MA KAKVA ŠTEDNJA...

BOŽIĆNA GROZNICA U VLADI Lalovac zaratio s ministrima, u prosincu žele ispucati sav preostali novac

Zagreb, 021214. Markov trg.Sabor.Redovita sjednica Sabora s raspravom i glasovanjem o prijedlogu proracuna.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Boris Lalovac u ponedjeljak je Slobodnoj Dalmaciji potvrdio da će od ministara zatražiti da obrazlože sve veće javne nabave koje su raspisali u studenom i u prosincu, jer tvrdi kako nije logično da će samo u prosincu proračunski deficit iznositi pet milijardi kuna, dok je prvih 11 mjeseci bio na razini od oko 10 milijardi kuna.

Javni istup

– Deficit ne mora biti veći od maksimalno 12 milijardi kuna i zbog toga sam i od premijera bio tražio da se, po uzoru na sličan slovenski sustav, državna riznica u prosincu jednostavno “zaključa” kako bi se samo održavao hladni pogon – kazao je ministar financija.

Na pitanje zbog čega nije tako reagirao prije rebalansa proračuna, kojim je deficit projiciran na 15,5 milijardi kuna, odgovorio je kako je o svemu razgovarao s premijerom i ministrima.

– Tada sam imao necjelovite podatke za listopad, prema kojima je deficit u prvih 10 mjeseci, prema konačnim podacima, iznosio 8,5 milijardi kuna. No, i tada sam govorio da se manjak u državnom proračunu može svesti na niže razine od projiciranih 15,5 milijardi. Rekao sam im i da ću, ako se ne bude štedjelo, o ovom javno progovoriti i tako sam i postupio. Siguran sam da će mi predsjednik Vlade Zoran Milanović dati potporu, jer je tako bilo i do sada kad bismo razgovarali o ovim problemima – istaknuo je Lalovac, dodajući kako je samo Ante Kotromanović, ministar obrane, u svojem proračunu za prosinac predvidio određene veće javne nabave i da je to, stoga, opravdano.

Lalovac je rekao i kako će u zadnjem ovogodišnjem mjesecu isplatiti još 300 milijuna kuna kao zadnju ratu sanacije zdravstva, te da postoje još neki troškovi, poput isplata za mirovine, koje ima pod kontrolom, ali da mu nije jasno kako će ostala ministarstva, umjesto prosječnih mjesečnih milijardu kuna deficita, napraviti manjak od čak pet milijardi kuna u jednome mjesecu.

Ovako jak istup ministra financija nitko u Vladi nije htio službeno komentirati, a i neslužbeno je bilo jako teško doći do stavova ministara i drugih Vladinih dužnosnika. Premijer je na službenom putu u BiH i svi čekaju njegovu reakciju na Lalovčev javni istup, a neslužbene reakcije kreću se od iznenađenja i negodovanja do odavanja priznanja Lalovcu za iskorak.

U pravu je...

– Mislim da je Lalovac u pravu kada ovako galami, jer neki ministri krajem studenog i u prosincu jednostavno “polude” i troše samo da potroše novac koji im proračunski pripada, kako bi isti iznos dobili i iduće godine. Oni, naime, smatraju da bi ispalo da im taj novac ne treba kada ga ne bi skroz potrošili. Međutim, mislim da onaj tko nije naručio neku uslugu i posao prije 15. studenog nakon toga više ne bi smio naručivati, pogotovo ako to nije bilo u planu za taj mjesec, jer je jasno kako se radi o nepotrebnom trošku. Neka to onda uđe u proračun za iduću godinu ako je prijeko potrebno – rekao je Slobodnoj Dalmaciji jedan od ministara, tvrdeći kako Lalovac nema uvid kada je tko naručio neku uslugu, nego samo kada je ta usluga plaćena.

Zbog toga bi, ističe naš izvor, u slučaju nabave usluga i roba u proračunu trebao postojati centralni registar narudžbe i plaćanja usluga, jednako kao što je uveden i centralni obračun plaća. Neki drugi ministri s kojima smo razgovarali ne odobravaju ovakav istup ministra financija, ali ne žele detaljnije javno govoriti o tome, tvrdeći kako će sve kazati i riješiti u okviru uobičajenih unutarvladinih razgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:22