MUKE U HRVATSKOJ

Brojke demantiraju Vladu: U top osam hrvatskih kompanija pali su prihodi. Sljedeće godine bit će još manji

ZAGREB - Premda Vlada tvrdi da je gospodarski oporavak već počeo, podaci o poslovanju vodećih hrvatskih tvrtki to ne potvrđuju. Upravo suprotno, prema poslovanju u prvih devet mjeseci ove godine, utjecaj krize na poslovanje većine njih ove se godine još i produbio, što se vidi po nastavku pada prihoda i dobiti.

Time se samo potvrđuju upozorenja ekonomista da Hrvatska još nije dosegla dno krize. U prilog tome, uostalom, govore i prognoze o nastavku rasta broja nezaposlenih, kojih bi uskoro moglo biti i 330.000. Naime, iz vodećih hrvatskih tvrki za sljedeće razdoblje najavljuju nastavak restrukturiranja, što će za posljedicu imati i novi val otpuštanja.

Burza ipak oživjela

- Očito je da jakog rasta, kakav smo imali u prethodnom razdoblju, više neće biti. Neke će kompanije opstati, druge propasti. Isto se, uostalom, dogodilo i vani, pa zašto bi Hrvatska bila izuzetak?! - upozorava Goran Vorkapić, broker Centar banke.

Unatoč padu, podaci o poslovanju hrvatskih tvrtki u prvih devet mjeseci ove godine oživili su Zagrebačku burzu, gdje je jučerašnji promet iznosio 125,6 milijuna kuna. Najtraženije su pritom bile dionice Atlantica i Ine, tvrtki koje su ostvarile dobre rezultate, a nije manjkalo ni potražnje za dionicama T-HT-a, čije rezultate analitičari smatraju očekivanima.

Glavni problem s kojim se suočavaju domaće kompanije je slaba potražnja na domaćem tržištu. Svoj prilog tome dala je i država, čiju su politiku štednje perjanice hrvatskoga gospodarstva itekako osjetile. U takvoj situaciji spas su potražile na stranim tržištima, posebno u EU. Kraš je, pak, ove godine povećao izvoz na tržišta Australije i Saudijske Arabije, kao i Ericsson Nikola Tesla, koji je “obradio” tržište Bjelorusije.

Dio domaćih poslovnih ljudi ozbiljno je, čini se, shvatio i preporuke analitičara da je upravo kriza pravo razdoblje za akvizicije. Putokaz tome ovog je puta postavila Atlantic grupa, koja je ljetos preuzela Drogu Kolinsku, što je dosad i najveća hrvatska investicija u Sloveniji.

Adris srušile trošarine

Osim produljene recesije, na slabo poslovanje hrvatskih tvrtki utjecao je i nastavak prilagođavanja domaćeg zakonodavstva onom u EU. U Adrisu se, primjerice, žale na izmjene trošarinskog sustava, koji im je potkopao dobit, a potrošačima donio poskupljenja, kao i na smanjenje subvencija. Izmjene u poreznom sustavu negativno su se odrazile i na T-HT, a prilagodba EU svog je traga ostavila i u poslovanju pulskog Uljanika.

Građevinari gubitnici

No, hrvatske će tvrtke u budućnosti još više morati računati na utjecaj koji će na njihovo poslovanje imati EU, kao i spor oporavak. Najviše šanse za uspjeh u takvim uvjetima imaju, tvrde analitičari, tvrtke iz prehrambene industrije, te iz energetskog, telekomunikacijskog i IT sektora. Listi dobitnika mogli bismo pripisati i turizam, uz napomenu da je on kod nas ipak sezonskog karaktera, što mu smanjuje šanse. S druge strane, sektore poput građevine, po svemu sudeći, čeka crna budućnost.

Ina

559 milijuna kuna

neto dobit u devet mjeseci 2010. (lani 9 milijuna kuna gubitka)

17,8 milijardi kuna

prihod u devet mjeseci 2010. (+20%)

Neto dobit ove godine Ina zahvaljuje povećanju proizvodnje na poljima u Siriji i na sjevernom Jadranu. Ina gubi samo u plinskom biznisu (460 milijuna kuna) jer plin uvozi skuplje nego što ga prodaje. ( K. Ž.)

Atlantic Grupa

1,68 milijardi kuna

* prihod u prva tri tromjesečja 2010. (+3%)

80,4 milijuna kuna

* neto dobit u prva tri tromjesečja 2010. (+8,4%)

Atlantic grupa u prvih je devet mjeseci ove godine “popravila” i prihode i neto dobit. Ovo je ljeto bilo u znaku preuzimanja Droge Kolinske i Kalničkih voda, te dokapitalizacije od strane Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).( A. M.)

Uljanik grupa

2,09 milijardi kuna

* prihod u prvih devet mjeseci 2010. (+5,7%)

10,7 milijuna kuna

* neto dobit u prvih devet mjeseci 2010. (-66%)

Dobit je tri puta manja nego u istom razdoblju lani. Poslovanje je bilo pod snažnim utjecajem recesije, ali i restrukturiranja, što je preduvjet za zatvaranje hrvatskih pregovora s EU u poglavlju o tržišnom natjecanju. ( A. M.)

Varteks

246,2 milijuna kuna

*prihod u prva tri kvartala 2010. (-4%)

45,6 milijuna kuna

* neto gubitak u prva tri kvartala 2010. (-19,4%)

Zbog jačanja gospodarske krize i nastavka pada potražnje na domaćem tržištu, gubitak je petinu veći nego u isto vrijeme lani. Na domaćem tržištu prodaja pada, pa se nadaju da će ih izvući tržište EU koje se oporavlja od recesije.( A. M.)

Podravka

82,3 milijuna kuna

neto dobit u devet mjeseci (+95%)

2,59 milijardi kuna

prihod u prvih devet mjeseci (-3%)

Prodaja je pala na domaćem tržištu, koje se sporije oporavlja od krize, dok se oporavak na vanjskim tržištima, posebice zapadne i srednje Europe, već osjeća. Na tim je tržištima prodaja rasla 20 odnosno šest posto. ( M. Ku.)

Adris grupa

2,4 milijarde kuna

• prihod u prva tri tro

mjesečja 2010. (-5,2%)

559 milijuna kuna

• dobit prije oporezivanja u prva tri tromjesečja (-23%)

Rovinjska Adris grupa u ovoj godini bilježi i pad prihoda i smanjenje dobiti. Na poslovanje se posebno loše odrazilo nekoliko uzastopnih izmjena u trošarinskom sustavu i smanjenje subvencija.( A. M.)

Ericsson Nikola Tesla

845 milijuna kuna

• prihod u prvih devet mjeseci 2010. (-16,2%)

22,7 milijuna kuna

• neto gubitak u prvih devet mjeseci 2010. (-128,5%)

Zbog rezanja državne potrošnje i odlaganja strateških projekata, kompanija je imala pad narudžbi i prihoda. Prva tri kvartala bilježe gubitak zbog umanjenja vrijednosti potraživanja na tržištu Kazahstana. ( A. M.)

T-HT

6,32 milijarde kuna

*prihodi u prva tri kvartala 2010. (-3,2%)

1,48 milijardi kuna

* neto dobit u prva tri kvartala 2010. (-15,0%)

Za manje prihode i manju neto dobit nego u isto vrijeme lani u T-HT-u krive recesiju, te ističu da su snažan rast širokopojasnih usluga i dobri rezultati Combisa, tvrtke za IT uslugu, pridonijeli sporijem padu prihoda.( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:41