INCIDENT U SPLITU

BRANITELJSKE UDRUGE OSUDILE ZALIJEVANJE SPOMENIKA FRANJI TUĐMANU ROZOM BOJOM 'Taj vandalski čin udar je na djelo prvog hrvatskog predsjednika'

Spomenik Franji Tuđmanu u Splitu
 Joško Ponoš / CROPIX

Koordinacija Udruga županijskih ratnih postrojbi, splitskih braniteljskih udruga te gradskih i županijskih stradalničkih udruga najoštrije su u utorak osudili vandalski čin kojim je u Splitu bojom zaliven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Spomenik dr. Franji Tuđmanu je u noći s ponedjeljka na utorak poliven rozom bojom.

Branitelji i stradalnici u priopćenju su zahvalili gradskom komunalnom redarstvu što su brzo sanirali štetu na spomeniku koji, ističu, simbolizira ne samo predsjednika Tuđmana, već i stvaranje samostalne, neovisne i suverene Hrvatske.

Taj vandalski čin smatraju udarom na djelo prvog hrvatskog predsjednika od strane "onih koji se s činom stvaranja neovisne Hrvatske ne mogu i ne žele pomiriti".

Branitelji Splita i Splitsko-dalmatinske županije ističu kako ovakvi udari dolaze od onih društvenih i političkih marginalaca koji ne samo da ne prihvaćaju neovisnu hrvatsku, već ne prihvaćaju demokraciju niti taj jezik razumiju,

- O njima i njihovoj spremnosti za političko lešinarenje govori i aktualni trenutak u kojem im nije stalo da izlože sebe i druge riziku kako bi pokušali obezvrijediti uspomenu na našega prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana - navode u priopćenju.

Taj spomenik, koji je postavljen 2013. godine za vrijeme dok je gradom upravljao gradonačelnik Željko Kerum, do sada je u nekoliko navrata pretrpio "napade" od oštećivanja do ispisivanja poruka, pa sve sada do bojanja rozom bojom.

Splitska policija traga za počiniteljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:49