IZVJEŠĆE U UN-U

Brammertz pohvalio Kosor, ali i pitao: 'Gdje su dnevnici?'

Chief Prosecutor of the International Criminal Tribunal for former Yugoslavia (ICTY) Serge Brammertz waitsfor the meeting with Croatian Prime Minister Jadranka Kosor (not pictured) in Zagreb, on September 28, 2009 Brammertz arrived for an official one-day visit to Croatia. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN
 AFP

Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz pozdravio je danas na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a napore koje hrvatska vlada ulaže u pronalaženje nestalih topničkih dnevnika, ali i pozvao na hitno poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se istraga dovršila.

Brammertzov ured topničke dnevnike traži još od 2007. godine.

- Glavno pitanje koje izaziva zabrinutost ostaje još uvijek neriješen zahtjev da se lociraju i dostave ključni vojni dokumenti vezani za operaciju Oluja iz 1995. - rekao je Brammertz.

Tužitelj je pozdravio inicijativu premijerke Jadranke Kosor kojom je u listopadu osnovana međuresorna radna skupina s ciljem da locira te dokumente upozorivši kako prije toga praktično i nije bilo istražnih aktivnosti.

Izvješće skupine, koje je primio ovoga tjedna, Brammertz je ocijenio kako je "od pomoći u otklanjanju praznina u administrativnoj istrazi".

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je da je Vladi drago što je Brammerz prepoznao njihove napore u pronalaženju dokumenata. - Dok ja dajem ovu izjavu istraga traje dalje. Naš posao nije dovršen... Nastavljamo dalje jer je to u interesu Hrvatske. Nama je u interesu doznati jesu li dokumenti nestali. Ako su nestali kako su nestali, a ako postoje gdje su – rekla je Kosor.

U svojem govoru u UN-u tužitelj je bio znatno blaži nego u pisanom izvješću. Analitičari vjeruju da je to posljedica lobiranja SAD-a u korist Hrvatske.

Također ocjenjuju da bi veći hrvatski doprinos NATO-ovoj misiji u Afganistanu mogao imati dodatan pozitivan politički utjecaj i na ovaj problem. Međutim, pitanje je ima li Hrvatska financijskih i ljudskih potencijala za to. Čelnik SDP-a Zoran Milanović izjavio je večeras u elektroničkim medijima da je protiv, a neki hrvatski analitičari upozoravaju da je hrvatsko sudjelovanje u misiji sa 300-tinjak vojnika proporcionalno veće od primjerice sudjelovanja jedne Španjolske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:40