ZAVRŠEN SUMMIT EU

BRITANCI ĆE DOZVOLITI GRAĐANIMA EU DA OSTANU NA OTOKU, ALI ŠTO JE S HRVATIMA? Opće nezadovoljstvo zbog prijedloga iz Londona

 REUTERS/HANZA MEDIA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kojem je ovo bio prvi sastanak Europskog vijeća, nije se poslije summita obratio francuskim novinarima na takozvanom nacionalnom brifingu, kako to čini većina državnika. U zgradi Vijeća je, umjesto toga, održao zajedničku konferenciju za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Glavna poruka

Očito je da su htjeli na samom početku Macronova nastupa u Bruxellesu pokazati da će Njemačka i Francuska nastaviti biti i dalje glavni motor koji pokreće Europsku uniju te će zajedno raditi na održavanju europskog jedinstva.

A jedinstvo je zamišljeno kao glavna poruka s ovog sastanka šefova država ili vlada Europske unije. Merkel je rekla da je na ovom summitu stvorena nova vjera u EU i postalo je jasno koliko je nužno da EU preuzme svoju budućnost u svoje ruke.

Francuski je predsjednik s druge strane, vjerojatno s namjerom pružanja potpore politici Angele Merkel u vezi s izbjeglicama, rekao da Europljani moraju primati izbjeglice jer je to i tradicija i čast, a radi se o ljudima koji nisu ekonomski migranti već bježe od rata i političkog progona.

I Merkel i Macron su naglašavali i koristi od slobodne trgovine i reciprociteta u trgovinskim odnosima s drugim partnerima diljem svijeta.

Posebnu potrebu za dokazivanjem jedinstva EU ima i zbog Brexita. O toj temi prvo su saslušali što im ima reći britanska premijerka Theresa May pa potom nastavili bez njezine prisutnosti na razini 27 šefova država ili vlada EU. Na summitu su lideri EU, uključujući predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i Europske komisije Jean-Claudea Junckera, naglašavali činjenicu da se gospodarstvo oporavilo u svim državama, da sve imaju gospodarski rast, a da je broj država koje su u postupku prekomjernog deficita sa 24 prije par godina sada pao na samo četiri.

Globalna strategija

Britanska premijerka Theresa May na summitu je dala prijedlog, odnosno ponudu kako riješiti status više od tri milijuna građana EU koji žive u UK nakon Brexita, ali ta ponuda je odmah nazvana “nedovoljnom” pa čak i “patetičnom”.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković o tom je pitanju rekao da je ovo tek inicijalna faza rješavanja pitanja stečenih prava ljudi koji žive u UK, a svim članicama, pa i Hrvatskoj je bitno da se to riješi.

- Mi ćemo inzistirati na tome da naši državljani budu tretirani na jednak način kao i građani ostalih članica, da se nađe rješenje koje neće previše utjecati na njihove poslove i živote, uvažavajući naravno reciprocitet - rekao je on.

Lideri EU dogovorili su se i oko pitanja jačanja suradnje u obrani i sigurnosti, jačanja nadzora vanjskih granica EU, bolje suradnje u borbi protiv terorizma, mjera protiv radikalizacije i globalne strategije Europske unije.

'Argument nam je snažna tradicija javnog zdravstva'

Lideri EU usvojili su i odluku o proceduri i kriterijima za odlučivanje gdje će biti sjedište agencija EU koje će se preseliti iz Londona. Hrvatska je, kao što je potvrdio predsjednik Vlade Andrej Plenković, zainteresirana da agencija za lijekove EMA bude u Zagrebu.

- U svakom slučaju pokušat ćemo s naše strane dati maksimalan napor da predstavimo našu zemlju premda u ovoj utakmici neće biti jednostavno. Znate kada se nešto seli iz Londona onda ovi drugi gradovi većih gabarita imaju veća očekivanja. Ali vidjet ćemo, bitno je da bude korektna i pravična zemljopisna distribucija - rekao je Plenković o hrvatskim šansama.

Na pitanje na što će Hrvatska staviti naglasak u svojoj kandidaturi odgovorio je da je hrvatski adut “snažna tradicija javnog zdravstva i činjenica da smo nova država članica koja nema sjedište niti jedne agencije”.

- To su dva glavna. Ono što trebamo vidjeti jest pronaći adekvatan prostor, što nije lako i to je, po mom sudu, najveća zadaća radne skupine koju vodi ministar Kujundžić, a i drugi ministri se moraju uključiti - rekao je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:45