U SAD BEZ VIZE

Božinović: ‘Bit ćemo četvrta država iz Europe koja će imati privilegiran ulazak‘; Plenković: ‘Ostvarili smo strateški cilj‘

To je nešto što smo obećali na početku mandata ove vlade i to smo i ispunili, istaknuo je Božinović
Davor Božinović, Mark L. Fleming
 Damir Krajac/Cropix

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, priopćilo je u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Prijave putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta. Putnici nisu dužni predočiti specifičan plan putovanja prije podnošenja zahtjeva putem ESTA-e koji općenito vrijede dvije godine.  

Novu odluku komentirao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji se u subotu u podne povodom članstva Hrvatske u Programu izuzeća od viza sastao s otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD-a Markom L. Flemingom.

- Potpisali smo niz sporazuma, povezali sigurnosne sustave koji su vezani uz putovanja, u godinu dana smo se povezali s bazama putnika svih 160 kompanija koje putuju prema Hrvatskoj, povezali smo se s DEA-om, nadzorom terorista, mislim da je ovo veliko priznanje za Hrvatsku. To je nešto što smo obećali na početku mandata ove vlade i to smo i ispunili. Posebna zahvala ide veleposlanstvu SAD-a koje je u vrlo važnim trenucima, kad je riječ o ulasku u NATO, u EU i sad o izuzeću viza, odigralo veliku ulogu. Ovo se odigralo u vrijeme pandemije pa smo sporazume potpisivali online. Putnici više neće biti u separativnim redovima već mogu ići u SAD uz prethodnu autorizaciju, to je samo blagovremena najava putovanja koja omogućava da se lakše prođu kontrole. Nismo se zaustavili na ovom, već smo u bliskom kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i Hrvatska će ući u program 'Global entry pass', građani će prolaziti kroz granice na privilegiran način bez kontrole, a takvih je zasad samo 11 država. Bit ćemo četvrti u Europi uz Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju. Samo se prijavljujete putovnicama i prolazite u Ameriku - kazao je Božinović.

Podsjetimo, da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Ministar Božinović se potom osvrnuo na velik broj zaraženih u posljednja 24 sata. Ponovio je kako je cijepljenje najbolje rješenje na razini svijeta.

- U ovom trenutku pratimo sve što se događa, uključujući zemlje i koje su uvele covid potvrde, i one bilježe rast - kazao je Božinović i dodao kako se zaraza, iako je manje vjerojatno, širi i s covid potvrdama te kako je bitno ne zadržavati se u zatvorenom s velikim brojem ljudi.

Nije želio komentiratio odnos ministra obrane Maria Banožića te predsjednika Zorana Milanovića.

Plenković: 'Ostvarili smo strateški cilj'

Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana, objavio je premijer Andrej Plenković u subotu izrazivši zadovoljstvo što od danas Hrvati mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize.

"Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u SAD putuju bez viza!", napisao je premijer na Twitteru.

Ranije u subotu američko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je da državljani RH od danas mogu putovati u SAD bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

"Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana", napisao je premijer.

Dodao je da će ukidanje viza pridonijeti jačanju gospodarske suradnje.

"Otvaramo novu stranicu u odnosima , jačamo naše partnerstvo i stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja", pozdravio je Plenković. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:02