StoryEditor
ŠAMAR IZ HAAGA

Brammertz traži od Europske Unije: Blokirajte Hrvatsku

Glavni haaški tužitelj je nezadovoljan jer nije pronađen niti jedan topnički dnevnik
Chief Prosecutor of the International Criminal Tribunal for former Yugoslavia (ICTY) Serge Brammertz waitsfor the meeting with Croatian Prime Minister Jadranka Kosor (not pictured) in Zagreb, on September 28, 2009 Brammertz arrived for an official one-day visit to Croatia. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN
 AFP

BRUXELLES - Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz nije zadovoljan istragama i postupcima koje je Hrvatska poduzela u vezi s “artiljerijskom dokumentacijom“, i to je ponovno loša vijest za napore Hrvatske i nekih država EU da se što prije deblokira otvaranje poglavlja o pravosuđu koje je nekoliko država blokiralo upravo zbog nepovoljnog stava tužitelja Haaškog suda.

Kako Jutarnji doznaje iz diplomatskih izvora, Brammertz je već poslao pismeni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a kojem će se obratiti i usmeno 3. prosinca.

Manjak optimizma

Prema našim izvorima iz EU, koji su imali uvid u sadašnji sadržaj Brammertzova izvještaja, Ured glavnog tužitelja smatra da su rezultati poduzetih mjera radne skupine “ograničeni“ te da “ni jedan od traženih artiljerijskih dokumenata nije pronađen“. Navodi se i da je samo mali broj identificiranih trasa za eventualnu istragu o nestalim dokumentima istražen.

Tužiteljstvo Haaškog suda navodi da očekuje nastavak istrage hrvatskih vlasti o topničkim dnevnicima s ciljem pronalaženje i predaje tih dokumenata prije završetka suđenja generalu Anti Gotovini.

Zanimljivo je što ovaj put EU s mnogo više optimizma gleda na Srbiju jer Brammertz u istom izvještaju navodi da se suradnja Haaškog suda sa Srbijom poboljšala te da je on “zadovoljan intenzitetom pokušaja srbijanskih vlasti“.

Diplomati EU smatraju da bi to moglo biti dovoljno i za odmrzavanje Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU koji Nizozemska drži blokiranim upravo zbog Haaškog suda.

No kad je riječ o odmrzavanju otvaranja poglavlja o pravosuđu s Hrvatskom, u EU nisu optimisti. I nizozemski ministar vanjskih poslova Maxim Verheugen nekoliko je puta rekao da će Nizozemska odlučivati po načelu “strogi, ali pravedni“. Zbog takvog stava neki u EU smatraju da Nizozemska vjerojatno neće otkloniti zadršku prema otvaranju poglavlja s Hrvatskom ako se do 3. prosinca stanje ne poboljša.

Ipak, diplomati Europske Unije kažu da će se EU stalno konzultirati s glavnim haaškim tužiteljem te će u slučaju promjene stanja na terenu i u slučaju rješavanja nesporazuma između Zagreba i Haaga zbog topničkih dnevnika brzo otvoriti jedno od inače najtežih poglavlja u našim pristupnim pregovorima.

Istovremeno EU očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati i druge uvjete potrebne za brži napredak u pristupnim pregovorima, s ciljem završetka pregovora sljedeće godine. Pitanje suradnje Hrvatske s Haaškim sudom još jednom postaje glavni problem hrvatskog članstva u EU, i to u vrijeme kada je skinuta slovenska blokada.

Štoviše, taj je problem još složeniji jer je EU neformalno već zacrtao 1. siječnja 2012. godine kao datum s kojim se računa na hrvatsko članstvo u EU. Radi toga Europska komisija već je pripremila i financijski paket za članstvo Hrvatske u EU, iznimno povoljan za Hrvatsku.

Još može biti bolje

Naši sugovornici u EU kažu da od Hrvatske očekuju još snažnije napore u rješavanju spora zbog topničkih dnevnika te da time neće ugroziti svoje članstvo u EU. Kažu da Hrvatska zna za sadržaj Brammertzova izvještaja jer je ona još uvijek i članica Vijeća sigurnosti UN-a, a taj je dokument cirkularan u svim državama članicama.

Ipak, nadaju se naši sugovornici u EU, do 3. prosinca situacija se još može promijeniti nabolje za Hrvatsku i u slučaju napretka sigurni su da će Brammertz to uvažiti i unijeti u izvještaj.

Komentar Davora Butkovića: A što je gospođa Kosor, konkretno, poduzela?

Prije mjesec dana hrvatska je premijerka osnovala komisiju koja je trebala utvrditi istinu o famoznim topničkim dnevnicima. Posljednjih smo tjedana iz diplomatskih krugova dobili više upozorenja da se ne zna ništa o tome je li Vlada riješila to pitanje, ili, barem, kojim se tempom problem rješava.

Ovdje ne želimo ulaziti u meritum stvari. Prvo, zato što uistinu ne znamo što sve piše u dnevnicima. Drugo, zato što mislimo da dnevnici o napadu na Knin nisu relevantni za optužnicu protiv Gotovine: Knin je, naprosto, trebalo što prije osloboditi, besmisleno je govoriti o prekomjernoj artiljerijskoj vatri. Međutim, želimo upozoriti na važne činjenice. Prvo, novo Brammertzovo izvješće negativno je intonirano; definitivno negativnije nego prijašnji izvještaji tužiteljstva. Drugo, ako Vlada s bilo kojim međunarodnim partnerom nešto dogovori, to se mora i poštovati. Krajnje je neodgovorno stalno se služiti politički korektnim jezikom, kao što to čini predsjednica Vlade, a istodobno ništa konkretno ne poduzimati. Izvješće Sergea Brammertza ne bi smjelo imati preteške posljedice za Hrvatsku. Poglavlje o pravosuđu trebalo bi se, ionako, otvoriti iduće godine, u vrijeme španjolskog predsjedavanja Unijom, što znači da Zagreb još ima vremena da ispuni svoje obveze/obećanja prema Haagu.

Aktualni Brammertzov izvještaj ne bi trebao utjecati na dogovoreni ritam ulaska Hrvatske u EU. Međutim, radi se o neugodnom i nepotrebnom žutom kartonu, koji signalizira da vlada ne razumije najbolje funkcioniranje međunarodnih odnosa, razinu svojih obveza i posljedice neispunjavanja.

Takvo se stanje mora odmah promijeniti. Apsurdno je da Vlada, koja je bila kadra pregristi golemi politički problem oko dogovora sa Slovencima, sada, zbog nekompetentnosti, sama proizvodi nove prepreke pri ulasku zemlje u Uniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2020 15:49