DAN POLICIJE

BOŽINOVIĆ I MILINA NAGRADILI NAJUSPJEŠNIJE POLICAJCE Ravnatelj policije podsjetio na obljetnicu: 'Bili smo mladi, puni ljubavi i strasti'

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Dan policije i njenog zaštitnika sv. Mihovima u petak je obilježen polaganjem vijenaca i svečanom akademijom na kojoj su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ravnatelj policije Nikola Milina najuspješnijim policajcima i odjelima uručili godišnje nagrade.

Čestitajući Dan policije Božinović je podsjetio kako je početkom rujna, s europske razine dobivena potvrda o ispunjenju zahtjeva iz posljednjeg područja za pristupanje prostoru bez graničnih kontrola. "To nam daje pravo da očekujemo i finalnu vijest o našoj tehničkoj spremnosti, čime će se potvrditi da je Hrvatska ispunila sve tehničke pretpostavke za priključenje Schengenu", ustvrdio je ministar.

Dodao je kako se sve to zbiva se u vrijeme kad migracije postaju jedno od temeljnih pitanja europske pa i globalne ne samo političke sadašnjosti, već i budućnosti.

Zagreb, 270919.
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.
Svecano obiljezavanje Dana policije i blagdana Svetog Mihovila.
Na fotografiji: Josip Aladrovic, Zdravko Maric, Damir Krsticevic, Davor Bozinovic, Nikola Milina, Mladen Markac.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

"U spektru različitih pogleda i pristupa ovom fenomenu, Hrvatska je zauzela jasnu poziciju sprječavanja ilegalnih migracija, uz očuvanje politike međunarodne solidarnosti. Time smo uz svakodnevni trud da se migracije masovnije ne preliju i ne promijene naš uobičajeni životni ritam, ili utječu na turističku sezonu, ostali itekako vidljivi u krugu zemalja koje štite zajedničke europske vrijednosti", kazao je ministar.

Sigurnost vodeća tema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Dodao je i da će jedna od vodećih tema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU biti upravo sigurnost.

U nacionalnim okvirima, Vladin, a time i moj cilj i interes kao ministra, je stvoriti sve pravne, financijske i druge nužne preduvjete, kako bi svaki policijski službenik imao što jasniji okvir djelovanja, ali i znao da iza njegovog zakonitog rada stoji cjelokupni sustav, istaknuo je Božinović.

Iznio je i podatak da je u osam mjeseci ove godine, samo po dojavama građana, policija postupila već gotovo 185 tisuća puta.

Uz niz izmjena u pravnom okviru, od kojih su u javnosti najjače odjeknule izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Božinović je kao uspjehe MUP-a istaknuo i uvođenje reda u sustav civilne zaštite, olakšavanje dobivanja državljanstva za Hrvate iz iseljeništva, ali i nabavu policijske opreme, podizanje koeficijenata za plaće, uređenju postaja i ugovaranje EU projekata vrijednih gotovo 300 milijuna eura.

Važan iskorak, dodao je, učinjen je i na području međunarodne suradnje, ali i povezivanju s nevladinim sektorom i akademskom zajednicom.

Zagreb, 270919.
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.
Svecano obiljezavanje Dana policije i blagdana Svetog Mihovila.
Na fotografiji: Nikola Milina, Davor Bozinovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

"Sva naša razvojna nastojanja imaju i svrhu vraćanja digniteta policijskim službenicima i policijskom pozivu, jer ne zaboravljamo žrtvu koju su ljudi iz ovog sustava dali za stvaranje i obranu naše domovine, kao i za današnju sigurnost svih naših građana i sve brojnijih gostiju", zaključio je Božinović.

I glavni ravnatelj policije Nikola Milina podsjetio je na 761 poginulog i 26 nestalih policajaca u Domovinskom ratu, ali i na 29. obljetnicu osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije – Antiterorističke jedinice Lučko.

''U tom vremenu, kada smo tkali snažne niti hrvatske samostalnosti i slobode Domovine Hrvatske, bili smo mladi i neustrašivi, puni ljubavi i strasti prema policijskom pozivu. Danas, 29 godina poslije, ništa se nije promijenilo. I zato, naše mlade generacije policajaca trebaju biti svjesni žrtve koju je podnijela hrvatska policija i koja je utkana u temelje naše Domovine Hrvatske'', kazao je.

Prioritet rasvijetliti sve zločine iz Domovinskog rata

Milina je ukazao kako je policiji prioritet i dužnost rasvijetliti sve zločine počinjene u Domovinskom ratu.

Zagreb, 270919.
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.
Svecano obiljezavanje Dana policije i blagdana Svetog Mihovila.
Na fotografiji: Davor Bozinovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

''U kriminalističkim istraživanjima ratnih zločina počinjenih na području Vukovara, Škabrnje, Gospića, Petrinje i Glinske Poljane podnijeli smo kaznene prijave, a u prijavljivanju i procesuiranju krivaca i dalje ćemo biti ustrajni i pritom nećemo posustati u prikupljanju i sistematiziranju svih činjenica koje nam mogu pomoći u otkrivanju počinitelja ratnih zločina'', poručio je.

Milina je istaknuo i kako su policijski rezultati u suzbijanju gospodarskog kriminaliteta ''izuzetno reprezentativni''.

''Procesuiran je veći broj počinitelja koji su svojim radnjama počinili znatnu štetu državnom proračunu te im je privremeno oduzeta nezakonito pribavljena imovinska korist. Porezne prijevare više nisu siva zona kriminaliteta, a nastavit ćemo aktivnosti na rješavanju korupcijskih kaznenih djela posebno u javnom sektoru, ali i u svim sferama našeg društva'', kazao je Milina. Pritom je zaključio da korupcija podriva same temelje društva i donosi višestruku štetu jer dovodi u pitanje povjerenje građana u institucije države.

Među nagrađenim policajcima je i Duje Podrug koji je uhvatio pljačkaša banke na Črnomercu kao i policajci koji su iz tonućeg kombija spasili skupinu migranata. Nagrađena je i skupina djelatnika Pnuskoka koji su proveli akcije 'Tebra' i 'Familia' kojom su u međunarodnoj policijskoj suradnji razbijeni lanci krijumčarenja narkoticima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:05