MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

BOŽINOVIĆ O SLUČAJU KLANCIR 'Policajci su radili onako kako su navikli raditi, ali ako ta navika nije najbolja, mijenjat ćemo i nju'

Davor Božinović
 Ranko Suvar / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u četvrtak da će raditi na promjenama navika policajaca i izmjeni Pravilnika ako sadašnja navika o provjeri identiteta građana nije najbolja. Rekao je to osvrnuvši se na slučaj novinarke Đurđice Klancir koju su policajci došli provjeriti u redakciju, nakon zahtjeva s namjerom pokretanja privatne tužbe protiv nje, što su neki smatrali pritiskom na medije i zloporabom policije.

- Prema stručnom mišljenju Ravnateljstva, policija je postupila zakonito. Međutim, bez obzira na zakonitost postupka, ako postoje ovakvi prijepori u javnosti, onda očito negdje postoji problem. Za sutra sam sazvao sastanak vrha Ravnateljstva policije jer želim vidjeti sve relevantne elemente ne samo ovog postupanja, nego i generalno. Da vidimo kakvi su nam propisi i što tu treba mijenjati - rekao je ministar Božinović.

Na pitanje o mišljenju dva ustavna stručnjaka koji su rekli da je prekršen Ustav i da je policija prekršila ravnomjernost u izvršavanju svog zadatka, ministar je odgovorio da prvo mora ispitati sve okolnosti.

- Ja uvažavam sve okolnosti, vrlo sam precizno pratio sve što se izjavljivalo ovih dana i siguran sam u dvije stvari: da nije bilo političkog pritiska kad je u pitanju Ministarstvo, odnosno policija, i da su policijski službenici radili svoj posao onako kako su navikli raditi, a ako ta navika nije najbolja, onda ćemo i nju mijenjati - izjavio je Božinović.

Rekao je kako je dobio informaciju da je prošle godine bilo više od 200 tisuća provjera identiteta od strane policije, a godinu prije njih gotovo 230 tisuća.

- Dakle, to je jedan od temeljnih poslova policije i po toj nekoj računici policija provodi 500 ili 600 provjera identiteta dnevno. Ovo je specifičan slučaj koji nam ukazuje na moguće nedostatke i idemo o tome razgovarati i naći rješenje - zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:56