MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

BOŽINOVIĆ O PREDSJEDNICI I MARAKEŠU 'To je preozbiljno pitanje da bi mu se pristupalo na ovakav način'

Davor Božinović
 Marko Todorov / CROPIX

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da neće ići u Marakeš u kojem je najavljeno usvajanje globalnog sporazuma o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, podigla se bura u javnosti, a o svemu se u ponedjeljak navečer u emisiji RTL Direkt oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je rekao da je taj sporazum zaključen još u srpnju te da se od tada ništa nije promijenilo.

Potvrdio je da se radi o pravno neobvezujućem sporazumu, no veoma bitnom, a na pitanje voditelja što misli o 'prevrtljivosti' predsjednice oko tog sporazuma i je li se u njemu što bitno promijenilo da ga ne treba podržati, ministar odgovara:

- Sporazum je zaključen u sedmom mjesecu, u međuvremenu se ništa nije promijenilo. Pravno neobvezujući sporazum, ali jako bitan. Ovo pitanje nikada nije došlo na dnevni red, i očito je trenutak kad se i na globalnoj razini tome treba pokazati pozornost. Migracije su nešto s čime ćemo se suočavati desetljećima. Sporazum regulira pitanje nacionalnog suvereniteta, njime se regulira da je pitanje migracija u ovlasti države. Državama daje mogućnost da zakonskim mjerama daje pravo da sami odluče što je legalno, a što ilegalno. Kada mi trpimo kritike to je zato jer se oni pozivaju na konvencije o pravima izbjeglica.

Upitan o previranjima koja se u Hrvatskoj događaju oko Marakeškog sporazuma, posebno na desnom političkom spektru, Božinović kaže da se radi o prevažnom pitanju da bi mu se pristupalo na ovakav način.

- Ovaj sporazum ne znači da će dolaziti masovno migranti, ali neće riješiti ni ovu krizu, rekao je ministar i dodao da je sada pritisak migranata na naše granice oko 56 posto veći nego prošle godine, no tvrdi da nema razloga za zabrinutost jer Hrvatska na taj pritisak odgovara.

Dodaje da je u Kladuši trenutno između 4 i 5 tisuća migranata te da je policija počela regulirati ulazak na područje BiH kantona. Broj migranata koji prođu neopaženo, bez da ih policija uhiti i vrati, sada je, kaže Božinović, u padu.

Dodao je i da ograde nisu rješenje, a u tom kontekstu je komentirao i poziv stomatologa Nizara Shoukryja, Sirijca i člana Mosta koji već 35 godina živi u Hrvatskoj, da se, za početak na jugu države, postave barijere kako migranti ne bi ugrozili turističku sezonu 2019. godine.

- Ma vidite. Gospodin kaže da bi trebalo od juga. Nikada barikade nisu riješile problem niti su zaustavile. Ono što nama preostaje je jaki diplomatski angažman, što smo i pokrenuli da uključimo države koje su ispred nas. Zato imamo jako dobru suradnju s tim policijama, rekao je Božinović i dodao da je i Europska unija pohvalila hrvatsku policiju, a imamo podršku i od francuske i njemačke vlade kada je riječ o ulasku u Schengen.

- Mi očekujemo da ćemo ispuniti tehničke kriterije, u to sam uvjeren. Očekujemo u ovom sastavu Komisije da je Hrvatska spremna. Nama je interes Schengen, upravo je interes EU da nas primi jer to je najbolji način kako zaštititi granice, rekao je ministar za RTL Direkt.

Osvrnuo se i na dogovor s Fakultetom prometnih znanosti o strožim kaznama za prometne recidiviste. Radilo bi se o oduzimanju vozačke dozvole na duže vremena, ali spominje se i oduzimanje vozila takvim osobama.

- Oduzimanje vozila je nešto čemu smo skloni. To uključuje oduzimanje dozvola na duži period. Kada vozač zna da će biti kažnjen, kao u slučaju vezanja remena, onda ćemo postići manje nesreća, zaključio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:20