NADZOR

BOŽINOVIĆ 'Hrvatska je najviše investirala u zaštitu svoje vanjske granice. Ne zbog EU, kao što bi neki htjeli reći'

Davor Božinović
 Ronald Gorsic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je u petak kako je Hrvatska najviše investirala u zaštitu svoje vanjske granice, a najavio je i kako će se hrvatska granična policija dodatno ojačati u segmentu ljudstva i tehnike.

- Hrvatska je država koja je sigurno najviše investirala u zaštitu svoje vanjske granice. Ne, kao što bi neki htjeli reći da je to zbog EU. Vidimo i znamo i sami dobro kako nam je granica razvođena - rekao je Božinović novinarima kod aerodroma Željava.

Božinović je zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom helikopterom obišao hrvatsku granicu uz BiH kako bi iz prve ruke vidjeli nadzor državne granice te pregledali tehničku opremu koja se koristi u tu svrhu.

Poručio je kako je hrvatska sigurnost u rukama sjajnih policajaca te da su se u petak mogli uvjeriti u njihovu predanost, moral i profesionalnost.

Istaknuo je i kako je susjedima u BiH u interesu da konačno počnu kontrolirati ulazak ilegalnih migranata na teritorij njihove zemlje, a što nisu napravili.

- Nije nam drago zbog toga i zbog nas, ali i zbog njih. I zbog situacije koja je danas s druge strane brda - migrantski kamp u Vučjaku - poručio je.

Istaknuo je i kako hrvatska policija i hrvatske institucije nastavljaju raditi svoj posao prema točno zacrtanim planovima koji uključuju dodatno jačanje hrvatske granične policije kad je u pitanju ljudstvo, a posebice tehnika.

Božinović je rekao i da je odličan rad "vjerojatno najboljih graničnih policajaca u Europi" u ovom trenutku jamstvo da hrvatski građani imaju mir i sigurnost, a uz njih i građani drugih zemalja u EU.

Istaknuo je i kako će biti dovoljno policajaca jer su ih ove godine oko 800 njih uključili u školovanje. Također, Vlada je u četvrtak prihvatila uredbu o mogućnosti angažiranja 1800 pričuvnih policajaca, koji su se već dokazali kroz svoj radni vijek.

Milina: 'Provjeravaju se sve optužbe na račun hrvatske policije'

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da je migranski pritisak stalan i stanje se stalno prati.

- Uspješno se nosimo s migrantskim pritiskom, ali razmišljamo i predviđamo situacije, razmjenjujemo informacije i podatke na svakodnevnoj razini - ne samo na ovom području, već i na području Karlovačke županije - izjavio je.

Upitan o optužbama civilnih udruga iz BiH da naša policija tuče migrante i slično, rekao je da hrvatska policija profesionalno i odgovorno radi svoj posao, pa tako i spašava živote migrantima, među kojima su i djeca.

Naveo je i da provjeravaju sve optužbe, a u nekoliko slučajeva, kad su utvrđene činjenice, pokazalo se da su takve optužbe potpuno lažne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:40