MINISTAR MORNAR

BRZA REAKCIJA NAKON PISANJA JUTARNJEG ‘Ne morate kupovati nove udžbenike za školu’

Odluku o novim udžbenicima donio je Jovanović, Mornar je ne može povući, ali kaže da djeca ne bi trebala ispaštati
Zagreb, 240614.Markov trg.U Banskim dvorima odrzava se redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske.Na fotografiji: ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

- Svjestan sam gospodarske situacije. Ako roditelji nemaju mogućnosti djeci nabaviti udžbenike, djeca zbog toga ne bi smjela ispaštati.

Ovu je poruku roditeljima pola milijuna školaraca uputio ministar Vedran Mornar i olakšao odluku roditeljima.

Iz nje su zaključili: nemaju razloga ove godine kupovati nove školske udžbenike. Koristit će stare, rabljene, barem dvostruko jeftinije, a djeca zbog toga neće biti kažnjena.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb, 030914.Prisavlje.Natasa Kolbas Kraljevic, novinarka HRT-a, otkrila je kako su novi udzbenici za osnovnu skolu gotovo identicni udzbenicima starim pet i vise godina.Na fotografiji: udzbenici povijesti.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Isti udžbenici

Ne samo da su novi udžbenici sadržajno gotovo identični starima (izmjene su minimalne), već roditelji zakonski nisu obvezni kupovati nove udžbenike čiji je popis 1. lipnja objavilo Ministarstvo obrazovanja u katalogu za novu školsku godinu. Tu obvezu imaju nastavnici, odnosno škole.

Ministar Mornar pritom je u nezavidnoj situaciji iz dva razloga. Odluku da se ove školske godine kupuju novi udženici donio je njegov prethodnik, prema kojem Mornar očito želi biti politički korektan. Drugi je razlog što mora biti vrlo oprezan u formuliranju poruke roditeljima. Kaže li decidirano - “Ne morate kupiti nove udžbenike, koristite stare”, mogla bi ga dočekati tužba nakladnika.

Iz tog je razloga vrlo oprezan u formulacijama, a za Jutarnji list priznaje:

- Odluka o kupnji novih udžbenika je donesena i mislim da je bivši ministar imao razloge zašto je u to ušao. Doista nisam ulazio u analizu je li to trebalo ili nije. Naprosto se nisam stigao baviti razlozima, niti mogu promijeniti odluku bivšeg ministra.

No, pričamo o velikim izdacima za roditelje, po procjenama oko 400 milijuna kuna.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb, 030914.Prisavlje.Natasa Kolbas Kraljevic, novinarka HRT-a, otkrila je kako su novi udzbenici za osnovnu skolu gotovo identicni udzbenicima starim pet i vise godina.Na fotografiji: udzbenici iz fizike.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Kazne za učitelje

- Što se mene tiče, djeca na mom predmetu uopće ne moraju imati udžbenike. Mogu donijeti časopise vezane uz tematiku - tolerantan je profesor zemljopisa u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.

Ispalo je, dakle, da nove udžbenike moraju imati nastavnici, no ne i učenici. Škole i nastavnike na to obvezuje Zakon o udžbenicima koji propisuje i kazne. Ne poštuju li zakon, to će ih koštati između 10.000 i 20.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:59