SLUČAJ BRKIĆ

BRANKO BAČIĆ O AFERI SMS 'Odbijam i primisao da se tu radi o unutarstranačkim sukobima' OSTOJIĆ 'Ako bude trebalo sazvat ćemo sjednicu Odbora'

 
Branko Bačić
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić komentirao je za N1 aferu SMS i rekao kako nema govora o tome da se afera koristi u unutarstranačkim obračunima HDZ-a.

Bačić se osvrnuo na najavu predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića, da će sazvati sjednicu na temu afere SMS, ako na to budu upućivala očitovanja institucija.

"Pravo je predsjednika radnog tijela da u trenucima aktivnosti za koje on misli da bi trebale biti tema, sazove sjednicu. Može sazvati tematsku sjednicu, to je omogućeno izmjenama Poslovnika. Dobro bi bilo da u tom slučaju nadležno ministarstvo podnese izvješće koje bi bilo podloga za rad Odbora, kako se ne bi na tako važnom saborskom radnom tijelu raspravljalo na temelju informacija iz medija bez dobre podloge u izvješću nadležnih državnih institucija... Ako se radi o aferi SMS, s obzirom da je istraga tajna, pitanje je koliko pravosuđe i policija mogu iscrpno navesti podatke", poručio je.

Na pitanje hoće li vladajući podržati sazivanje sjednice, Bačić je rekao: "U načelu je dobro razgovarati o problemima ako ih ima u sigurnosnom sustavu. S obzirom na specifičnu situaciju i tajnost istrage, koliko mi kao političari možemo raspravljati o postupku koji je u tijeku, osim davanja podrške institucijama da taj posao odradi".

Iako je više puta isticao da nema relevantne informacije o aferi SMS i navodnom zahtjevu Brkićevog kuma Blaža Curića da Franjo Varga presretne poslu glavnog čovjeka MUP-a Davora Božinovića, Bačić tvrdi da nema govora o unutarstranačkim sukobima.

"Dugo sam u stranci, trideset godina. Puno sam se puta naslušao takvih pokušaja da se naruši ugled HDZ-a, naših dužnosnika, koji bi u svakom postupku trebali sudjelovati na način unutarstranačkog razračunavanja. Koliko ja imam informacija, nema ni govora o unutarstaranačkom obračunu. Taj postupak je krenuo iz slučaja Mamić, došlo je do nekih okolnosti koje nisu do kraja istražene. Kad se to rasvijetli, vidjet ćemo o čemu se radi. Odbijam i primisao da se tu radi o unutarstranačkim sukobima", rekao je Bačić.

Prije njega aferu SMS komentirao je Ranko Ostojić, a ponašanje premijera i predsjednice koji je ne žele komentirati.

Andrej Plenković jučer nije komentirao aferu SMS i medijske izvještaje prema kojima je kum Milijana Brkića Blaž Curić od Franje Varge navodno tražio da nadzire elektronsku poštu ministra unutarnji poslova Davora Božinovića. Premijer se pravdao manjkom informacija.

Slično je iz Splita poručila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dodavši da je neprilično da to komentira dok je hodočasnica u Splitu koji je jučer slavio blagdan Sv. Duje.

Ranko Ostojić pak kaže kako su premijer i predsjednica trebali sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Oni koji su odgovorni u ovoj državi... Oni javno kažu da nemaju informaciju o tome što se događa. To je stvarno sigurnost i povjerenje, kad čujete od premijera koji je nadležan, da nema informacije. Sigurno da ovo zaslužuje ozbiljnu sjednicu i ozbiljne odgovore. Gledamo sapunicu koja služi za unutarstranačko obračunavanje. U tijeku je kampanja, signali se šalju... Možda bi DIP trebao reagirati, previše je sukobljavanja koji se koriste i u izborne svrhe", poručio je Ostojić.

Podsjetio je da je Odbor od listopada prošle godine uključen u traženje informacija od nadležnih tijela, prije svega oko curenja podataka i svih detalja. "Suđenja su nejavna, a imamo informacije koje izlaze u pojedinim tjednicima i novinama. I tada smo tražili očitovanja, ali ne smijem ih podijeliti s javnosti", rekao je.

Rekao je da ako očitovanja budu pokazivala da treba sazvati sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost da će to i napraviti, ako nikako drugačije onda uz inicijativu pet oporbenih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:08