TAMO GA JOŠ UVIJEK PAMTE

BRAČKI DANI BORISA JOHNSONA Bio je smješten u vili Sutivan, načelnik općine govorio mmu je kolega, a najviše je uživao u zubacima i domaćem vinu

 

Boris Johnson rekao mi je da mu je od cijele Europske unije najdraža Hrvatska i da će jedino s nama nastaviti surađivati. Rekao sam mu da nije normalan pa smo se zajedno iskreno smijali. Stekao sam dojam da je on pravi novinar, da nema veze s politikom. Malo smo popili, on je potpuno opušten, otvoren, zabavan i zaista je super lik, govori načelnik Sutivana Ranko Blažević o Borisu Johnsonu (55), za kojeg je sasvim sigurno da će biti najosebujniji britanski premijer u povijesti.

Novi premijer i šef britanskih konzervativaca karijeru je počeo kao kontroverzni novinar, bio je ministar vanjskih poslova i londonski gradonačelnik, a kao glavni inicijator Brexita u svjetskoj javnosti profilirao se kao jedan od vodećih protivnika Europske unije. U isto vrijeme zaljubio se u malo mjesto Sutivan, koje je smješteno na otoku Braču, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Republici Hrvatskoj - u Europskoj uniji.

Tadašnji je gradonačelnik Londona 2015. s obitelji - svoje četvero djece Lara Lettice, Theodore Apollo, Cassia Peaches i Milo Arthur te tadašnjom suprugom Marinom Wheeler - prvi put desetak dana ljetovao u Sutivanu. Bio je smješten u velikoj, kamenoj Vili Sutivan, u predjelu Krtine na području Sutivana, iznad gornje ceste, oko kilometar uzbrdo po makadamskom, prašnjavom putu.

Vila je desetak godina u vlasništvu većinskog vlasnika vinarije Iločki podrumi Jurja Mihaljevića, najam u sezoni stoji oko 800 eura dnevno

U toj kući 80-ih i 90-ih bio je diskoklub, u čijem su dvorištu bili teniski tereni. Danas je uređena, a u dvorištu je, uz teniske terene, veliki bazen. Vila je desetak godina u vlasništvu većinskog vlasnika vinarije Iločki podrumi Jurja Mihaljevića, najam u sezoni stoji oko 800 eura dnevno, gosti na usluzi imaju agenciju iz Sutivana 24 sata na dan za sve što im treba: automobil, brod, izlete, hranu...

Vila je desetak godina u vlasništvu većinskog vlasnika vinarije Iločki podrumi Jurja Mihaljevića, najam u sezoni stoji oko 800 eura dnevno

Vila je tek lani dobila elektriku, no Boris Johnson i obitelj i 2015. su imali struju preko agregata. Vila Sutivan trenutačno se ne iznajmljuje, dvorište nije očišćeno, sva vrata su zatvorena, a razlog je kupoprodaja objekta, koja je u tijeku. Novi vlasnik navodno želi kupiti i okolne parcele na kojima namjerava držati arapske konje.

- Borisu Johnsonu u Sutivanu je bilo fantastično jer je uživao u anonimnosti. Prvih nekoliko dana nitko nije ni shvatio tko je on. S obitelji se kupao na sutivanskim plažama i onim skrovitim u okolici. Čak je bio u restoranu Dora, u vlasništvu moga kuma, a on uopće nije znao tko mu je na večeri. A i poslije, kad smo shvatili tko je, nitko ga u mjestu nije bendao, znate kakav je naš dalmatinski mentalitet. To nam je najbolja reklama za takve goste, da ih nitko ne guši - govori voditelj odjela komunalnih poslova Općine Sutivan Petar Anibalović (37), koji u Općini ima deset godina radnog staža.

Načelnik Sutivana Ranko Blažević, voditelj Odjela komunalnih poslova Općine Sutivan Petar Anibalović i šefica Turističke zajednice Sutivana Tončica Tomšić još pamte boravak novog britanskog premijera u njihovom mjestu

- Pet dana trebalo nam je da shvatimo tko nam je došao, a dva da ga uhvatimo. Jer, pazili smo da mu ne dođemo u vrijeme ručka ili večere. Najavili su nas, on je želio doći k nama u Općinu, no bilo mi je neugodno pozvati ga jer nam malo propada krov pa sam mu predložio da mi dođemo kod njega u kuću na bazen - govori Ranko Blažević (37), načelnik Sutivana od 2013.

Nezavisni načelnik objašnjava da je Općina Sutivan u prekrasnoj zgradi iz 1902., koja je izvana u odličnom stanju, a unutra je derutna i na stropu načelnikova ureda je rupa iz koje viri trstika. Čekaju odobreni novac iz europskih fondova, imaju sredstva i iz drugih izvora pa će uskoro cjelovito uređenje zgrade i krovišta.

Volio popiti domaće vino

Čelni čovjek Sutivana Blažević i njegov najbliži suradnik Anibalović zadovoljno objašnjavaju da u njihovu mjestu nekoliko godina ljetuje gradonačelnik Beča, lani su bila tri oskarovca a da to nije zabilježio nijedan medij, vlasnik Strabaga dr. Hans Peter Haselsteiner i njegova supruga Helena Rombach nakon 15-ak godina već se osjećaju kao domaći, posljednjih godina 20-ak Iraca kupilo je stanove...

- Kod Borisa Johnsona na bazen Vile Sutivan sa mnom je došao Hani Salama, nagrađivani scenarist i redatelj dokumentaraca, Egipćanin koji je oženio našu Sutivanku. Na upoznavanju sam oslovio Johnsona s kolega, kao ja, načelnik Sutivana, a on Londona, pa smo se odmah počeli smijati.

Oduševljeno nam je počeo govoriti da vozi bicikl po otočkim off road stazama. Znao sam da je veliki promotor biciklizma, pojavljivao se i na biciklističkim destinacijama u Britaniji, pa smo ga namjeravali pitati možemo li ga snimiti kako govori o našim biciklističkim stazama. No, on se sam ponudio. Odmah smo otišli do bicikla kojim se vozio na Braču i sve je izgovorio iskreno, odjednom, nismo snimali dva, tri puta, kako se to radi obično. U videu Boris sportski odjeven, uz bicikl, oduševljeno hvali Sutivan i okolicu. Preporučio je svima da posjete predivan Brač, savršen za aktivan odmor i vožnju biciklom, uz odličnu hranu i ljubazne domaćine. Taj smo video emitirali u veljači 2016. na YouTube kanalu pod nazivom “Bike friendly Sutivan”, kao najava za sezonu. Bio je to pun pogodak - govori načelnik Blažević koji iznosi da je video s Borisom Johnsonom u Sutivanu u nekoliko dana imao više od milijun pregleda, a broj pratitelja Facebook stranice Općine Sutivan narastao je na 40.000.

Zanimljivo je da je video iz Sutivana, u kojem je tadašnji londonski gradonačelnik Boris Johnson samoinicijativno nastupio kao promotor Hrvatske, objavljen samo četiri mjeseca prije referenduma o Brexitu, koji je održan u lipnju 2016.

Johnson je svom “kolegi” Blaževiću oduševljeno ispričao kako je kao anonimni turist - mještani kažu da ga nisu prepoznali jer je blijed kao Čeh - posjetio sve sutivanske restorane: Modrulj, Bokuncin, Miki, Dora i pizzeriju Bracera. Jeo je uglavnom morske specijalitete, zubace, lignje i škampe, a uživao je u domaćem vinu.

Boris Johnson došao je zrakoplovom na odmor na Brač, vlasnik Strabaga za goste svog hotela Lemongarden u Sutivanu kupio je dva broda vrijedna po 220.000 eura za izravan prijevoz svojih gostiju iz splitske zračne luke Resnik u Sutivan, a planira kupiti zrakoplove za letove iz Beča na Brač.

- Sutivan je uvijek bio treća destinacija po iznajmljivanju privatnog smještaja na Braču, iza Supetra i Bola. Sada su nas prestigli Postira i Milna. Nama to odgovara, jer smo mi jedina općina na Braču koja je zabranila gradnju zgrada s više od šest stanova, odnosno apartmanizaciju. Ne želimo masovni turizam kakav se događa Bolu. Ne želimo apartmane i gužvu, trend nam je produljivanje sezone, ali i smanjenje broja noćenja. Da objasnim, naš jedini hotel Lemongarden ima 72 kreveta i 70 zaposlenih, od kojih je 20 sezonaca Austrijanaca. Cijene noćenja kreću se od 300 do 1200 eura. Mi imamo kvalitetu, a ne kvantitetu - govori direktorica Turističke zajednice Tončica Tomšić.

Poziv na utrku 2020.

No, iako se Sutivan opredijelio za goste više platežne moći, načelnik Ranko Blažević smatra da bi za većinu gostiju država trebala subvencionirati trajektne karte, jer za cijenu trajekta do Brača ili drugih otoka gost može jednu ili dvije noći spavati u mjestu na obali, poput Podstrane ili Dugog Rata.

- Pozvat ću Borisa Johnsona da kao britanski premijer 3. tjedan u svibnju 2020. dođe na našu trodnevnu utrku Uhvati vitar, na kojoj sudjeluje 400 biciklista. Nadam se da će doći i da će vidjeti veliki pomak u razvoj biciklističkog turizma na cijelom Braču u ovih četiri, pet godina. Općina Sutivan kao pionir biciklističkog turizma razvila je cestovne i off road staze na cijelom otoku, uz veliku pomoć Županije, Grada Supetra te općina Milna, Postira i Nerežišća - otkriva načelnik Blažević.

Boris Johnson u Hrvatsku se zaljubio još 2012. kad je s obitelji prvi put došao sedam dana na ljetovanje u Slivno Ravno u dolini Neretve, blizu Kleka, gdje je odsjeo u Vili Stolovi obitelji Marijane i Damira Deaka. Tražio je izoliranu kuću na jugu Hrvatske, koja nudi privatnost i mir. Tijekom aktivnog sedmodnevnog odmora u dolini Neretve s obitelji je bio na fotosafariju, vozili su se drvenim lađama u kanalima neretvanske doline, uživali na divljoj plaži, posjetili Mljet, Dubrovnik i arheološki muzej Narona u Vidu pokraj Metkovića, a jedan dan Johnson je morao biti na zatvaranju Paraolimpijskih igara pa je odletio ujutro i vratio se navečer.

- Kad je došao, rekao je da je to raj. Oduševio se brujetom, pršutom, sirom i domaćim vinom. Gospodina Borisa doživjeli smo kao opuštenog, ležernog, jednostavnog, ali i svojeglavog čovjeka - kazala je Marijana Deak.

Koliki god bio ljubitelj Hrvatske, novi britanski premijer nije ljubitelj Europske unije pa je svojim biračima obećao da će je napustiti do 31. listopada ove godine, sa sporazumom ili bez njega. To neće biti nimalo jednostavno jer je većina u britanskom parlamentu protiv izlaska bez sporazuma, prijeti novi referendum o odcjepljenju Škotske, a u anketama većina glasača smatra da će Johnson biti loš ili užasan premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:07