PREDSTAVLJENO PREDSJEDANJE EU

Bruxelles: Malenica na sastanku Odbora regija

Ivan Malenica
 Ranko Šuvar / CROPIX

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je u srijedu u Bruxellesu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU članovima Odbora regija, savjetodavnog tijela EU koje okuplja predstavnike regionalnih i lokalnih jedinica iz svih 27 država članica.

Ministar Malenica je istaknuo da su se članovi Odbora regija posebice zanimali za kohezijsku politiku čiji je cilj ravnomjerni razvoj europskih regija, stoga je jako važno da ne dođe do većih rezova u kohezijskoj politici u novom sedmogodišnjem proračunu EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Malenica je u uredu povjerenika za proračun Johannesa Hahna razgovarao o pitanju digitalizacije javne uprave.

"Držimo da je digitalizacija javne uprave jedno od važnih pitanja jer će europski građani imati bolju komunikaciju i veću potporu od tijela javne uprave", kaže Malenica.

Hrvatska vlada je prije godinu dana, u siječnju 2019. donijela odluku o novoj statističkoj podjeli zemlje, kako bi najmanje razvijena područja mogla dobivati veće iznose iz kohezijskih sredstava. Odluka će se primjenjivati od 2023. godine. Hrvatska je trenutačno podijeljena na dvije statističke regije Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, a od 2023. bit će ih četiri.

Jadranska Hrvatska ostaje kakva je i sada, a Kontinentalna Hrvatska se dijeli na Sjevernu i Panonsku Hrvatsku te na Grad Zagreb. Po sadašnjoj podjeli Grad Zagreb, koji je znatno razvijeniji od ostatka zemlje, tretira se jednako kao i oni dijelovi Hrvatske koji su tek nešto preko 30 posto prosjeka razvijenosti Europske unije.

Riječ je statističkoj podjeli NUTS II (Nomenklatura prostornih jedinica za statistiku - prema francuskoj kratici Nomenclature des unités territoriales statistiques), koja predstavlja hijerarhijski sustav za identifikaciju i klasifikaciju prostornih jedinica za potrebe službene statistike u zemljama članicama Europske unije. Te teritorijalne jedinice su definirane čisto za statističke svrhe, te ne tvore nužno službene upravne jedinice.

Ministar Malenica u tom kontekstu kaže da ministarstvo uprave razmišlja o modelu koji će povezati jedinice lokalne samouprave da međusobnu surađuju u povlačenje europskih sredstava.

"Za to će nam poslužiti realizacija jednog projekta, a to je optimizacija sustava jedinica lokalne samouprave, u kojem ćemo detektirati koji su to kadrovski i financijski kapaciteti jedinica lokalne samouprave kako bi nam to bila podloga na kojoj ćemo temeljiti zakonske izmjene u pogledu suradnje i povezivanja jedinica lokalne samouprave", rekao je Malenica.

Malenica je bio na inauguracijskom sastanku Odbora regija u novom sazivu za sljedećih pet godina. Na tom sastanku izabrano je novo vodstvo Odbora regija. Za predsjednika je izabran Apostolos Tzitzikostas, guverner grčke regije Središnja Makedonija, koji dolazi iz najbrojnije grupacije Europske pučke stranke, a za prvog potpredsjednika Portugalac Vasco Ilido Alves Cordeiro, predsjednik regionalne vlade Azora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:31