SLUŽBENI POSJET ZAGREBU

BOŠNJAKOVIĆ SE SASTAO SA SRPSKOM MINISTRICOM PRAVOSUĐA Do ljeta definirati Ugovor o kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina između RH i Srbije

 
 Ministarstvo pravosuđa

Do ljeta ove godine treba se definirati sadržaj Ugovora o kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina između Hrvatske i Srbije. Tim ugovorom bi se omogućilo ustupanje kaznenih predmeta za one ratne zločince koji zbog ustavne zapreke izručenja uspjevaju izbjeći kazneni progon. Ujedno bi Ugovor anulirao srpski zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine.

Dogovoreno je to u srijedu između ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i ministrice pravde Srbije Nele Kuburović koja je u srijedu bila u službenom posjetu Zagrebu.

Ministarstvo pravosuđa

- Obostrano je potvrđena otvorenost za konstruktivnu suradnju i predanost zajedničkom radu s ciljem rješavanja otvorenih pitanja u području pravosuđa – tomu je potvrda i činjenica kako se radi o ponovnom bilateralnom susretu ministra Bošnjakovića i ministrice Kuburović nakon prethodnog sastanka koji je održan u ožujku 2018. godine u Beogradu - navodi se u priopćenju iz Ministastva pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa

Dalje se kaže da su dvoje minsitara i njihove delegacije razgovarale o radu mješovitog Povjerenstva s ciljem sklapanja Ugovora o kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina, da je ostvaren konkretan napredak i potvrđen novi sastanak mješovitog Povjerenstva te da se svi preostali detalji ugovora trebaju definirati do ljeta ove godine.

Ministarstvo pravosuđa

Ministarstvo pravosuđa

- U kontekstu istinske obostrane otvorenosti za jačanje suradnje i rješavanje ovog pitanja dogovoren je i nastavak rada drugog mješovitog Povjerenstva (za razmjenu popisa osoba optuženih i osuđenih za kaznena djela ratnih zločina) – strane su suglasne da se moraju potpuno ažurirati svi popisi obiju strana kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost do sada razmijenjenih podataka te je dogovoren nastavak aktivnosti u tom cilju. Također, ministri su se dogovorili da se u rad te Komisije uključe i predstavnici državnog odvjetništva obiju država kako bi se intenzivirala neposredna suradnja u cilju sigurnosti građana obiju država - kaže se u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa

Tijekom sastanka razmotrene su mogućnosti izmjena i nadopuna postojećih bilateralnih ugovora da se omogući neposredna suradnja pravosudnih tijela. Tema su bili i pregovori Srbije s EU, posebno u Poglavlju 23, a dotaknute su i teme zaštite nacionalnih manjina i zapošljavanje manjina u pravosuđima obiju zemalja.

- Sastanak je prošao u prijateljskom ozračju – stav je obiju strana da postoji jasan napredak u pogledu rješavanja otvorenih pitanja te otvorenost da se u neposredno predstojećem periodu definira precizan pravni okvir za buduće bilateralne odnose u pravosuđu - zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:18