NOVI ŽIVOT BIVŠEG POMOĆNIKA

BRANKO ŠEGON 'Apsolutno sam uz Linića, ali još nije prihvatio poziv da dođe vidjeti moj hotel'

 CROPIX

Pet mjeseci nakon šte se našao u središtu političke drame, bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon, čovjek čija je smjena bila uvertira u najveći obračun u Vladi Zorana Milanovića, potpuno je izvan političkih zbivanja. Njegov sporni kredit koji mu je dao HBOR naposljetku ipak nije proglašen kaznenim djelom, nego sukobom interesa. Postupak oko toga na Upravnom sudu još traje zbog uložene žalbe, a Šegon odluku čeka u Veloj Luci na Korčuli. Trojica njegovih sinova tamo, ističe, vode uspješan turistički biznis.

Samo savjetujem

Zatekli smo ga ispred njegova hotela Korkyra, koji je tvrtka u vlasništvu obitelji Šegon prije četiri godine luksuzno uredila i opremila. Sinovima, objašnjava, ne može pomoći u poslu. Kao bivši državni dužnosnik, godinu dana od smjene ne smije se baviti nikakvim poslom u kojem bi mogao doći u kontakt s ljudima s kojima je surađivao kao pomoćnik ministra.

- S kime da uopće surađujem kad sam konstantno bio u kontaktu s malim i srednjim poduzetnicima? Ništa, očito ne smijem raditi ništa još barem pola godine - govori nam dok ispija kavu s pogledom na nedavno uređeno hotelsko kupalište.

Zadnji put smo kavu pili upravo u vrijeme njegove smjene. Sada izgleda smirenije. Prije pet mjeseci se žalio da mu je tlak 230/140 i da je na lijekovima. Danas, s vremenskim odmakom, drugačije gleda na stvari.

- Mirniji sam, žao mi je jedino što sam svojim političkim djelovanjem naštetio sinovima. Ušao sam u politiku kako bih pomogao ministru Liniću, želio sam nešto učiniti, pomoći i gospodarstvu i građanima da žive bolje. Smatrao sam da s osamnaest godina iskustva u gospodarstvu i državnoj upravi mogu pridonijeti. U početku je dobro išlo, rješavali smo probleme nelikvidnosti, restrukturiranja gospodarstva, parafiskalnih nameta, rokova plaćanja, uspostave financijske discipline - kaže. No, zapelo je. Njegova smjena bila je samo uvod, poslije je smijenjen i Slavko Linić.

- Radilo se o političkom obračunu u kojem sam, nažalost, sudjelovao i danas mi je žao samo zbog toga što se sve to prelomilo preko leđa moje obitelji - dodaje.

‘Istina će pobijediti’

- Možda bi najbolje bilo da ga tužimo za naknadu štete - kroz smijeh kaže najstariji sin Toni. Kad je o spornom kreditu riječ, Šegon kaže da ga je tvrtka dobila pod normalnim, posve uobičajenim HBOR-ovim uvjetima, što su, dodaje, potvrdili i HBOR i DORH.

Naravno da je gledao medijski istup Slavka Linića, daje mu, veli, apsolutnu podršku. Kaže samo da će istina kad-tad morati izaći na vidjelo. Linića je, pak, pozvao u Velu Luku da se dođe, nakon svega, opustiti.

- Rekao sam mu: ‘Slavko, ako si ikad u blizini, dođi’ - kaže. Linić zasad nije prihvatio poziv.

Pa iako ne smije biti direktno involviran u poslove, Šegon sinovima pomaže savjetima. Još su 2002. uredili prve apartmane s četrdeset kreveta, a 2009.ušli su, dijelom iz vlastitih, a dijelom kreditnih sredstava, u posjed derutne hotelske zgrade. Radovi su trajali deset mjeseci, no veći problem stvarala im je beskonačna papirologija, nesređeni vlasnički listovi, neuredne zemljišne knjige i slično.

- No, danas hotel radi bolje od ijednog objekta na Korčuli - tvrdi Šegon. Ima 116 kreveta u 58 soba, a tijekom sezone noćenje po osobi košta i do 1300 kuna, 145 dana u godini hotel je pun. Šegonovi sinovi pak s Dubrovačko-neretvanskom županijom rade na papirologiji za velolučku marinu. Uskoro će biti raspisan javni natječaj za dodjelu koncesije, a Šegonovi računaju da će je dobiti oni.

Žele otvoriti i marinu

- Bilo bi to fantastično za turizam ovog mjesta. Često vidim motorne jahte kako ulaze u luku, ali se okreću jer se ne žele vezati za bove ili u neuređenom sidrištu. Samo na vezove stranci bi trošili tisuće kuna, a poznati su i kao dobri potrošači, pa bi od marine koristi imala cijela Vela Luka - kaže Šegon. Uz hotel i apartmane, Šegonovi imaju i restoran na Proizdu pokraj Korčule, kafić u centru Vele Luke, a sin Toni ima i pizzeriju u Zagrebu. Politika im, kažu, nije ni najmanje trebala.

- Drago mi je zbog dobrih stvari koje smo Slavko i ja pokrenuli. Njih nam nitko ne može oduzeti, bez obzira na to što mislili o nama - zaključuje Šegon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:30