KRAJ SPORE BIROKRACIJE?

BOŠNJAKOVIĆ O PROJEKTU START 'Omogućit ćemo poslovnim ljudima jednostavniji ulazak u poslovni svijet, tvrtka će se moći osnovati iz vlastitog stana'

Dražen Bošnjaković
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je u utorak da će njegov resor u sklopu projekta Start, koji provodi Ministarstvo gospodarstva, biti spreman omogućiti poslovnim ljudima jednostavniji ulazak u poslovni svijet.

Za razliku od aktualnog procesa osnivanja trgovačkog društva, gdje poslovni ljudi trebaju proći više administrativnih prepreka, tvrtku će kroz projekt Start ubuduće na svojevrstan način moći osnovati u svojoj sobi, rekao je Bošnjaković.

"To je dio projekta Start, mi želimo da se što je moguće više poslovnim ljudima pojednostavi ulazak u svijet poslovanja, što znači da se sve administrativne barijere koje su pred njima maksimalno pojednostave”, kazao je Bošnjaković na poslovnom ručku u organizaciji Američke gospodarske komore (AmCham).

Sadašnji složeni proces osnivanja poduzeća predviđa niz koraka, od odlaska javnom bilježniku, potpisivanja raznih isprava koje treba dostaviti sudu, do čekanja na rješenje suda, odlaska u Hrvatski zavod za statistiku, otvaranja računa i rješenja o ispunjavanju uvjeta.

Namjera je ubrzati proceduru, što znači da trgovačko društvo možete na svojevrstan način osnovati u svom stanu, digitalnim putem popuniti obrasce koji će biti pred vama, to će digitalno doći na sud, sud će donijeti odluku o registraciji i nakon toga sve ide na puno jednostavniji način, kazao je ministar.

Upitan hoće li se taj postupak početi primjenjivati od 1. studenoga, Bošnjaković je uzvratio da je pravosuđe i sad spremno. Tu se mora uskladiti cijeli niz projekata, ali mislim da će svi biti spremni, kazao je.

Visoki kazneni sud na Zrinjevcu

Također je rekao da stvaraju digitalno pravosuđe i da su trgovački sudovi stvorili uvjete da svi sudionici postupka međusobno komuniciraju.

Bošnjaković je najavio da bi od 1. siječnja trebao započeti s radom i Visoki kazneni sud, razmatra se nekoliko lokacija, a zasad je ideja da njegova lokacija bude na Zrinjevcu, gdje se uređuje potkrovlje od tisuću kvadrata.

Na tom sudu, najavio je, neće biti na tisuće predmeta jer neće biti preuzimanja predmeta koji su u tijeku nego onih koji će tek doći.

Izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić istaknula je kako je njihovo istraživanje poslovne klime pokazalo da je među tri glavna ograničavajuća faktora za razvoj poslovanja u Hrvatskoj, uz visoko porezno opterećenje rada i nedostatak odgovarajuće radne snage, nestabilni regulatorni okvir.

"To je pitanje koje se unutar poslovne zajednice prepoznaje kao jedno od ključnih, ministar je danas najavio promjene koje ohrabruju, koji idu za tim da se pravosudni sustav učini učinkovitijim i transparentnijim. Digitalizacija je put koji je prepoznat u širem okviru kao način da se stvori dobar i stabilan pravosudni okvir”, rekla je Doko Jelušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:56