UKIDANJE 'LATINICE'

Britanski europarlamentarac pisao HTV-u: Dosta je cenzure i političkog pritiska

    AUTOR:
    • Klara Rožman

  • OBJAVLJENO:
  • 03.02.2011. u 22:20

Vjekoslav Skledar/CROPIX

Roger Helmer zabrinut je zbog ukidanja 'Latinice', 'Poslovnog kluba' i 'Otvorenog'

ZAGREB - Dosta je bilo političkog pritiska na novinare i cenzure na javnoj televiziji - poručio je Roger Helmer, član Europskog parlamenta iz Velike Britanije u otvorenom pismu što ga je poslao Josipu Popovcu, v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, Mislavu Stipiću, v. d. ravnatelju HTV-a i Hloverki Novak-Srzić, v. d. direktorici HTV-a.

U pismu što ga je objavio portal Index.hr engleski konzervativac tvrdi kako čelnici HRT-a sustavno provode cenzuru koja je u funkciji pogodovanja HDZ-u i premijerki Kosor, te upozorava da će, nastave li s tom praksom, ugroziti napore Hrvatske da ispuni kriterije za ulazak u EU.

- Saznao sam da je HRT ukinula emisije poput 'Latinice', 'Poslovnog kluba' i 'Otvorenog', dok emisije poput 'Lica nacije' i 'Paralela' konstantno mijenjaju termine emitiranja čime se smanjuje njihova popularnost i gledanost. Ovakav zabrinjavajući obrazac ponašanja nije dobra preporuka da HRT nastavi postojati kao medij kojeg financiraju hrvatski porezni obveznici - upozorava Helmer, koji napominje kako se veseli Hloverkinom i Popovčevom odgovoru.

No, nema razloga za veselje, jer odgovor neće dobiti. Josip Popovac potvrdio nam je da je primio pismo engleskog parlamentarca, istaknuvši da nema nikakav komentar, kako za nas, tako ni za Helmera. Hloverka Novak-Srzić kaže da pismo nije primila:

- Ipak, drago mi je da moj posao prate i engleski parlamentarci, a manje mi je drago što to ne čine dovoljno detaljno, jer bi tada znali da ja, kao direktorica programa, nisam zadužena za emisije Informativnog programa pod čijom se kapom nalaze 'Latinica', 'Poslovni klub', 'Lica nacije' i 'Paralele', kao i 'Otvoreno', emisija što sam je i sama vodila i uređivala - kaže Hloverka.

Inače, neslužbeno saznajemo kako prisavski šefovi nagađaju da je engleski parlamentarac pismo napisao nakon što je ispio poneku kavicu s Goranom Rotimom iz 'Paralela'.

- Prvi put od vas čujem i za tog engleskog gospodina i za pismo koje je poslao HRT-u - kaže Rotim.

Tagovi

Izdvajamo