MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

BOŽINOVIĆ 'Kada migrant zna da ga na našoj granici čeka dobro opremljena i uvježbana i sposobna policija, onda traži alternativne pravce'

Davor Božinović
 Bruno Konjević / CROPIX

Službenici granične policije Beli Manastir u utorak su u jutarnjim satima kod Batine iz hladnog Dunava izvukli četvoricu migranata i tako im spasili živote, piše HRT.

Muškarci u tridesetim godinama pronađeni su kako se na gumenim zračnicama automobila bore sa strujama Dunava, pokušavajući doći do hrvatske obale. Obaviještena je i granična policija Republike Srbije kako bi bolje prevenirala ovakve pokušaje.

- To je jedan od samoubilačkih manevara, ali tu je hrvatska policija koja je i ovom prigodom pokazala svoju humanu crtu, ono što se nekada prigovara hrvatskim policajcima, ovo je najbolji primjer koliko su požrtvovni i ne pitaju za rizik dok spašavaju migrante. Migranata ne bi bilo da ih nisu spasili, to je jasno, Dunav je hladan u ovo doba - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji Tema dana.

Na pitanje o jučerašnjem sastanku s novim BH ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem na kojem su dogovoreni određeni mehanizmi suradnje s BiH koji će uslijediti, Božinović je rekao kako se takav sastanak priželjkivao duže vrijeme. Dodao je kako je s njegovim prethodnikom imao radni sastanak prije tri godine.

- Nakon sastanka (s prethodnim ministrom), iako sam pokušao objasniti, što se može očekivati na ruti kroz BiH i kako će se postaviti hrvatska policija, zapravo stvari su išle suprotno od tih sugestija i kulminirale su postavljanjem kampa Vučjak na samoj granici s Hrvatskom što sigurno nije bio znak ni razumijevanja problema niti znak dobre volje prema Hrvatskoj, objasnio je ministar Božinović.

- Nakon jučerašnjeg sastanka, nadam se i uvjeren sam, jer je Radončić iskusan političar, između dviju država dolazi do razumijevanja o tome što je stvarna suština problema ilegalnih migracija i da smo tu na istoj zadaći. U konačnici i ministar Radončić je kazao da je zaštita hrvatske granice i bosanskohercegovački interes. To je nešto što sam više puta ponavljao hrvatskoj i BiH javnosti, ali nekako se to nije čulo svugdje gdje se trebalo i moralo čuti - rekao je Božinović.

Na pitanje kako postići da ruta Grčka - BIH - Hrvatska ne bude više toliko atraktivna migrantima, a da pritom ne otvorimo neke druge rute, Božinović je rekao da ta ruta već nije toliko atraktivna koliko bi neki željeli da bude.

- Kada migrant zna da ga negdje na ruti, u ovom slučaju na granici Hrvatske čeka dobro opremljena i uvježbana i sposobna granična policija onda unaprijed pokušava tražiti neke alternativne pravce. Do jučer se nekontrolirano ulazilo u BiH i ti ljudi su bili poticani da preko hrvatske granice odlaze iz BiH. To je slalo poruku onima koji su iza njih, u Grčkoj ili Turskoj, da se ovdje može relativno lako proći. Primjećujemo posljednjih mjeseci da broj migranata pada, ne u onoj mjeri u kojoj možemo reći da je problem nestao, i da se traže neki alternativni smjerovi. Ako sad još dobijemo BiH koja će zajedno učiniti s hrvatskom policijom da naša granica postane manje atraktivna onda smo na dobrom putu - rekao je Božinović.

- Mi smo cijelo vrijeme, iako nismo bili pitani od strane BiH, shvaćali s kakvim se problemima suočava BiH po pitanju migranata i kod naših europskih partnera smo nekoliko puta postavili temu te rute i lobirali da im se daju određena sredstva. To ćemo sad činiti još učinkovitije s obzirom na to da sada imamo partnere s druge strane - rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:28