MINISTAR PRAVOSUĐA

BOŠNJAKOVIĆ KAŽE DA JE OSNIVANJE VISOKOG KAZNENOG SUDA POTREBNO 'On će pridonijeti ujednačenijoj sudskoj praksi u kaznenoj politici'

Dražen Bošnjaković
 Goran Mehkek / Hanza Media

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je izjavio da je osnivanje Visokog kaznenog suda, za što je ovlastio predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, potrebno jer će novi sud, koji će odlučivati o žalbama na kaznene presude, pridonijeti ujednačavanju sudske prakse.

"Smatramo da je taj sud potreban, dio stručne javnosti je iznio druga mišljenja, ali Vrhovni sud i većina stručne javnosti smatra da je potreban. On će pridonijeti ujednačenijoj sudskoj praksi u kaznenoj politici što je vrlo važno", kazao je Bošnjaković odgovarajući na novinarska pitanja u Hrvatskoj odvjetničkoj komori gdje je obilježen Dan odvjetnika.

Ministar je dodao da će Vrhovni sud će i nakon osnivanja novog suda "donositi oduke vezane za izvanredne pravne lijekove", što je jako važno jer će preko "izvanrednih pravnih lijekova obnašati svoju ustavnu zadaću, a to je ujednačavanje sudske prakse".

Na pitanje je li sudac Turudić prava osoba za osnivanje novog suda Bošnjaković je odgovorio potvrdno, ističući da je riječ o njegovoj odluci "da poduzima sve administrativne i tehničke radnje vezane za osnivanje Visokog kaznenog suda".

"Ja sam mu svojoj odlukom povjerio ovlasti da poduzme radnje, naravno neće biti sam. Imamo u ministarstvu dobar tim koji radi na osiguranju svih tih uvjeta. Zakonski rok za početak rada je 1. 1. 2020. i mislim da ćemo taj rok ispoštivati", rekao je ministar.

Budućeg predsjednika novog suda izabrat će DSV

Na pitanje hoće li Turudić biti predsjednik novog suda Bošnjaković je kazao da "on nije predsjednik" već je dobio ovlasti "da može obavljati stručne, tehničke i administartivne poslove do početka rada tog suda".

O budućem predsjedniku, dodao je, odlučit će Državno sudbeno vijeće nakon raspisivanja natječaja na kojega će se moći javiti svi suci koji ispunjavaju uvjete.

Kazao je i da još nije odlučeno o lokaciji novog suda te da će se izabrati između nekoliko ponuđenih opcija.

Na pitanje jesu li razmišljali da se svaki oblik obiteljskog nasilja tretira kao kazneno djelo, što je jedan od zahtijeva za subotu najavljenog prosvjeda inicijative "spasi me" Bošnjaković je kazao da će se zakon mijenjati ako brojke i stručna javnost kažu da bi to bilo korisno.

"Tome mora prethoditi analiza i nije dobro pod pritiskom bilo kakvih prosvjeda donositi odluke. Treba ih donijeti u miru, vidjet kakvi su zahtjevi prosvjeda, vidjet i realnost, ocijenit situaciju i tada povući poteze", rekao je ministar pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:33