U FAZAMA

BOŽINOVIĆ NAJAVIO I UKIDANJE E-PROPUSNICA 'U interesu je da se sve vrati u normalu. Ključno je pridržavati se uputa'

Davor Božinović
 Tomislav Krišto / CROPIX

Voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je, nakon što je Vlada prihvatila plan popuštanja mjera, izjavio kako se nada da neće doći do ukidanja tih mjera, ističući da je u tome ključno pridržavati se uputa epidemiologa.

"Imamo obvezu cijelo vrijeme pratiti broj zaraženih i umrlih. Ako bude nagli porast broja oboljelih, morat ćemo vidjeti koja je od mjera tome pridonijela i reagirati", rekao je Božinović za RTL-vijesti, govoreći o prihvaćenom planu popuštanja koji će se provoditi u fazama, koji kreće od ponedjeljka.

''Kontrolirati toliki broj objekata je nemoguće. Naravno da će se izlaziti na neke dojave i upozoravati ljude. Poanta je da se svi držimo uputa kako bi zaštitili druge i kako bi popuštanje mjera potrajalo", odgovorio je Božinović koji je i ministar unutarnjih poslova.

Najavio je da će svi dobiti preporuke kako se treba ponašati, poručivši kako se računa na savjesno ponašanje građana koji su, naglašava, shvatili da se radi o dosad neviđenoj situaciji.

Za e-propusnice, koje su i dalje potrebe za međužupanijska putovanja, rekao je da nije isključeno da se one ukinu 11. svibnja, no i upozorio da sve ovisi o ponašanju svakog pojedinca.

"U interesu je da se sve vrati u normalu. Ako se svatko bude pridržavao distance, higijene, nošenja maski... to nam sve pomaže da imamo kontrolabilnu situaciju. Ako to da rezultate, onda možemo ići prema stvarima o kojima sad ne razmišljamo, a možemo se vratiti“, rekao je.

Za mjeru koja se odnosi na granice, Božinović je rekao da traje do sredine svibnja, a nakon toga nije isključio mogućnost da se granice i otvore.

Upitan nije li nelogično da je okupljanje dozvoljeno tek od 11. svibnja, a da se na misu može ići već u prvoj fazi od 2. svibnja, rekao je da će epidemiolozi napraviti posebnu uputu.

"Mislim da je Crkva pokazala visoku razinu kooperativnosti. Zahvaljujem vjernicima koji su se pridržavali mjera. Ne mogu reći što će epidemiolozi preporučiti, ali sigurno će biti manje ljudi nego što je to uobičajeno", poručio je Božinović.

Smatra da najava ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, koja je rekla da će roditelji odlučiti hoće li slati djecu na nastavu, ne znači prebacivanje odgovornosti.

"Ako postoji strah kod roditelja, to treba respektirati. Trebamo biti fleksibilni. Vidjet ćemo hoće li biti više od desetero djece u razredu", rekao je.

Unatoč popuštanju mjera, Božinović poručuje građanima da preporuka 'ostanite doma' vrijedi i dalje, posebice za starije sugrađane. Na vanjskim prostorima bitno je držati distancu. Većina građana je to poštivala. Bolje je ostati kod kuće dok je ugroza", poručio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:05