PEDOFILI U CRKVI

Bozanić: Prijavite vlastima seksualne zločine svećenika

Oni koji ne prijave svećenika za seksualno zlostavljanje civilnim vlastima čine veliku pogrešku, tvrdi zagrebački nadbiskup
 CROPIX

ZAGREB - "Bilo koja osoba koja ne prijavi svećenika osumnjičenog za seksualno zlostavljanje civilnim vlastima čini veliku pogrešku. Ona je to dužna napraviti", jasno je danas poručio nadbiskup zagrebački kardinal i bivši čelnik Hrvatske biskupske konferencije Josip Bozanić, govoreći o seksualnim skandalima u Katoličkoj crkvi .

Kardinal Bozanić ovo je rekao na tiskovnoj konferenciji biskupa koja se bavila drugom temom , onom o biskupskom pismu povodom pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, ali koja nije mogla proći bez pitanja o skandalima koji trenutačno potresaju Crkvu u Europi.

Pažljivo promišljeno

Na pitanje može li se očitovati o pismu objavljenom u subotu kojeg je papa Benedikt XVI. poslao katolicima u Irskoj i s kojim je pokušao dati smjernice za izlazak iz krize u koju je tamošnja Crkva upala, te se ispričati žrtvama zlostavljanja, kardinal je odgovorio kako to pismo može samo pozdraviti.

Bozanić je također rekao kako pismo dolazi u pravo vrijeme, koje je Vatikan odabrao nakon pažljivog promišljanja o njegovu sadržaju.

Neopravdano zataškavanje

Na pitanje kakva je praksa u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, te može li se kod nas dogoditi slično zataškavanje zločina i njihova zaštita kao što se očito dogodilo u Irskoj, Bozanić je odgovorio:

- Seksualni zločin nije krimen kojeg kažnjava samo Kanonsko pravo i tu su stvari jasne. Ako netko sazna za opravdanu sumnju na nekog svećenika da je počinio takvu vrstu zločina, onda ga on mora prijaviti civilnim vlastima, to je njegova dužnost. Tu je u crkvi ista praksa kao u drugim organizacijama, poput vojske. Sve drugo bilo bi velika greška i neopravdano zataškavanje.

Dva skandala u Hrvatskoj

Nadbiskup zagrebački je dodao kako je pedofilija iznimno osjetljivo pitanje kojemu treba pristupiti oprezno, ali kako ima dojam da u posljednje vrijeme svjedočimo dosta selektivnom pristupu, s naglaskom na Crkvu, dok se tome problemu treba pristupiti cjelovito.

Podsjetimo, Katolička crkva u Hrvatskoj je u skorašnje vrijeme imala dva velika skandala s seksualnim prijestupima svećenika. Rapski župnik Drago Ljubičić lani je postao prvim hrvatskim katoličkim svećenikom koji je osuđen zbog seksualnog zlostavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:14