PLANOVI OPORBENE STRANKE

Borzan i Picula otkrili na što će se fokusirati predizborna kampanja SDP-a

Tonino Picula (lijevo) i Biljana Borzan (desno)

Nakon prvog sastanka SDP-ovih kandidata za europarlamentarne izbore koji se održao danas u sjedištu stranke izjave su dali aktualni europarlamentarci Biljana Borzan i Tonino Picula.

Borzan je kazala da su dogovorili koje teze i koje teme će forsirati u kampanji, što je SDP-u važno, te naglasila da se nije razgovaralo o imenima nego o politikama, o onome što je važno za Hrvatsku u EU.

- Glavni odbor će usvojiti listu kada za to bude vrijeme i onda će se znati s kojih 12 imena izlazimo na izbore. Sadašnji kandidati će ići po terenu, razgovarati s građanima i predočiti sve one politike koje SDP smatra bitnima - kazala je Borzan i potvrdila da Jasenka Auguštan-Pentek neće biti na listi jer se zahvalila.

Na novinarsko pitanje da prokomentira traženje Auguštan-Pentek da predsjednik stranke Davor Bernardić bude na listi, Borzan je kazala da smo do sada imali dvoje europarlamentarne izbore i predsjednik stranke ni jednom nije nosio listu, niti je bio kandidat na listi. Tako je to, nastavila je, bilo u dvije najveće stranke, SDP-u i HDZ-u, a tako će biti i sada.

Na daljnje pitanje koje mjesto na listi očekuje i je li joj to važno Borzan je kazala da, s obzirom na preferencijalni način glasanja, to nije ključno. - Naravno da se šalje poruka kada se posloži lista tko je više ili niže pozicioniran. Meni je važno što sam dobila najviše podrške u stranci, a to mi govori da sam se dokazala svojim radom i ukazala građanima zašto je dobro biti u EU - zaključila je Borzan.

Tonino Picula je rekao da valja primjetiti kako je SDP u visokoj fazi pripreme za izbore, da je prošle godine bio formiran stožer i usvojene određene smjernice. - SDP je u Hrvatskoj poznat po demokratskim inovacijama. Mi smo prvi koji izlazimo s zip listom, šest žena i šest muškaraca. To pokazuje da smo za ravnopravnost, ali i za uklanjanje dispariteta između pojedinih regija u Hrvatskoj, pa tako između građana i građanki i u tome pogledu je i ova lista - kazao je Picula navodeći da time SDP prezentira sebe.

Naveo je i da se ne misli vezivati na mjesto na listi što se na njegovom mjestu na prijašnjim izborima pokazalo. Picula kaže da SDP očekuje 200.000 glasova na izborima.

Picula nije želio komentirati slučaj Jasenke Auguštan-Pentek.

S iskustvom europarlamentarca Picula je govorio o tome da Hrvatska nije iskoristila sve mogućnosti koje joj daje članstvo u EU, te naglasio da dječje bolesti članstva treba ostaviti iza sebe. U sadašnjim okonostima kada se EU mijenja, nastvio je, Hrvatska mora imati svoju poziciju, a ona je negdje u sredini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:32