama. Probijanje zemlje toliko metara u dubinu moralo bi proći bezbroj procedura i dozvola bi i nakon toga bila upitna. Vjerojatno je Gamulin pokušao izbjeći taj skupi postupak. Međutim, garažu Gamulin i njegova supruga mogu legalizirati. U protivnom se objekt mora vratiti u prvobitno stanje - kaže Jelavić.

Uredni papiri

Građevinski stručnjak koji je želio ostati anoniman, ističe da je objekt ilegalno sagrađen.

- Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Gamulin i njegova supruga nikad nisu ni tražili jer su znali da je Ured za graditeljstvo neće odobriti. Za takav objekt treba izraditi idejni, a potom glavni projekt. Toga nije bilo. Ulazna su vrata obzidana modernim betonom, što je slučaj nad kojim se Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture zgraža i postupak koji nikada ne bi odobrili - tvrdi.

No Gamulin napominje da su “njegovi papiri uredni”. Ima lokacijsku dozvolu, naknadno rješenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture i vlastite skice.

- Za takvu gradnju ne treba građevinska dozvola - istaknuo je Gamulin bez dodatne argumentacije. U Uredu za graditeljstvo objašnjavaju da lokacijska dozvola samo označava da objekt ima status legalnosti, ali da nije i legaliziran.





Izvođač: Imao je građevinsku!

Gamulin: Nisam, nije mi trebala!

Radove na gradnji garaže i uređenju objekta i krovišta izvodila je tvrtka Mitea gradnja. Vlasnik Mile Bogdanić odgovorno tvrdi da se dobro sjeća da je objekt imao građevinsku dozvolu.

- Riječ je o ozbiljnom urbanistu i zaposleniku u gradskoj instituciji. Nemoguće je bilo što graditi, pogotovo na takvom objektu, bez građevinske dozvole. Gamulin si takvo što nikad ne bi dopustio - istaknuo je Bogdanić, da bi ga samo nekoliko minuta kasnije u telefonskom razgovoru demantirao sam Gamulin.

- Za objekt ne treba građevinska dozvola - u subotu poslijepodne potvrdio nam je Gamulin. Stoga ostaje nejasno koje se to građevinske dozvole Bogdanić sjeća i zašto je gradio ako odgovorno tvrdi da je za takav objekt ona nepohodna.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 11:00