VELIKO NEZADOVOLJSTVO I PESIMIZAM

BREXIT IZ PERSPEKTIVE HRVATA S LONDONSKOM ADRESOM 'Meni se već 17 prijatelja odselilo. Nitko ne spominje nešto što će i Hrvatsku strahovito pogoditi'

Ilustracija, Brexit
 Melinda Nagy / Profimedia, Alamy

Pitanje Brexita trese Veliku Britaniju, ali i oststak Europe nakon što je proteklog tjedna britanski parlament uvjerljivom većinom glasova odbacio prijedlog dogovora o urednom i miroljubivom razvodu Velike Britanije i Europske unije, koji je pregovarala i zagovarala premijerka Theresa May. Novi Dan D je 29. travanj. Mnogi kažu da je Brexit, nažalost ispao, Brexshit. Kakva je atmosfera i situacija na otoku opisali su Glasu Istre Istrani koji već godinama žive u Velikoj Britaniji.

Puljanka Lara Ritoša-Roberts je magistra umjetnosti, samostalna umjetnica i predavačica kiparskih tehnika na Morley Collegeu. U Londonu živi 25 godina.

- Brexit se navodno morao desiti, ta ideologija odcjepljenja od EU nije se stvorila jučer već je latentna u nekim političkim i društvenim krugovima od samog pristupa Velike Britanije EU. Po meni i mnogima Remainersima trebalo je više insistirati na promjeni birokratskog aparata u EU, na većoj autonomiji Velike Britanije kod trgovanja i imigracije itd... prije nego se odlučilo za ovakav ekstremni korak. Mnogi misle da pitanje koje su postavili na referendumu nije bilo adekvatno. Pitalo se Da ili Ne, ali nije se razmišljalo niti previše debatiralo kako bi se to Ne ostvarilo. Prema glasovanju samo se tijesna većina glasačkoga tijela izjasnila za izlazak iz EU dok je istovremeno većina zastupnika u parlamentu u stvari bila za ostanak u EU uključujući i premijerku Teresu May! U cijelom tom miksu postoje jako snažni politički igrači poput Nigela Faragea, Borisa Johnsona, Jacob Rees Mogga pa i Jeremy Corbyna (na neki način) koji su žestoki protivnici EU i apsolutno preziru EU kao ideju iz raznih razloga. Dakle, parlament i Teresa May sada imaju jako težak zadatak, a to je da odslušaju volju većine (kolikogod mala ta većina bila), a zadovolje sve struje sa svih strana. Zadatak je nemoguć, kaos i neizvjesnost bez konkretne vizije i plana. A u isto vrijeme pritisci iz EU i deadline 29. ožujka, objašnjava Lara i nastavlja.

- Među nama običnim ljudima, a pogotovo u Londonu te konkretno Lambethu (mojoj općini) snažno i glasno rekli smo NE Brexitu. Tu se osjeća veliko nezadovoljstvo i pesimizam u svakodnevnim situacijama. Sve nekako stagnira, ljudi se ne usuđuju mijenjati, riskirati. Javne službe jedva preživljavaju i opterećene su, biznisi propadaju, cijene nekretnina padaju, rasizam i nepovjerenje u svog susjeda rastu. Daleko je to od one Tony Blairove Cool Britannie u koju sam se doselila! Znači nitko, a ni sama vlada, ne zna kako će se sve to završiti! Teresa May je obećala da će ona dostaviti Brexit narodu, no pitanje je hoće li uopće ostati na vlasti. Sa svih je strana pokušavaju sabotirati, pogotovo Boris Johnson i konzervativci (koji su je izabrali!) te laburisti. Počinje ti je biti žao, a ne bi baš trebalo jer zastupa ideju kojoj se protivim. Sve u svemu gadna situacija, baš onako šekspirijanska, objasnila je Lara Ritoša Roberts.

- Po informacijama koje su trenutno na snazi, meni se ne mijenja status, budući da sam tu rezident već dugo. Za supruga i obitelj koji su Britanci možda će trebati viza u budućnosti za EU, tko to zna, možda i zelena karta ako se Macron naduri!? Šalu na stranu. Brojni su prijatelji, što Europljani što Britanci s jednim roditeljem ili pretkom iz druge zemlje, koji se sele iz Velike Britanije ili traže putovnice iz zemalja u kojima imaju pretke, jer ne žele živjeti i biti definirani ovakvom Britanijom, pomalo rezignirano konstatira Lara.

Vladimir Diminić Puljanin je s impresivnim životopisom u bankarskom svijetu. Završio je ekonomiju na prestižnom milanskom Bocconiju, a potom je diljem svijeta radio u najvećim svjetskim bankama. Posljednjih godina živi i radi na relaciji New York - London, a u zadnje vrijeme sve više dolazi u Pulu. Trenutno se bavi privatnim investicijskim fondovima u Londonu.

- Brexit je najveća glupost koju su Britanci ikad napravili, pomalo je ljutito rekao Diminić.

- Cameron je sve dobrano zeznuo da bi dobio političke poene i ostvario referendum. Ako se mene pita tako nešto se uopće nije trebalo stavljati na referendum. Još od kraja Drugog svjetskog rata rade na formiranju Europske unije da bi zbog jedne gluposti izašli van. Za Brexit je glasala Sjeverna Engleska misleći da će im se izlaskom iz EU otvoriti rudnici ugljena ili pak procvjetati ribarstvo. Ma to je stvar prošlosti, jer je globalizacija napravila svoje. Ne možeš više konkurirati Kinezima, ne možeš ni konkurirati ribarstvu Španjolske i Grčke. Za Brexit je glasala uglavnom starija populacija i neobrazovani. Oni koji su i glasali za Brexit iste su noći, kada im je funta devalvirala 20 posto, u trenutku shvatili da će njihov odmor u Španjolskoj sada koštati 20 posto više. Počeli su govoriti da su glasali iz protesta. London je, naravno, bio protiv, kao i Škotska koja sada prijeti da će izaći van jer žele ostati u uniji, objašnjava Glasu Istre Vladimir vrlo neizvjesnu situaciju u britanskom glavnom gradu koji je jedan od centra svjetske moći.

- London se dramatično promijenio na gore. Eto, 17 mojih najboljih prijatelja s obiteljima je zbog Brexita napustilo London jer su im se tvrtke premjestile u druge države zbog ekonomske neizvjesnosti. Ekonomija stagnira. Nitko ne želi kupiti stan ili auto, jer ne znaš što će se desiti. Sve je stalo. Kapitalne investicije totalno su stale, što je jako loše. Cijene nekretnina u Londonu pale su 20 do 25 posto, a skupe nekretnine čak 35 posto. Nitko ne investira ništa, inflacija je odletjela u nebo. Velika Britanija ništa ne proizvodi, ima samo financije i nekretnine. Bude li no deal Brexit svi će se iseliti. Ako izađe van iz EU-a, Velika Britanija može izbrisati naziv velika. Europa će osjetiti udarac, a Britanci nisu ni svjesni što će se pak njima dogoditi. Opet, desi li se hard Brexit funta ide još 20 posto dole. Tko će onda dolaziti u Hrvatsku na odmor?, pita se Diminić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:22