U POSJETU ATJ LUČKO

BOŽINOVIĆ O SLUČAJU ŠKARO 'Postupak je u tijeku, tek je kaznena prijava prošla' RAVNATELJ POLICIJE 'Nema indicija o curenju informacija'

Nikola Milina i Davor Božinović
 Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina na obilježavanju 29. godišnjice osnutka ATJ Lučko govorili su o novom zakonu o prometu na cestama, kao i o zabrani ulaska 11 srpskih vojnika u Hrvatsku.

Na upit o tome je li na sastanku koalicijskih partnera bilo riječi o izlasku SDSS-a iz koalicije, Davor Božinović nije htio komentirati.

- Sastanak koalicijskih partnera bio je sastanak pred jesenje zasjedanje. Postoji cijeli niz zadaća i točaka za raspravu u Saboru, a takav sastanak se uvijek odvija u razdoblju prije zasjedanja, i oni su češći nego što se to možda nekome čini, rekao je Božinović.

Na pitanje treba li se Milorad Pupovac ispričati, Božinović je rekao kako je njegova izjava neprihvatljiva.

- Ta usporedba je nedopustiva i netočna i kao takva neprihvatljiva. Povezivati Hrvatsku s NDH je izvan svake pameti. Naravno da ćemo mi razgovarati o toj izjavi koja ne doprinosi stabilizaciji, rekao je Božinović.

Kada je u pitanju postupak protiv predsjednika Autokluba Siget Damira Škare zbog optužbi za silovanje i spolno uznemiravanje zaposlenice tog autokluba, Božinović kaže kako sve prolazi u redu. - Postupak je u tijeku, tek je kaznena prijava prošla, kasnije ide eventualno potvrđivanje optužnice, rekao je Božinović.

Kada je u pitanju zakon o cestovnom prometu, Božinović kaže kako je još prerano govoriti o tome koliko je uspješan. - Jučer ste mogli vidjeti te statistike, možda je prerano govoriti, ali trend je onakav kakav smo i predviđali - ukoliko je kazna visoka i postoji izvjesnost da ćete biti kažnjeni, i svjesno i podsvjesno to utječe na vozače tako da voze prema propisima. Mislim da je ta vrsta penalizacije jedna od najboljih mjera prevencije, rekao je Božinović.

Nikola Milina rekao je kako brojke govore u prilog tome da je novi zakon učinkovit. - Prvi mjesec u kojem se provodi novi zakon o prometu pokazao je da je u mjesecu kolovozu prošle godine smrtno stradalo 44 ljudi, a ove godine 26. I dalje moramo raditi na poboljšanju discipline u prometu. Sutra je prvi dan škole, policija će pojačano raditi u područjima oko školskih ustanova. Sredstva se uplaćuju u državni proračun. Cilj nije bio da se od građana puni proračun, cilj je smanjenje stradavanja sa smrtnim poljedicama, rekao je Milina.

Rekao je kako je ponovno upošljavanje umirovljenih policajaca predviđeno na manje zahtijevnim policijskim poslovima. - Tijekom turističke sezone, a bili bi i potpora službenicima koji se bave migrantima, rekao je Milina.

Kada je u pitanju slučaj Škaro, rekao je kako su policajci djelovali profesionalno.

- Policijski službenici profesionalno su obavili kriminalističko istraživanje i nema indicija da je bilo propusta u radu. Sve događaje u kojima se javljaju informacije o curenju informacija se provjeravaju. Profesionalno se radilo po tom predmetu, provedeno je opsežno kriminalističko istraživanje. Prema svim informacijama koje imam nema curenja informacija, rekao je Milina.

Kada je u pitanju vraćanje srpskih vojina s graničnog prijelaza Bajakovo natrag u Srbiju, a koji su krenuli u Jasenovac, Milina kaže da vojnici nisu najavili prelazak granice.

- Imam informacije da je jutros oko pola sedam zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadtoru Hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjet treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi, rekao je Milina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:43