ODBIO GA MATIĆ

BRANITELJ S 40 GELERA U TIJELU PREKINUO ŠTRAJK GLAĐU Suborci će mu platiti liječenje

 Željko Huljev

Branko Matijević, 52-godišnji hrvatski branitelj koji se zbog nezadovoljstva Minstarstvom branitelja u svezi njihovog mišljenja kako nisu ingerentni za financijsku obvezu nastavka liječenje istoga u Varaždinskim toplicama, te nakon što se branitelj Matijević ogorčen takvom izjavom prije devet dana u kninskoj bolnici Hrvatski ponos odlučio na štrajk glađu do smrti, danas se u krajnje kritičnom stanju odlučio na prekid štrajka glađu, te je uz terapiju počeo i uzimati hranu.

Razlog tome je predhodno priopćena vijest Matijeviću kako će financijsku obvezu njegovog ponovnog povratka u Varaždinske toplice na tretman preuzeti njegove kolege branitelji, poglavito jedan koji je zatražio anonimnost.

ŠTRAJKA GLAĐU JER MU DRŽAVA NE ŽELI PLATITI LIJEČENJE 'Dosta mi je Matića, neka crknem'

U tom smislu danas smo u kninskoj bolnici posjetili Odjel produženog liječenja na kojemu je smješten Matijević, te porazgovarali s voditeljem dr. Hemerichom pri čemu smo doznali da su u tijeku dogovori u svezi tehničkih detalja Matjevićevog otpusta, prijevoza sanitetskim vozilom u Varaždina kao i dogovora s tamošnjom ustanovom za prihvat Matijevića, termina njegovog zbrinjavanja i ostalih pravnih formalnosti glede plaćanja medicinskih usluga.

Inače, tijekom jutrošnjeg posjeta, teško bolesnog Matijevića smo zatekli u trenucima intenzivne skrbi medicinskog osoblja nad njim, pri čemu smo također uočili kako su dvojica pacijenata s koiima dijeli sobu, inače građani RH srpske nacionalnosti, cijelo vrijeme bili Matijeviću moralna potpora iako su sami teško pokretne osobe.

Na vijest kako će daljnje liječenje u Varaždinu preuzeti njegove ratne kolege, branitelju Matijeviću su potekle suze i kroz plač nam je kazao kako mu to daje dodatnu snagu u borbi protiv bolesti i po njemu jalove i bešćutne birokracije naglašavajući pri tom Ministarstvo branitelja za koje je zaključio kako za isto više ne želi niti čuti.

Ministarstvo: Ozljeda vratne kralježnice ne potječe iz rata

Branitelja Branka Matijevića kojemu su liječnici iz tijela nakon ranjavanja u rujnu 1991. u napadu na Drniš i odstranili kilogram i dvadeset dekagrama topničkih gelera,pri čemu je u njemu do dans ostala još jednaka količina istih,posebno je bio razočaran mišljem Ministarstva branitelja koje prenosimo u cijelosti:

“Uz potpuno razumijevanje težine situacije u kojoj se gospodin Matijević nalazi, moramo ponoviti kako je pravo na medicinsku, odnosno fizikalnu rehabilitaciju HRVI-a, preko Ministarstva branitelja, pravo koje ostvaruju ratni vojni invalidi čija je tjelesna ozljeda motoričkog ili lokomotornog sustava posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, a temeljem kojeg im je priznat status HRVI, dok je ozljeda vratne kralježnice i posljedična tetraplegija kod gospodina Matijevića uzrokovana padom na poledici, 18. veljače 2012. godine. S obzirom na prirodu nastale ozljede te na mirovinu i invalidninu koje gospodin Matijević ostvaruje, a koje mi smatramo dostatnima za pokrivanje rehabilitacije, Ministarstvo branitelja u ovome trenutku ne može financirati gospodinovo liječenje u Varaždinskim Toplicama”, stoji, među ostalim, u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva branitelja.

U analizi cijelog slučaja i komparaciji onoga što je izjavio Matijević i resorno ministarstvo, naišli smo na niz nelogičnosti i saznanja u kojoj mjeri odgovorne osobe u navedenoj instituciji raspolažu s manjkom kvalitetnih informacija kao i jasno uočljivom indolentnošću.Primejrice, činjenice da je Matijević nakon teškog ranjavanja skoro polupokretan samoincijativno napustio prvu hospitalizaciju i vratio se na prvu crtu bojišnice na kojoj je uz samo muke za koje je on znao, ostao do kraja rata.Također i činjenicu da je prošle godine isti pacijent kada su mu se pokrenuli geleri u tijelu,te prilikom odstranjenja nekih od njih u bolnici ni kriv,ni dužan dobio tzv. mrsu čija bakterija ga je doslovno dovela do kliničke smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:57