PORUKE ZA PAMĆENJE

“Bozanićeve riječi nude put dijaloga i na njima možemo graditi budućnost”

 CROPIX

Na poruci zagrebačkog nadbiskupa možemo graditi budućnost, jučerašnji je komentar Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina, na govor kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, koji je održao u četvrtak u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Kraus nije bio jedni koji je blagoslovio izgovorene kardinalove riječi. To su učinili i mnogi analitičari, koji su Bozanićevu poruku ocijenili kao “vrlo važnu”, “snažnu” i “povijesnu” te je okarakterizirali kao prilično velik zaokret po pitanju obilježavanja Dana sjećanja.

Vrednote dobra

Jer, prije samo pet godina kada je u Saboru obilježen Dan sjećanja, za vrijeme premijera Milanovića, na komemorativni skup hrvatski su biskupi poslali izaslanika uz prilično nespretno obrazloženje da upravo traje “zasjedanje HBK”.

I ovog četvrtka trajalo je zasjedanje HBK, no kardinal ne samo da je bio prisutan nego je održao i prilično znakovit govor.

Već sam čin organizacije obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koju su inicirali Zagrebačka nadbiskupija i Židovski informativno-obrazovni centar - Hatikva bila je najava da bi se ispred zagrebačke katedrale mogao odviti jedinstven događaj koji će ostati zabilježen zbog vrlo jasne poruke kardinala Bozanića o osudi ideologije rasizma s posebnim naglaskom na događanja u ustaškom logoru Jasenovac za vrijeme NDH.

- Ideologija rasizma, usmjerena protiv Boga i čovjeka, nastala je na neistini o čovjeku i o židovskom narodu, širila se mržnjom, do neizrecive mjere patnje, koju ni riječi ni slike ne mogu izraziti - istaknuo je Bozanić, koji se zatim nadovezao na Auschwitz, simbol stradanja šest milijuna Židova i simbola svih nacističkih i fašističkih logora diljem Europe.

- Mi trebamo dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi. Upravo svjesni snage zla, u ovom spomenu stavljamo preda se vrednote dobra, nesebičnosti i ljubavi. To je sustav vrijednosti koji mi, kršćani, dijelimo s našom starijom braćom, Židovima.

Prave riječi

Ovdje smo u zajedništvu spomena koji govori što je sve čovjek sposoban učiniti drugome, svojem bratu i sestri. Ovdje smo da bismo prepoznavali zlo i govor mržnje te mu se oduprli. Ovdje smo da bismo zajedno gradili uzajamno poštovanje i ljubav, na dobro našega hrvatskog društva i svega čovječanstva - govorio je Bozanić te istaknuo da se upravo s Kaptola u vrijeme Holokausta “čuo jasan glas i vidjelo živo svjedočanstvo koje je ustalo i protiv zatiranja židovskoga naroda”.

Povjesničar i publicist Ivo Goldstein takve Bozanićeve riječi pozdravlja.

- Danas, kad imamo more loših vijesti, istup kardinala Bozanića iznimno je dobra jer je napokon izrekao prave riječi - smatra Goldstein, koji Bozanićevo “pročišćenje istinom” tumači kao potrebu “ne samo za djecu i unuke onih koji su počinili zločine već i mnogima u Hrvatskoj koje je posljednjih godina zapljusnuo val ustašizacije”.

Osvrnuo se Goldstein i na nadbiskupov spomen na “veliko stradanje hrvatske židovske zajednice, a posebno zagrebačkih Židova, duboko utkanih u život i kulturu našega Grada, kojih je - kako pokazuju podaci - od 11.000 preživjelo samo 2000”.

- Nadbiskup Bozanić ne samo da je jasno progovorio općenito o holokaustu nego je spomenuo i strahote Jasenovca i drugih logora, pobrojao je i židovske žrtve u Zagrebu, čak je iznio veću procjenu jer je stradalo je između sedam i osam tisuća Židova - rekao nam je Goldstein.

Suradnja

Na tom tragu bio je i Ognjen Kraus, koji nam je jučer rekao da potpisuje svaku riječ koju je rekao kardinal.

- Vrijeme je da skinemo ljagu koja godinama stoji nad Hrvatskom, a zbog nekolicine ljudi koji to rade na štetu Hrvatske - navodi Krauss.

Da se radi o “poruci dobrog pastira”, smatra Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Govor, prema Tanjiću, pogađa u srž problema i nudi put nade razumijevanja i dijaloga.

- To je bio važan govor za hrvatsko društvo i za naš odnos prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - analizirao je rektor Tanjić.

Ipak za sociologa religije Ivicu Maštruka, Bozanićev govor ni po čemu nije povijesni već tek “gesta zagrebačkog nadbiskupa kojom slijedi ponašanje i poruke pape Franje vezane za ekumensku suradnju”.

- Ovdje se radi o gesti pružanja ruku sa židovskom zajednicom. Odlazak kardinala Bozanića na komemoraciju u Jasenovac bila bi mnogo snažnija poruka. Tada bi se moglo govoriti o značajnom iskoraku Katoličke crkve u Hrvatskoj po ovom pitanju - navodi Maštruko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:34