RAT U SDP-U

Borzan: Nisam pogodovala HDZ-ovcu, mislila sam na radna mjesta

Na sastanku sa Zlatkom Komadinom nisam govorila o kandidaturi za predsjednicu SDP-a, kaže za Jutarnji europarlamentarka
 Robert Fajt / CROPIX

Dok SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan demantira informacije prema kojima je na sastanku s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom već dogovorila da će biti nova predsjednica SDP-a, neki njezini stranački kolege već iznose razloge zbog kojih, kako tvrde, Borzan nije podobna za tu dužnost.

Procjenjujući da Biljana Borzan ima realne šanse doći na čelo stranke, posebno ako se uzme u obzir da o njoj imaju pozitivne stavove stranački “pobunjenici” koji traže smjenu Davora Bernardića, da je prihvatljiva i suprotnoj struji koju predvodi Komadina te da dobro prolazi u istraživanjima, neki SDP-ovci smatraju kako je krajnji čas da se istaknu i stvari koje joj ne idu u prilog.

Transkript

- Borzan je čak tri puta urgirala u Poreznoj upravi kako bi se HDZ-ovu tajkunu oprostio porezni dug - kaže nam osoba iz SDP-a i navodi da ne treba zaboraviti na njezin iskaz koji je dala na suđenju Nadi Čavlović Smiljanec, SDP-ovoj šefici Porezne uprave. Radilo se o odgodi ovrhe osječke tvrtke OLT poduzetnika Željka Biloša koja je prijetila zbog poreznog duga. Borzan je tada zvao Mate Radeljić, sadašnji savjetnik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, i tražio da provjeri može li se OLT-u prolongirati naplata duga.

- Stojim kod onog što govorim od prvog dana, a to je da sam razmišljala o tome ima li prostora da se spasi 200 radnih mjesta. Sve se vidi iz transkripta mojeg svjedočenja - kazala nam je jučer Borzan koja je ponovila da ju je Radeljić doista kontaktirao, rekao joj da OLT-u prijeti ovrha zbog poreznog duga za čije se namirenje čeka realizacija bankovnog kredita. Borzan tvrdi da je kod Nade Čavlović Smiljanec provjerila može li potvrda iz banke o postupku izdavanja kredita biti valjani dokument na temelju kojeg bi se mogla odgoditi ovrha.

Porezni dug

- Mene je Radeljić uvjeravao da je u postupku podizanje kredita, ali da to traje tri tjedna i zato se ne stigne u roku podmiriti dug - izjavila je jučer Borzan i pitala zašto je to problematično.

- Smatrala sam da mi je dužnost kao zastupnici vidjeti ima li prostora da se pomogne firmi i da se sačuvaju radna mjesta - objasnila je Borzan dodajući da bi svaki socijaldemokrat trebao voditi brigu o radnicima.

Nastavila je da je njezina uloga bila točno onakva kako je ispričala tijekom svjedočenja na sudu, da je Čavlović Smiljanec primila predstavnike OLT-a, da ju je poslije opet zvao Radeljić govoreći da se nisu vratili s rješenjem iz Zagreba, pa im je organizirala sastanak sa šeficom Porezne uprave u Osijeku.

Mate Radeljić koji je u to vrijeme bio na mjestu direktora Osječke televizije ponovno ju je zvao i tražio da vidi može li OLT nekretninom riješiti porezni dug.

- Tada su mi u Poreznoj upravi rekli da ni to nije moguće i da se ne petljam. Više nisam ništa pitala, a Radeljiću sam jasno rekla da više tu nemam što raditi - otkrila je Borzan naglasivši da ona nije ništa napravila za Biloša te da se država na kraju namirila nekretninom.

Želi dovršiti mandat

Borzan navodi da nije sretna što se u dijelu SDP-a njezina želja da vidi ima li legalnog rješenja da se premosti kriza u jednoj tvrtki i sačuvaju radna mjesta tumači kao pogodovanje HDZ-ovu tajkunu.

Kaže da bi bila najsretnija da su se snimili i objavili telefonski razgovori koje je vodila s Matom Radeljićem jer bi iz njih bilo sve jasno.

U kontekstu informacija da bi mogla biti nova predsjednica SDP-a, Borzan ponavlja da o tome nije razgovarala s Komadinom te da takvo što nije na dnevnom redu.

Posvetila se, tvrdi, tome da kvalitetno odradi do kraja svoj mandat u Europskom parlamentu.

Bauk saziva sjednicu kluba i “zahvaljuje se na dužnosti”

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ipak će sazvati sjednicu Kluba prije početka jesenskog zasjedanja Sabora i na dnevni red staviti pitanje svog nasljednika i zahvaliti se na dužnosti “stečajnog upravitelja”. Šef SDP-a Davor Bernardić koji se pozivao na srpanjsku odluku Predsjedništva SDP-a da klub preuzme on sam, ipak je, kako se neslužbeno doznaje, od toga odustao i ne želi se izlagati neugodnostima da ga članovi Kluba sabotiraju. Bez većine članova Kluba, prema Statutu, ne može preuzeti kormilo, a 22 zastupnika javno je zatražilo da ode. Bauk je jučer nakon sjednice saborskog Predsjedništva poručio da “ako predsjednik stranke ne želi preuzeti odgovornost vođenja saborskog Kluba, onda ne treba više biti ni predsjednik stranke”.

Suspendirani član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da će članovi Kluba odlučiti hoće li Bernardić postati predsjednikom Kluba, ali i primijetio da bi bilo vrlo čudno da ga dvije trećine zastupnika koji se ne slažu s njim ipak podrže. Sugerirao je da Klub preuzme suspendirani Peđa Grbin jer je on najaktivniji zastupnik te stranke u Saboru. (Ž. Godeč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:01