DESNO ILI NA CENTAR?

BRKIĆ PROTIV PLENKOVIĆA Desna struja u HDZ-u još uvijek traži svojeg kandidata

Andrej Plenković i Milijan Brkić
 EPH

Dovođenje u pitanje kandidature Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a, koje je indirektno najavio zamjenik predsjednika Milijan Brkić, i to netom nakon Karamarkove ostavke, kad se obrušio na najave europarlamentarca da “HDZ mora biti dio političkog mainstreama, te da mora u identitetskom smislu pripadati desnom centru”, na što mu je Brkić uzvratio: “Oni koji govore da HDZ mora ići u u centar, da mora ići u nekakve druge smjerove, to će oni odlučivati u svojim strankama ili svojim uredništvima”.

Moderna demokršćanska stranka, kako je naziva europarlamentarac Davor Steir ili narodnjačka stranka desnog centra, kakvom je vidi Brkić? Ideološka je to prekretnica o kojoj će HDZ-ovci odlučivati na predstojećim izborima za novog predsjednika. Danas bi na sjednici Predsjedništva koja bi se trebala održati u stranačkim prostorijama, HDZ-ovci trebali odlučiti hoće li predsjednika birati po sistemu jedan član-jedan glas ili će ga birati delegati.

- Nema više hotela - komentira jedan naš sugovornik, aludirajući time na to kako je Tomislav Karamarko sjednice Predsjedništva uglavnom organizirao u hotelu Panorama. Naši sugovornici iz HDZ-a jučer su zapravo rezimirali da će HDZ prilikom izbora novog šefa birati između dvije opcije, bez obzira koliko kandidata bilo: ili kandidata koji može pobijediti Zorana Milanovića ili onoga koji će ideološki nastaviti putem posljednjeg šefa stranke.

Postignut konsenzus?

U HDZ-u su se jučer mogle čuti razne teorije: prema jednoj, preksinoć je među stranačkim strujama postignut konsenzus oko Andreja Plenkovića te da je donesena odluka da će se u izbore ići po metodi jedan član-jedan glas.

- Plenkovića podržava mainstream, Crkva, Pučani, postignut je konsenzus - uvjeravao nas je izvor blizak stranci. Velika podrška Plenkoviću u stranačkim strujanjima je i samozatajni, ali utjecajni Tomislav Čuljak, koji je, neslužbeno doznajemo, upravo za tu opciju. Međutim, prema drugoj teoriji, “druga strana”, Brkićeva, još navodno traži svog kandidata. Neke je iznenadila Brkićeva reakcija na Plenkovićeve izjave, te kažu da je Brkić kao prvi čovjek stranke do izbora novog predsjednika, najavio da će biti nepristran.

- Ali upravo se ovom reakcijom svrstao na suprotnu stranu od Plenkovića, nisam očekivao takvu reakciju - kaže nam izvor u HDZ-u.

Reakcija baze

Također doznajemo da je istodobno Brkić u kontaktu s Plenkovićem te da je bio upoznat s time da će Plenković najaviti kandidaturu.

- Pitanje je samo kako će na Plenkovića reagirati baza, te predsjednici županijskih organizacija, jer problem je što Plenković nema bazu, a i upravo je Brkić nazivao Milanovića “briselskim Zokom”, kako sada to objasniti kad Plenković dolazi iz Bruxellesa - komentira naš sugovornik. Također doznajemo da su neki nagovarali Olega Butkovića da se kandidira, ali navodno on to ne želi. Više ambicija ima Tomislav Tolušić za kojeg kažu da ga navodno podržava Brkić, kojem je ipak prvi izbor, doznajemo, bila Ivana Maletić koja se, pak, izjasnila kao potpuno nezainteresirana za tu trku.

- Ali s obzirom na to da Maletić podržava Plenkovića možda će upravo ona biti premosnica između Brkića i Plenkovića - kaže nam izvor u stranci. Naš drugi izvor iz vrha stranke komentira da mu nisu jasni Brkićevi potezi, odnosno napad na Plenkovića nakon Karamarkove ostavke, te ponavlja Karamarkove riječi sa sjednice Predsjedništva:

- Znakovita Karamarkova rečenica s Predsjedništva je glasila: ‘Za ovim stolom sjede i oni koji su radili upravo na tome da se preslagivanje ne dogodi’.

Pritom je Karamarko aludirao, smatra naš sugovornik, upravo na Brkića, koji je prvi u vrhu stranke otvorio raspravu o tome ima li smisla ići u preslagivanje Vlade.

Naš treći sugovornik isto tako misli da će Brkićeva uloga u izboru potencijalnog kandidata biti važna jer zapravo u stranci će do izbora on voditi glavnu riječ.

- Čini mi se da Brkićeva struja još traži svog kandidata, jer vidljivo je da je dignuta HDZ-ova tzv. gerila jer je po portalima u komentarima krenula degradacija Plenkovića, pišu da je sin majora JNA, salonski političar itd. - govori nam izvor blizak stranci. Jučer se oglasio i Frane Bilaver, šef američkog HDZ-a, koji se opet obrušio na Plenkovića, kao i na izbornom Saboru, kad je Plenković kazao da stranka ne može biti talac jednog čovjeka.

Nova zvijezda

Zanimljiva je činjenica da je među članstvom HDZ-a zvjezdani status od posljednjeg stranačkog Sabora uživa Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar kulture.

- Narodnjaštvo i urbana sredina se ne isključuju. Ali činjenica je da se HDZ i dalje obraća više ruralnom stanovništvu, te da nismo pronašli platformu putem koje bi se obratili i urbanim glasačima, intelektualcima, koji su svjetonazorski na našem tragu - smatra izvor iz vrha stranke. Također dodaje da će novog predsjednika u konačnici birati, ako će se ići metodom jedan član-jedan glas, članstvo HDZ-a, a ono je “posljednjih godina, cijeli brod zaokrenulo udesno”.

- Kad bi članstvo krenulo u smjeru, primjerice, Hasanbegovića tada bi se sveli na HSP - smatra naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:51