NEMA ODUSTAJANJA OD FISKALIZACIJE

'BRIGA NAS JE LI PARADAJZ UJUTRO 10, A U 13 SATI 2 KUNE. ZANIMA NAS GDJE IDE NOVAC' Linić o buni na tržnicama

Linić je naglasio da će se kumice i dalje moći cjenkati unatoč uvođenju fiskalnih kasi
Zagreb, 160513.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Slavko Linic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Slavko Linić reagirao je danas na problem fiskalizacije koji se 1. srpnja pojavio na hrvatskim tržnicama.

- Tehnički uvjeti nisu problem, prema tome mogu imati od mobilnog aparata nadalje. Ali ono što dogovaramo s gradovima jest da im osiguraju napajanje električnom energijom i internetsku veze. Tržnice su te koje se trebaju pobrinuti da oni koji koriste njihove prostore imaju uvjete rada - rekao je Linić za RTL Danas , odbacivši argumente prosvjednika kako nemaju tehničkih uvjeta za fiskalne blagajne.

Upitan što je s tradicionalnim cjenkanjem na hrvatskim tržnicama, Linić je odgovorio kako ćemo i dalje moći pregovarati za cijenu unatoč uvođenju fiskalnih kasi.

- Porezi nisu osnovni razlog uvođenja fiskalizacije, nego kontroliranje kretanja gotovine i roba. Prema tome, onaj tko prodaje može ujutro napisati da je kilogram paradajza 10 kuna, u 10 sati 8 kuna, a u 13 sat 2 kune. Sve to aparat podnosi. Nas zanima tko prodaje, od kuda je dobio robu i gdje završava gotovina - kazao je Linić.

Također je odbacio argument prosvjednika da nijedna europska tržnica ne izdaje fiskalne račune.

- Postoje primjeri poput organizirane tržnice u Barceloni. Porezne uprave u Europi itekako vode brigu kako smanjiti nezakonito poslovanje i sivu ekonomiju te kako kontrolirati zaposlene. I tu je odgovor. Svi će ti ljudi i ostati raditi. Ono u što sam ja uvjeren jest da mnogi od njih sada rade na crno. S uvođenjem fiskalizacije imat ćemo vrlo jasne podatke i svi oni će morati se registrirati na Zavodu, plaćati svoje doprinose, imati osiguranu mirovinu, a ne starost dočekati na socijalnoj pomoći države - zaključio je Linić.

Linić je komentirao i prometne čepove na granicama sa Srbijom i BiH.

- Očito za europsku granicu treba prilagodba i carini, ali i prijevoznicima. Očito nam treba vrijeme prilagodbe i na jednoj i drugoj strani i to će značiti kolone. Ali zbog toga se ne trebamo opterećivati jer će se i jedni i drugi uhodati za nekoliko dana - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:11