STIGLO 10.000 LJUDI

BOZANIĆ ZBOG REHABILITACIJE PROPUSTIO ZAVJETNO HODOČAŠĆE U MARIJI BISTRICI Kardinalovu propovijed čitao njegov pomoćnik: 'Ključ je u malim ljudima'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.09.2017. u 15:54

Marija Bistrica, 100917.
286. Zavjetno hodocasce vjernika u Mariju Bistricu. Ulazna procesija krenula je u 11 sati od kapele Ave Maria do Trga pape Ivana Pavla II a svetu misu na prostoru crkve na otvorenom predvodio je Ivan Sasko, pomocni biskup zagrebacki.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba, 286. po redu, i hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije okupilo je u nedjelju u bistričkom Svetištu više od 10.000 ljudi. Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, zbog rehabilitacije nije bio u Bistrici, no njegovu homiliju (propovijed) vjernicima je pročitao pomoćni zagrebački biskup monsinjor Mijo Gorski. Kardinal je hodočasnike potaknuo da od sebe udalje "duha optuživanja i osuđivanja" te im poručio da je odgovornost u onima koje se naziva "malim ljudima".

Bozanić je naglasio kako je danas Hrvatskoj potrebna naša vjernička ljubav "kojoj je stalo, koja uzima k srcu ono što je važno da ne živimo u nemiru i napetostima".

- Uistinu se moramo pitati - za što smo se danas spremni založiti, ugraditi sebe? Gdje je naše oduševljenje, dok gledamo kako se olako izvrće istina o čovjeku, o hrvatskoj prošlosti; kako se žrtva ljudi koji su sebe dali za Domovinu pretvara u jeftinu robu za političku trgovinu. Kao vjernici ne možemo šutjeti, ako vidimo da se najveća dragocjenost našega naroda rastače i time dovodi u pitanje opstanak i smisao ljubavi. Kao vjernici ne smijemo šutjeti pred onima koji ni čovjeku, ni Crkvi, ni Hrvatskoj ne pristupaju s ljubavlju, nego neprestano optužuju, sijući sjeme uništenja lijepoga, istinitoga i dobroga. Nije najgore ako se pogriješi. Najgore je ako nema srca, volje, ako se ne osjeća ljubav i izgaranje za ono što nam je povjereno. Tada se gazi smisao i na kraju dolazi do praznine - upozorio je zagrebački nadbiskup.

Hodočasnike je potaknuo "da udalje od sebe duha optuživanja i osuđivanja koji truje gorčinom, pokušava sve predstaviti pokvarenim i besmislenim da bi nam oduzeo volju u zalaganju za dobro" te poručio kako nas Bog poziva na odgovornost u našem životu, u obitelji, u Crkvi, na radnim mjestima, u Domovini.

- Često mislimo da je odgovornost prepuštena drugima, nekim dužnostima i službama. Ne, ključ je zapravo u onima koje se naziva 'malim ljudima'. Ako se mi vjernici ne dopustimo uvući u trgovanje istinom, ljepotom i dobrom; ako nismo dio pokvarenih i sebičnih planova; ako iz ljubavi prema obitelji, Crkvi i Domovini sebe ugrađujemo u dobro i odbijamo savezništvo sa zlom, tada lanci zla gube snagu - zaključio je Bozanić svoju homiliju, moleći za zagovor Majke Božje Bistričke, svetog Josipa, svetog Marka Križevčanina i blaženog Alojzija Stepinca, prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Središnje euharistijsko slavlje u Mariji Bistrici predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u zajedništvu s biskupom Gorskim, rektorom Svetišta Domagojem Matoševićem te s oko 60 svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Izdvajamo