SRAMOTAN ČIN

BORIS DEŽULOVIĆ O NAPADU NA ANTU TOMIĆA Šupak radi jedino što šupak zna: sere

 Joško Šupić/CROPIX

Da odmah na početku otklonimo moguće nesporazume: kantu govana smatram legitimnim alatom demokratskog dijaloga, tek nešto malo otvorenijim i radikalnijim - ako hoćete, čak i iskrenijim - od, primjerice, kante Polikolora, pokvarenog jaja ili trule rajčice.

Takva je razmjena mišljenja, uostalom, prilično široko prihvaćena u takozvanim demokratskim kulturama, gdje se već uobičajeno koristi u dijalogu s jačim, s onim kome se tako nešto ne može reći u lice, jer mu je lice zaštićeno zakonom. Ukratko, protiv dalekih, apstraktnih avatara iz krugova političke elite i društvene moći - i to one vrlo fizičke - kojima je pokvareno jaje na licu ili kanta govana na glavi jedini izravni kontakt s onim što se kolokvijalno naziva demokratskom bazom.

I to je jedini problem s onom kantom govana što ju je anonimni komentator ove nedjelje sručio na glavu splitskog pisca Ante Tomića. Možda sitni, ali jedini.

Za bacanje pokvarenih jaja na jačega - na premijera, predsjednika, ministra, generala ili nadbiskupa - jednostavnom samopodrazumijevajućom logikom treba, naime, imati jaja: rečena su gospoda, osim institutima političkog imuniteta, zaštićena i kordonima uniformiranih tjelohranitelja i djelobranitelja u civilu. Za bacanje pak kante govana na slabijega - jednakom samopodrazumijevajućom logikom - treba samo biti šupak.

Anonimna većina

Antu Tomića - kao i svakoga tko u gradu Splitu razmišlja svojom glavom - svaki šupak ima potrebu i pravo provocirati i glasno vrijeđati na ulici, udobno zaštićen toplom, većinskom mediokritetskom anonimnošću, bez obzira je li ta većina misli kao i šupak, ili mu se samo sklanja s puta. Od takve anonimne većine - koja ne razmišlja svojom glavom, pa joj ni sranja, kako vidimo, ne padaju na vlastitu pamet, već na tuđu - svatko popisan imenom i prezimenom je slabiji. Jer je u svom imenu i prezimenu izdvojen iz krda, sam protiv svih.

Ante Tomić je, najzad, samo pisac i novinar. Kad on pije kavu na Pjaci, nema kordona interventne policije, nema ni počasnog veteranskog zdruga, ni televizijskih kamera, ni agenata u civilu s onom manistrom što izdajnički viri iz uha, ni rabijatnih, izbrijanih tipova u tijesnim crnim majicama: sve što Ante za obranu od govana ima jest njegov šešir.

Split se neće oprati

Šupku se dakle baš ništa neće dogoditi, i on to zna. Osim što će biti slavljen kao heroj šupačke većine, makar i anoniman, jer je prevelik šupak da bi se time barem pohvalio na Fejsu. O da, odgovorio bi on Anti i drugačije, rekao bi mu sve što ga spada, napisao bi i on neki tekst za novine, kolumnu, esej, roman bi cijeli napisao, samo da zna gdje dođe veliko, a gdje malo slovo, i gdje se meću zarezi i uskličnjaci, mater im jebem i ko ih je izmislijo.

Zato šupak, kad se ne slaže s Antom, radi jedino što šupak zna: sere.

Zato kanta govana, kad je iz dubine duše iscijedi šupak - netko dakle tko za tu kantu otkida od usta - nije više legitimni alat demokratskog dijaloga, tek nešto malo otvoreniji i radikalniji od, primjerice, kante Polikolora, pokvarenog jaja ili trule rajčice. Bačeno na izdvojenog iz krda, na slabijeg i nezaštićenog, to se govno ispostavlja tek nešto malo manje otvoreno i radikalno od, recimo, kamena, noža ili metka.

Zato se Ante razmjerno brzo i lako oprao od toga govna, a Split nije i neće. Njegovim stanovnicima - onima koji će i govna s Tomićevog šešira progutati, kao i sva dosad - svaka je utjeha slaba: i ona da govna padaju po Anti Tomiću, i ona da ne padaju po njima.

Jednostavnom samopodrazumijevajućom logikom, naime, kanta govana po glavi Ante Tomića precizno se računa kao kanta govana po glavi stanovnika Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:03