PRVAŠIĆI

BROJNE DOMAĆE FIRME PRIGRLILE POZITIVAN TREND Svojim zaposlenicima roditeljima prvašića za prvi dan škole dale slobodan dan

    AUTOR:
    • Petra Plivelić

  • OBJAVLJENO:
  • 04.09.2018. u 23:00

Zadar, 030918.
Danas je prvi dan skole za ucenike u zadarskoj zupaniji, a ispred OS Petar Preradovic na Poluotoku se okupilo tri razreda prvasica koje je docekala ravnateljica Stanka Pera-Martinac.
Na fotografiji: okupljanje prvasica pred skolom.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Brojne hrvatske kompanije jučer su omogućile svojim zaposlenicima da prvi dan nastave doprate djecu do škole. Zaposlenici Zagrebačke banke, Erste grupe, Ikee, DM-a, Addiko banke, Konzuma, Lidla dobili su beneficije zbog prvašića

Velika zgrada, torba na leđima, mnoštvo knjiga, učiteljica koja se srdačno smiješi, učionica puna djece, među kojima su često i oni koji će postati prijatelji za cijeli život i poljubac roditelja koji govori da će sve biti u redu, koji daje podršku i samopouzdanje - prvi dan škole zauvijek ostaje u pamćenju. Koliko je važno da na taj dan roditelji budu uz svoje dijete pitali smo psihologinju Maju Vujčević Vračević.

- Uvijek je bitno da u trenucima koji su velike prekretnice barem jedan roditelj bude uz dijete jer mu to daje osjećaj sigurnosti. U novoj sredini djeca će se lakše snaći uz nekoga u koga imaju povjerenja, a roditeljima koji su uz njih od rođenja ipak daleko najviše vjeruju - rekla je Vujčević Vračević.

Slobodno i za rođendan

Upravo je zato hvalevrijedan trend koji su velike tvrtke posljednjih nekoliko godina uvele u praksu - slobodan dan za roditelje prvašića. Zaposlenici Zagrebačke banke, Erste grupe, Ikee, DM-a, Addiko banke, Konzuma, Lidla neki su od onih koji su u ponedjeljak dobili slobodan dan.

Slobodan radni dan za roditelje prvašića Konzum je uveo prije dvije godine te je do sada taj dan u Konzumu iskoristilo 787 zaposlenika, dok će ga ove godine iskoristiti ukupno 275 zaposlenika, čijih 283 djece kreće u prvi razred. Ikea takvu politiku ima od samog dolaska u Hrvatsku, a ove godine to je pravo iskoristilo 16 roditelja, dok je, primjerice, prošle godine isto koristilo njih 18.

Praksa slobodnog dana u većini spomenutih tvrtki vrijedi i za roditelje čija djeca prvi put ulaze u sustav predškolskog odgoja, a zagrebački PBZ, pak, ima i korporativni vrtić, dok roditelje školske djece subvencioniraju sa 600 kn po djetetu za kupnju knjiga i školske opreme, dok u Zagrebačkoj banci zaposlenici dobiju i slobodan dan za rođendan.

Stroži u Holdingu

Dok je ova praksa široko prihvaćena u privatnim tvrtkama, one u gradskom i državnom vlasništvu nisu toliko fleksibilne. Prava državnih službenika i namještenika regulirana su Zakonom o državnim službenicima i Kolektivnim ugovorom za državne službenike namještenike, a s obzirom na to da plaćeni dopust koji bi prvog školskog dana koristili roditelji djece koja polaze u prvi razred osnovne škole nije propisan nijednim propisom kojim su regulirana prava državnih službenika i namještenika, roditelji koji rade u državnim službama teško će moći biti uz svoje dijete na prvi dan škole, kako su nam potvrdili iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Pravo na plaćeni dopust za slučaj važne osobne potrebe kao što je to, primjerice, potpore djetetu prilikom polaska u prvi razred osnovne škole, može biti uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu - stoji u odgovoru MRMS-a, a u nekim ministarstvima, poput MSOMSP-a, “radi usklađivanja obiteljskih i poslovnih obveza roditeljima djece vrtićke i školske dobi omogućava se, sukladno njihovim zahtjevima, drugačije radno vrijeme od onoga koje je propisano Pravilnikom”. U najvećoj gradskoj tvrtki, Zagrebačkom holdingu, pravila su stroža.

- U Holdingu nije praksa davati zaposlenicima koji imaju prvašiće slobodan dan. Ako žele biti slobodni za prvi dan škole, trebaju podnijeti zahtjev za godišnji odmor - kaže glasnogovornik.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo